Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu 2024.

26.04.2024. u 12:19 Novosti

Na inicijativu Međunarodne organizacije rada (ILO), od 2003. godine Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu obilježava se svake godine 28. travnja kako bi se globalno promicala prevencija nesreća na radu i profesionalnih bolesti. Cilj je podići globalnu svijest o veličini i posljedicama nesreća, ozljeda i bolesti povezanih s radom, stavljajući zdravlje i sigurnost radnika na vrh međunarodnih agendi, podržavajući djelovanje na svim razinama.

Klimatske promjene donijele su povećani rizik za sigurnost i zdravlje radnika

Svake godine obilježavanje Svjetskog dana sigurnosti i zaštite zdravlja na radu vezano je uz određenu temu iz područja sigurnosti i zdravlja na radu. Kako se klimatske promjene pojačavaju, radnici diljem svijeta nalaze se u povećanom riziku od izloženosti opasnostima kao što su prekomjerna toplina, ultraljubičasto zračenje, ekstremne vremenske prilike, onečišćenje zraka, vektorske bolesti i agrokemikalije. Ove 2024. godine ILO se odlučio za središnju temu i moto kampanje „ Sigurnost i zdravlje na radu u promjenjivoj klimi – sada je vrijeme za djelovanje!“.

Posebno su ugroženi radnici na otvorenom u fizički zahtjevnim sektorima, kao što su poljoprivreda, građevinarstvo i transport; radnici u zatvorenim prostorima u vrućim i slabo prozračenim okruženjima; radnici hitne pomoći, zdravstva i drugih javnih službi; trudnice, djeca, starije osobe i osobe s invaliditetom; radnici u neformalnoj ekonomiji, migranti i zaposleni u mikro i malim poduzećima.

Aktivnosti ILO za zaštitu radnika u klimi koja se mijenja usmjerene su na promicanje, poštivanje i ostvarivanje temeljnog načela i prava na radnom mjestu sigurnog i zdravog radnog okruženja, što znači i rješavanje opasnih utjecaja klimatskih promjena na radnom mjestu. Međunarodni standardi rada i drugi instrumenti daju smjernice za zaštitu radnika od različitih opasnosti i rizika na radnom mjestu, uključujući one povezane s klimatskim promjenama.

Ključna je kultura prevencije i pristup „Vizija nula“ ( Vision Zero)

Procjenjuje se da 2,78 milijuna ljudi godišnje umre od posljedica nesreća i bolesti povezanih s radom, što odgovara više od 7.500 smrtnih slučajeva svaki dan, a 374 milijuna doživi nezgode na radnom mjestu bez smrtnog ishoda. Gotovo 160 milijuna žrtve su bolesti povezanih s radom. Oko 4 posto svjetskog bruto domaćeg proizvoda gubi se zbog nesreća i loših uvjeta rada.

ISSA – Međunarodna udruga socijalne sigurnosti promiče izvrsnost u upravljanju socijalnom sigurnošću kroz profesionalne smjernice, stručno znanje, usluge i podršku kako bi svojim članovima omogućila razvoj dinamičnih sustava socijalne sigurnosti i politike diljem svijeta. ISSA je 2019. godine pokrenula globalnu kampanju Vision Zero, s ciljem poticanja sinergije institucija širom svijeta u osnaživanju prevencije, doprinosa stvaranju globalne strategije za smanjenje ozljeda na radu i profesionalnih bolesti te poticanja tvrtki na razvoj kulture sigurnosti.

Postizanje nula ozljeda na radu čini se teško dostižnim, ali to je više etički nego brojčani, opravdan cilj koji predstavlja proces i ispravan način razmišljanja te čini strateški temelj razvoja učinkovitog sustava zaštite zdravlja i sigurnosti na radu.

Ulaganje u preventivne mjere može dovesti do značajnog smanjenja ozljeda na radu, a studije su pokazale da ulaganja u prevenciju donose značajan povrat.

Osnovni pokazatelji o sigurnost i zdravlju na radu u RH

Kao članica ILO-a Republika Hrvatska obvezna je poštivati sve međunarodne standarde, promicati i poduzimati mjere i aktivnosti usmjerene na jačanje prevencije i visokih standarda sigurnosti i zdravlja na radu. Odlukom Hrvatskog sabora donijetom 1. lipnja 2007. godine, 28. travnja u Republici Hrvatskoj proglašen je i Nacionalnim danom zaštite na radu.

Nacionalni aktualni podaci ukazuju na kontinuirani trend rasta prijavljenih ozljeda na radu. Prošle godine registrirano je 17.240 ozljeda i 413 profesionalnih bolesti te je zabilježeno 49 smrtnih slučajeva radnika u prostorima poslodavca, od čega je 17 radnika umrlo na radnom mjestu od bolesti. Ukupno je u zadnjih šest godina smrtno stradalo na radu 327 radnika, od čega njih 198 uslijed nesreća, a čak 129 zbog bolesti.

U ovom trenutku broj zaposlenih inspektora u području zaštite na radu je 76, što je svega 63 posto u odnosu na planirani broj utvrđen unutrašnjom organizacijom Državnog inspektorata.

Uloga Vlade RH i tijela državne vlasti

Pred budućom Vladom RH zadaća je angažiranije djelovati u području sigurnosti i zaštite zdravlja na radu. Među prvim zadaćama treba biti zaduženje ministara nadležnih za zdravstvo i rad da končano donesu podzakonske akte vezane za provedbu Zakona o zaštiti na radu, a što nije učinjeno gotovo 10 godina. Nakon toga, upućivanje prijedloga Hrvatskom saboru za ratifikaciju Konvencije ILO-a br. 170 o sprječavanju nasilja na radu, a potom rješavanje i niza otvorenih pitanja.

Povodom obilježavanja Svjetskog i Nacionalnog dana zaštite na radu 26. travnja 2024. Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u suradnji s Europskom agencijom za sigurnost i zdravlje na radu održalo je stručni skup na temu: „Kampanja za zdrava mjesta rada – Siguran i zdrav rad u digitalno doba“. Na skupu je govoreno o sigurnosti i zdravlju na radu kroz virtualnu stvarnost, primjenu robotike i suvremene tehnologije te su predstavljeni preventivni programi i primjeri dobre prakse iz zaštite na radu iz pojedinih hrvatskih tvrtki.

Više zanimljivosti o sigurnosti i zdravlju na radu pročitajte u tekstu u našoj rubrici U fokusu, koji je povodom Svjetskog i Nacionalnog dana zaštite na radu pripremio stručnjak zaštite na radu Vitomir Begović.


Tagovi | klimatske promjene | Međunarodna organizacija rada | Svjetski dan zaštite na radu | zaštita na radu