Potpisan je novi Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama

01.03.2024. u 13:23 Novosti

Jedanaest sindikata javnih službi i Vlada RH 1. ožujka 2024., potpisali su u Banskim dvorima novi Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama.

U donošenje novog TKU-a krenulo se radi izmjena pregovaračkog sastava sindikata uslijed donošenja Rješenja o reprezentativnosti sindikata, kojim je u pregovore kao novi reprezentativni sindikat ušao Sindikat Zajedno dok je Sindikat Kliničkog bolničkog centra Zagreb izgubio reprezentativnost.

Novi Temeljni kolektivni ugovor usklađen je sa Zakonom o plaćama u državnoj službi i javnim službama.

U Banskim dvorima istovremeno su potpisane Izmjene i dopune Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike.

piše: vijesti.hrt.hr

Od danas se počinju primjenjivati nove Uredbe o koeficijentima za obračun plaća u državnoj i javnim službama. U Vladi su sa sindikatima državne i javnih službi potpisani novi ugovori.

Temeljni kolektivni ugovor za javne službe i Kolektivni ugovor za državnu službu. U ime Vlade potpisao ih ministar rada Marin Piletić, a na potpisivanju je bio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

– Ovaj temeljni kolektivni ugovor sklopljen je na četiri godine, naravno, u okviru samog temeljnog kolektivnog ugovora, očekuju nas ponovno pregovori najesen o osnovici plaće, tako da se kontinuitet pregovora na dobrobit zaposlenika sustavno obavlja. Možemo zaključiti da permanentan socijalni dijalog itekako postoji u RH, rekla je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

– Uspjeli smo napraviti to da imamo uskrsnicu. Načelno, mi smo kao Sindikat policije Hrvatske i Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a – zadovoljni postignutim, kazao je Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije.

– Povećali smo regres s 200 na 300 eura, božićnicu s 232 na 300 eura uz dar za dijete koji je 100 eura. U zajedničkim pregovorima digli smo osnovicu još za pet posto u listopadu što nas dovodi u sitauciju da je u našem mandatu od 2016. osnovica porasla s 678 na 947 eura. To je 40 postotno povećanje osnovice, dodao je premijer Plenković.

Pogledajte video izjava nakon potpisivanja:

Galerija: vlada.gov.hr

Tagovi | javne službe | Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike | Sanja Šprem | Temeljni kolektivni ugovor