Ustrajat ćemo u pregovorima, tražimo i 13. plaću

20.02.2017. u 16:23 Novosti

Uoči pregovora za Temeljni kolektivni ugovor s predstavnicima Vlade RH, čelnici sindikata javnih službi na konferenciji za medije održanoj 20. veljače 2017. osvrnuli su se na poziciju sindikata u pregovorima.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske g. Branimir Mihalinec svratio je pozornost na problem koji bi mogla izazvati uputa koju je ministar rada izdao za ustanove u kojima rade javni službenici i namještenici, a kojom se pokušava riješiti pitanje prava radnika nakon isteka produžene primjene TKU-a u ožujku. Naime uputa predlaže da ustanove izmijene svoje pravilnike o radu na način da u njih ugrade prava iz kolektivnih ugovora. Ovakvim postupkom trebalo bi izmijeniti tisuće pravilnika i 180 tisuća ugovora o radu te bi se stručne službe mjesec dana trebale baviti samo time umjesto da služe svojim korisnicima, smatra Mihalinec. Stoga su sindikati predložili drugačije rješenje za zaštitu prava iz TKU-a; sklapanje kolektivnog ugovora s kratkim rokom trajanja koji iziskuje svega nekoliko potpisa, a osigurao bi vrijeme za mirni nastavak pregovora za Temeljni kolektivni ugovor.

Dodatni problem je što Vlada RH, unatoč opetovanim zahtjevima iz sindikata i utvrđenoj reprezentativnosti sindikata koji će pregovarati, još nije donijela Odluku o pokretanju pregovora o sklapanju granskog kolektivnog ugovora za srednjoškolske ustanove. Stoga je Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske na svom Središnjem odboru donio Odluku o najavi štrajka i pokretanju postupka mirenja u koje će se krenuti ukoliko Vlada na sjednici ovoga četvrtka ne pokrene pregovore za GKU, kazao je Mihalinec te apelirao na ministre rada i obrazovanja da već sutra na pregovorima za TKU riješe i ovaj problem.

Na neke od zahtjeva sindikata u pregovorima za TKU, osvrnula se predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara-medicinskih tehničara gđa. Anica Prašnjak. Kazala je kako će za zaposlenike tražiti trinaestu plaću koja je uobičajena u puno zemalja EU te da će tražiti bolje rješenje za utvrđivanje naknade za prijevoz na posao i s posla koje je već prije trebalo naći. Između ostalog treba definirati na koji način će se mjeriti i tko je odgovoran za mjerenje udaljenosti zaposlenika od njegovog doma do posla, jer do sada su izračuni često išli na štetu radnika, posebice onih koji rade na više škola u koje svakodnevno putuju, zaključila je Prašnjak.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja gđa. Sanja Šprem dotakla se neistine koju je u medije plasirao predsjednik sindikata Preporod g. Stipić, da se ostali sindikati boje dići tužbe za prava iz Sporazuma o osnovici za plaće jer Vlada osporava njegovu pravnu valjanost. Istina je kako je do sada bilo nelogično tužiti jer je težina cijelog sporazuma došla na naplatu tek 16. veljače te da su tužili ranije trebalo bi po članu dići i po nekoliko tužbi za cjelokupni dug. Dodala je kako se iznošenjem netočnih informacija iz sindikata Preporod stvara sukob, većinske sindikate se proziva jer govore istinu te su kažnjeni jer nisu željeli supotpisati netočne podatke prilikom utvrđivanja reprezentativnosti, dok pritom Vlada zadovoljno trlja ruke. Naglasila je kako se unatoč svim podmetanjima većinski sindikati sad neće baviti lažima, jer su im prioritet prava članova te će sindikati ustrajati u pregovorima vodeći računa o svakom svom članu.

Predsjednik Matice te Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja g. Vilim Ribić, osvrnuo se na dodatne neistine koje je g. Stipić iznio u emisiji Otvoreno. Naime Stipić je ustvrdio kako Sindikat znanosti broji samo 1.900 članova, kako su ostali sindikati osnovnih i srednjih škola izgubili 4.000 članova te da je sindikat Preporod 2012. brojao 19.960 članova. Pokazujući novinarima rješenja o reprezentativnosti sindikata, Ribić je iz njih pročitao stvarne brojke; Sindikatu znanosti 2012. utvrđeno je 10.305 članova. Preporod je 2012. imao 8.104 člana, a 2017. s „mrtvim dušama“ 9.050 članova, daleko manje od koliko je u Otvorenom prikazivao da ima. Uz to Stipić je pokrenuo tužbe po Sporazumu za koji je prilikom donošenja provodio protureferendum, samo radi „showa“ i prikazivanja sebe sindikalnim borcem. Od 11 sindikata članova pregovaračkog odbora za TKU, njih 10 ima problem samo sa Stipićem. Iz ovoga je vidljivo kako je nekome, pretpostavljamo vladinim savjetnicima, u interesu da pregovarački tim sindikata nema jedinstvo volje zaključio je Ribić.

Za više informacija poslušajte audio zapis konferencije za medije:


Tagovi | konferencija za medije | pregovori | sindikati javnih službi | Temeljni kolektivni ugovor