GSV u znaku pristupanja Hrvatske OECD-u

01.03.2024. u 12:59 Novosti

foto i tekst: mrosp.gov.hr

U nazočnosti predsjednika Vlade RH, Andreja Plenkovića u četvrtak, 29. veljače 2024., održana je 262. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Na sjednici se, između ostaloga, razgovaralo o pristupanju Republike Hrvatske Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

Predsjednik Vlade Plenković ocijenio je proces pristupanja Hrvatske Organizaciji za europsku suradnju i razvoj (OECD-u) izuzetno važnim, jer je to asocijacija kojom bi Hrvatska zaokružila međunarodno pozicioniranje.

Plenković je izvijestio da Hrvatskoj, s time u vezi, predstoji drugi ekonomski pregled u rujnu 2025. s cjelovitom slikom hrvatske spremnosti na članstvo u OECD-u nakon čega bi uslijedila procedura među zemljama članicama.

Članstvo je bitno jer se radi o organizaciji najrazvijenijih, najbogatijih zemalja s najboljim pravnim i poreznim i sustavom suzbijanja korupcije koje žele imati jednak standard u svakoj članici. Svaki gospodarski subjekt zna da dolazi u okružje pravne sigurnosti i sprječavanja administrativnih i birokratskih zapreka. Također se očekuje da zaštita prava radnika bude na najvišoj razini, istaknuo je.

Predsjednik GSV-a Krešimir Sever je istaknuo da u OECD-u očekuju jačanje GSV-a koji je došao do gornjih granica u načinu djelovanja te dodao da se očekuje donošenje nacionalnog plana i modela kako bi se postigli ciljevi EU da zemlje- članice imaju pokrivenost kolektivnim ugovorima najmanje 80 posto.

Zaključeno je da će se u predstojećem, gotovo dvogodišnjem razdoblju nastojati aktivnije uključiti predstavnici socijalnih partnera u sve daljnje postupke, izvijestio je Sever.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman održao je prezentaciju za članove GSV-a te istaknuo da je OECD  prestižna organizacija koja okuplja 38 najbogatijih zemalja svijeta, G7 i G20, što Hrvatskoj donosi ugled i privlačnost među investitorima i jamči im pravnu sigurnost. Članstvo donosi bolju politiku i pravila za bolji život, rekao je.

Potporu pristupanju RH OECD-u podržao je u ime HUP-a Ivan Mišetić izrazivši nadu da će pridonijeti rastu hrvatskog gospodarstva u budućnosti te značajnije uključivanje poslodavaca u pristupne pregovore.

Ministar rada, mirovinskog sustava, socijalne politike i obitelji Marin Piletić najavio je za petak potpisivanje novog temeljnog kolektivnog ugovora, kao i izmjene kolektivnog ugovora za državne službenike.

Tagovi | GSV | OECD