Štrajk uspio, Hrvatska stala na dva sata!

25.02.2014. u 11:53 Novosti

Točno u podne, čelnici sindikalnih središnjica održali su na zagrebačkom Glavnom kolodvoru konferenciju za medije na kojoj su komentirali odziv na dvosatni štrajk solidarnosti koji se provodi diljem države.

Podsjetimo, formalno pravni povod štrajku solidarnosti jest potpora tvrtkama Arena Modna kuća d.o.o. Pula te Zdravstveno-rekreacijski centar (ZRC) Lipik, u kojima radnici rade, a ne primaju plaću već 7 mjeseci, a u slučaju ZRC Lipik čak 25 mjeseci. Uz to, štrajka se protiv najavljenih izmjena Zakona o radu.

Donosimo izjavu Vilima Ribića:

Konferencija za medije sindikalnih središnjica – Vilim Ribić

Više informacija saznajte iz teksta HRT-a koji prenosimo u cijelosti:

Sindikalci zadovoljni odzivom štrajkaša

U dvosatnom štrajku solidarnosti od 12 do 14 sati sudjelovalo je na tisuće radnika u javnom i privatnom sektoru, pa već sada možemo reći da je štrajk uspio, izjavio je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel novinarima na zagrebačkom Glavnom kolodvoru.

Novosel je ocijenio kako je time vlasti poslana snažna poruka da se hrvatski radnici i građani bude, te je pozvao na podršku sutrašnjem prosvjednom skupu protiv izmjena Zakona o radu (ZOR), koji će se održati na Markovu trgu ako će na dnevnom redu Hrvatskog sabora biti rasprava o ZOR-u.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever istaknuo je kako je to prvi put da radnici iz privatnog i javnog sektora zajedno daju potporu radnicima bez plaće. To je poruka koja mora jednako zabirnuti političke elite na vlasti i u oporbi, a jednako tako i poslodavce.

Dvosatni štrajk solidarnosti s radnicima Zdravstveno-rekreativnog centra u Lipiku i Arene Pula, koji mjesecima nisu primili plaće, sindikalne središnjice iskoristile su za pritisak na Vladu od koje traže povlačenje prijedloga izmjena ZOR-a iz saborske procedure.

Sever je to nazvao početkom bitke za Hrvatsku i budućnost hrvatskih radnika, i onih koji se još nisu rodili, kao i onih koji danas rade, a ne primaju plaće ili čekaju posao.

‘Građani se moraju probuditi!’

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić istaknuo je kako građani moraju razumjeti da o njima ovisi budućnost hrvatske države i društva, a ne o političkoj klasi koja brine prvenstveno o svojim interesima. Građani se moraju probuditi i shvatiti da se vlast treba bojati građana, a ne obrnuto kao što je sada, rekao je Ribić.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević zatražio je da se štetan prijedlog novog ZOR-a povuče iz procedure ili utvrdi primjereni rok o odgodi saborske rasprave.

Za vrijeme današnjeg štrajka na dva sata stale su sve službe koje su nam važne za svakodnevni život, u znak solidarnosti s onima koji rade, a ne primaju plaće. Takvih je u Hrvatskoj oko 70 tisuća.

Vlakovi, tramvaji i autobusi u svim većim gradovima stali su u podne na pet minuta. Nastava u školama završila je za danas, a za one mlađe organiziran je dnevni boravak.

Bolnice radile normalno

Sve bolnice u Hrvatskoj radile su normalno, a medicinske sestre i tehničari dali su potporu štrajku tijekom svoje pauze između 12 i 14 sati. U Zagrebu je okupljanje najavljeno ispred KBC-a Zagreb, KBC-a Sestre milosrdnice i KB-a Sveti Duh. Predsjednik HLS-a Ivica Babić rekao je da liječnici podupiru štrajk solidarnosti, ali neće danas organizirati prosvjede. No HLS će aktivno sudjelovati u općem štrajku koji najavljuju sindikalne središnjice, poručio je Babić.

