U školama počinje štrajk do ispunjenja zahtjeva

09.10.2019. u 15:37 Novosti

Učitelji sutra u štrajku, vrata škola otvorena

Autor: D.M./HRT, 9.10. 2019.

Nakon četiri sata pregovora, propao je i drugi krug mirenja Vlade i školskih sindikata kad je riječ o povećanju koeficijenta složenosti poslova pa sutra počinje štrajk u svim osnovnim i srednjim školama. Prvi put bit će proveden cirkularno, što znači da će sutra štrajkati cijela Hrvatska, a onda svaki dan po nekoliko županija. U Vladi su odbacili njihov zahtjev za povećanje od 6,11%, ponudivši im 2% od 1. listopada te još 2% od 1. lipnja 2020..

Divjak: Sigurnost i interesi učenika na prvom mjestu

– Nakon sastanaka s nadležnim dužnosnicima i Upravama pripremljene su upute koje su poslane školama i uredima državne uprave. Najvažnije poruke su da je na prvom mjestu sigurnost i interesi učenika a sve ostalo, pa i postupanje ravnatelja koji su sada nadležni – s tim treba uskladiti, kazala je ministrica Blaženka Divjak na konferenciji za novinare u Ministarstvu. Pozvala je roditelje da prate informacije i budu u kontaktu sa školama. Najvažnije je, naglasila je da ravnatelji organiziraju da vrata škole budu otvorena i da u uvjetima štrajka treba za učenike organizirati neku vrstu rada. Kako će to biti organizirano mora biti objavljeno na internetskim stranicama škola, kazala je Divjak.

Istaknula je da je status učitelja i nastavnika dio reforme te da na to među ostalim utječe i materijalni status, koji se odnosi na pitanja koeficijenta složenosti poslova. Drugo je, kaže Divjak, prepoznavanje onih najboljih koji vuku sustav naprijed. “U tom smislu smo imali nagrađivanje za Dan učitelja, za 510 učitelja, nastavnika i ostalih odgojno-obrazovnih djelatnika”.

– Vlada je ponudila povećanje dodatka od 2% od 2. listopada, i 2% od 1. lipnja 2020. godine. To je za sindikate neprihvatljivo i iz tog razloga mirenje je neuspješno završilo. Nakon neuspjelog mirenja, možemo najaviti da će sutra početi štrajk u sustavu osnovnog i srednjeg školstva, izjavio je nakon višesatnog sastanka Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSSH). “Pritisak će biti održan koliko god dugo možemo, koliko god dugo naši ljudi žele, dok Vlada ne promijeni uredbu o koeficijentima složenosti poslova. Na potezu je Vlada RH”, dodao je.

Odgovarajući na pitanja novinara ministrica je rekla kako smatra da je Vlada prihvatila obrazovanje kao prioritet.

– Još slijedi proces dokazivanja da je to stvarno tako, u ovoj posljednjoj fazi da je to tako, kazala je.

– Ne radi se samo o materijalnoj ponudi. Ova ponuda govori o statusu učitelja u RH. Bitan je materijalan, ali i društveni položaj. Ne možemo dopustiti da u vrijeme kurikularne reforme, kad je najveći teret na sustavu obrazovanja – da Vlada RH ne cijeni doprinos učitelja i ne smatra njihovu složenost poslova minimalno jednakom kao u drugim sektorima javnih službi, poručila je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Sanja Šprem. Pozvala je sve članove i nečlanove sindikata na dostojanstveni odaziv štrajku kako bi “izborili bolju poziciju u društvu, bolje obrazovanje i bolju domovinu”. Apelirala je na roditelje da prihvate činjenicu da učitelji ne mogu biti najpotplaćenija karika u javnim službama.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je kako je Vlada sindikatima ponudila maksimalno koliko je mogla, korekciju plaća za 2 posto od 1. listopada i 2 posto od 1. lipnja, uz ukupan kumulativan trošak od 320 milijuna kuna. Koeficijent složenosti poslova, dodaje, nije bio predmet pregovaranja, a sindikatima je ponuđen alternativni pristup koji bi poboljšao status učitelja i profesora, no to oni nisu prihvatili. Dodao je kako će se vidjeti što će se događati u narednom periodu, ako sindikati ne popuste i ustraju u svojim zahtjevima. Kazao je kako postoji daljnja prilika za razgovor – naime u petak se pregovara o dodatku temeljnom kolektivnom ugovoru.

Višemjesečni štrajk u školama?

Pregovore sindikata i Vlade pratila je Sunčica Findak koja je još jutros objasnila što se sve moglo očekivati na mirenju. Prvi je scenarij da dođe dogovora i rasta koeficijenta, što nije jednostavno, jer bi već bilo i ispregovarano. Drugi scenarij je da povećanje bude u ratama. Treći scenarij je da dođe do kratkog štrajka koji bi trajao do, primjerice ponedjeljka. Tada bi sindikati pokazali svu snagu prosvjetara, a radi se o 70 tisuća zaposlenih u osnovnim i srednjim školama. Time bi napravili dodatni pritisak kako bi ostvarili svoje ciljeve. Četvrta i najteža varijanta je da dođe do višemjesečnog štrajka, kazala je.

Ćorić: O lojalnosti Divjak može pričati jedino premijer

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić uoči sastanka užeg kabineta nije želio konkretno komentirati je li ministrica obrazovanja Blaženka Divjak nelojalna Vladi jer sa sindikatima traži povećanje plaća. O lojalnosti može govoriti samo premijer, dodao je. Smatra kako plaće treba povećati horizontalno. Na upit je li teško braniti fiskalnu stabilnost kada netko zahtijeva rashode u jeku predizborne godine, kazao je da je zadnjih godina po pitanju fiskalne stabilnosti odrađen sjajan posao. “Mislim da se on može napraviti u 2020. i to zahtijeva svojevrstan napor svih resora i u konačnici eventualnu racionalizaciju”, dodao je.


Tagovi | Blaženka Divjak | Branimir Mihalinec | Josip Aladrović | povećanje koeficijenata | Sanja Šprem | štrajk