Dobrodošli

na stranice Matice hrvatskih sindikata, treće najveće sindikalne središnjice u Hrvatskoj.
Matica hrvatskih sindikata osnovana je kao Matica hrvatskih sindikata javnih djelatnika 27.veljače 1993. i okuplja preko 64,000 članova, zaposlenih u zdravstvu, predškolskom odgoju, osnovnom i srednjem školstvu, znanosti i visokom obrazovanju, pravosuđu i bankarskim djelatnostima.

 • Prekinuti pregovori o granskom kolektivnom ugovoru za znanost

  18. travanj. 2014

  Sindikat znanosti i dalje smatra jednostrani otkaz Kolektivnog ugovora za znanost i obrazovanje nezakonitim i na smanjenje plaće odgovorit će štrajkom i sudskim postupcima.

  Opširnije...
 • Zatražena ocjena ustavnosti Zakona o uskrati 4, 8, i 10%

  07. travanj. 2014

  Povodom podnošenja Prijedloga za ocjenu ustavnosti Zakona o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža (4, 8 i 10%), Matica hrvatskih sindikata održala je konferenciju za medije.

  Opširnije...
 • Vlada želi ukinuti Sporazum o osnovici za plaće

  24. ožujak. 2014

  Vlada preko medija pušta probne balone za novi zakon kojim bi ukinula Sporazum o osnovici za plaće u javnim službama, rečeno je na konferenciji za medije Matice hrvatskih sindikata.

  Opširnije...
 • Granski kolektivni ugovori otkazani su nezakonito

  19. ožujak. 2014

  "Zbog sitnih ušteda u proračunu, Vlada je postupala bez ovlaštenja, protivno hrvatskom Ustavu i međunarodnim ugovorima, protivno zakonskoj proceduri i ugovorenim pravima i obavezama."

  Opširnije...
 • Kad MZOS već dijeli nagrade, neka jednu da i nama

  13. ožujak. 2014

  Čelnici obrazovne vertikale objavili su zajedničko priopćenje povodom informacije o dodjeli nagrade za najboljeg novinara u području znanosti i obrazovanja, a koje, apsurda li, dodjeljuje MZOS.

  Opširnije...
 • Gdje su zadovoljni i motivirani nastavnici?

  07. ožujak. 2014

  Pročitajte pismo potpore sindikalnih središnjica upućeno Hrvatskom sindikatu učitelja koji provodi trodnevni prosvjed protiv Pravilnika o tjednim radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi.

  Opširnije...
 • Sramota je da Vlada RH zakonom krši potpisane ugovore!

  06. ožujak. 2014

  Donošenjem Prijedloga zakona o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža, Vlada pokazuje da načelo pacta sunt servanda vrijedi samo za odabrane.

  Opširnije...
 • Mrsić popustio: ZOR će se uskladiti bipartitno

  05. ožujak. 2014

  Na tripartitnom sastanku socijalnih partnera održanom 4. ožujka u Ministarstvu rada dogovoreno je da poslodavci i sindikati sami pronađu prihvatljivo rješenje za najavljene izmjene Zakona o radu.

  Opširnije...
 • Sindikati i HUP unaprijedit će bipartitni dijalog

  05. ožujak. 2014

  Sindikalne središnjice i Hrvatska udruga poslodavaca izdale su zajedničko priopćenje povodom održanog sastanka na kojem su razgovarali o alarmantnom stanju socijalnog dijaloga.

  Opširnije...
 • "Tako se štiti država koja se voli!"

  27. veljača. 2014

  Treba li vjerovati Liniću kad brani prestečajne nagodbe, ili kad izjavljuje da bi krao kad ga ne bi uhvatili? O tome više u otvorenom pismu urednika HTV-a Dražena Majića premijeru Milanoviću.

  Opširnije...
 • Njemački sindikati demantirali ministra Marasa

  27. veljača. 2014

  Na internet portalu Jutarnjeg lista objavljen je odgovor Njemačkog saveza sindikata (DGB) na nedavnu izjavu ministra Marasa kako predložene izmjene ZOR-a slijede dobru njemačku praksu.

  Opširnije...
 • Prosvjednici ispunili Markov trg, ZOR krenuo u prvo čitanje

  26. veljača. 2014

  Sindikalne središnjice organizirale su prosvjed na Markovom trgu povodom pokretanja saborske procedure izglasavanja izmjena Zakona o radu, unatoč zahtjevima nekoliko klubova zastupnika za odgodom rasprave.

  Opširnije...