Prozivke o sindikalnim plaćama su manipulativni mehanizam poduzetničke klase

29.10.2019. u 17:20 Novosti

Uslijed zaokreta iz medijske potpore sindikatima u štrajku prema napadima na njihove čelnike prozivkama o visokim plaćama te uoči drugog dana štrajka u visokom obrazovanju koji će se održati u srijedu 30. listopada 2019. Sindikat znanosti obratio se medijima.

Predsjednik Velikog vijeća Sindikata Igor Radeka očekuje kako će štrajk biti jednako uspješan kao i prošlog tjedna kad je od ukupno 118 ustanova iz sustava u štrajku sudjelovalo njih 111.

Matija Kroflin, makroekonomist Sindikata, govoreći u ime Vertikale sindikata obrazovanja demantirao je medijske navode o sindikalnom manipuliranju podacima o plaćama i prikazivanju plaća učitelja manjima nego što jesu. Izračunao je plaću učitelja početnika koji živi u Zagrebu te nema prijavljene djece na poreznoj kartici, a čija neto plaća iznosi 5.998 kuna.

Pogrešno je za veličinu javnog sektora kritizirati sindikate jer oni vrše pritisak na cijenu rada, a o broju zaposlenika javnog sektora brigu treba voditi Vlada, rekao je Glavni tajnik Sindikata znanosti Vilim Ribić. Obrušio se i na medijske naslove da je nešto „priznao“ o svojoj plaći i nazvao ih, nekulturnim i nekorektnim te vidljivom manipulacijom poduzetničke klase koju predstavlja Hrvatska udruga poslodavaca.

Koji postotak zaposlenih je štrajkao prvog dana štrajka na fakultetima? Što je još o plaćama i masi za plaće izračunao Kroflin? Zašto sindikati komuniciraju plaće u bruto iznosima i zašto podatak o prosječnoj plaći učitelja od 7.200 kuna koji je objavljen u medijima ne može biti točan? Što će se dogoditi s javnim sektorom i gospodarstvom ako plaće neće rasti? Koliko je žestok bio Ribić govoreći o HUP-u, tko upravlja medijima i zašto sindikate ljute prozivke o njihovim plaćama?

Odgovore te emocije i gnjev sindikalnih čelnika po ovim pitanjima možete doživjeti gledajući video snimku konferencije:


Tagovi | fakulteti | HUP | Igor Radeka | Matija Kroflin | mediji | plaće | štrajk | Vilim Ribić