U minutu do 12 upaljene su sirene na svim dizalicama u brodogradilištu 3. maj. Radnici su na radnim mjestima, ali će rad prekinuti na jedan sat.

Povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za Splitsko-dalmatinsku županiju Zoran Kačić izvjestio je da se štrajk solidarnosti provodi u većini javnih ustanova u Splitu te da je zadovoljan odzivom.

Štrajk je komentirao ministar poduzetništva Gordan Maras. Poručio je da SDP-ova vlada nikada neće štetiti radnicima.

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog, Sever je rekao kako očekuju da se nacija probudi. Naši građani pokazuju srčanost i zajedništvo u mnogim humanitarnim akcijama, dok nam istovremeno kod ovakve vrste djelovanja nedostaje društvene solidarnosti. Razlog tome je jer su političke elite ubile ljude u pojam, kaže Sever. Istaknuo je da ovim prosvjedom počinju promicati javnu potporu jedni drugima. Dodao je kako vlast mora znati da će ovakvih akcija biti.

Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, rekao je kako je ovo prvi put da svi sindikati zajedno pozivaju naciju na djelovanje. Komentirajući izjavu ministra Jovanovića – oni neka štrajkaju mi ćemo raditi, Sever je rekao kako bi bilo bolje da ova vlast ništa ne radi jer sve što radi, krivo radi.

Sindikalisti su se posebno obrušili na ministra rada Miranda Mrsića. On je čovjek koji je pao padobranom na ovu funkciju, zadnji čas je imenovan, nikada to nije radio, nikada o tome nije mislio. On je bio dobar liječnik, ali ovo je jedan drugi posao u kojem se on apsolutno ne snalazi, rekao je Ribić. Dodao je kako se s njim ne može argumentirano razgovarati.

Više o štrajku u sustavu obrazovanja donosi Jutarnji list:

Današnjim dvosatnim štrajkom solidarnosti sindikati žele iskazati svoje protivljenje izmjenama ZOR-a jer smatraju da se njima uništavaju temelji socijalne države, a radnike i sindikate marginalizira, ističu Branimir Mihalinec iz Sindikata srednjih škola te Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja.

“Protivimo se izmjenama ZOR-a jer se njima uništavaju temelji socijalne države”, rekao je Mihalinec Hini poručujući SDP-u da, ako želi neoliberalnu državu, mora promijeniti ime u “Prvu neoliberalnu stranku” jer predložene izmjene ZOR-a s idejom socijaldemokracije nemaju nikakve veze.

Osim protiv izmjena ZOR-a, dodaje, štrajkom prosvjedujemo i protiv nabavke skupocjenih automobila, jer smatramo da u krizno vrijeme svi moramo podjednako snositi teret, a vladajući prvo moraju krenuti od sebe, odnosno odricanje pokazati svojim primjerom.

“Štrajkamo i protiv ukidanja dodataka na plaću koji su nam dosad bili zajamčeni granskim kolektivnim ugovorom. Te dodatke smo mi zaradili i svojim poštenim radom zaslužili”, ističe Šprem.

Protivimo se snižavanju cijene rada u privatnom, državnom i javnom sektoru, produženju radnog tjedna, fluktuaciji radnika, pri čemu će se jedne otpuštati da bi se na njihova mjesta zaposlili fleksibilniji i jeftiniji radnici koji neće imati prava iz kolektivnih ugovora, dodaje.

Štrajkamo i protiv legalizacije neisplate prekovremenih sati, štrajkamo kako bismo upozorili da lakše otpuštanje radnika neće pridonijeti većoj stopi zapošljavanja, naglašava Šprem dodajući da sindikati traže reforme koje će se temeljiti na istraživanjima i stručnim analizama.

“Štrajkamo jer želimo raditi”, zaključuje Šprem. Poslodavac i radnik trebaju biti partneri, a ne neprijatelji, ističe te poziva sve socijalne partnere na ravnopravan dijalog.