Održana je 195. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća

19.03.2015. u 13:21 Novosti

Na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća održanoj 16. ožujka 2015., raspravljalo se o prijedlogu Zakona o referendumu te prikazu mjera u Nacionalnom programu reformi u kontekstu zahtjeva Europske komisije.

Nakon uvodnog izlaganja o prijedlogu Zakona o referendumu od strane predsjednika saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, g. Peđe Grbina, uslijedila su pitanja i komentari socijalnih partnera. Glavne odredbe novoga Zakona koje sve sindikalne središnjice smatraju spornima, jesu način prikupljanja potpisa isključivo u uredima državne uprave i putem sustava e-građani, nedefinirane vrednote o kojima se ne može raspisati referendum, mogućnost poništavanja referendumske odluke od strane tijela vlasti nakon dvije godine od dana održanog referenduma  te prevelika ograničenja za lokalni referendum. Sindikalna strana uputila je i primjedbe o konkretnim problemima koje ovaj Zakon propušta regulirati, a to su provjera ustavnosti referendumskog pitanja prije početka prikupljanja potpisa te moratorij na donošenje sporne odluke u periodu referendumskog postupka. Sve primjedbe g. Grbin je odbacio temeljem ograničenja od strane Ustava i prakse drugih država u kojima su na snazi slične odredbe. Sindikati ovakve argumente smatraju neutemeljenima obzirom da bi se ograničavajuće odredbe Ustava mogle promijeniti kada bi bilo političke volje, a primjeri prakse drugih država u kojima su na snazi slične odredbe ne mogu biti mjerilo njihovog funkcioniranja u Hrvatskoj. Temeljem izrečenih stavova g. Grbina, može se zaključiti da primjedbe socijalnih partnera neće biti usvojene na ponovnoj raspravi o ovom Zakonu na Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav koja bi se, prema njegovim riječima, trebala održati u svibnju ove godine. Na toj sjednici Odbor bi trebao odlučiti kada će i u kojem obliku Zakon pustiti u Sabor na drugo čitanje.

U nastavku sjednice GSV-a, raspravljano je o Nacionalnom programu reformi koji prikazuje smjer Vladine politike u narednih 12 mjeseci. Predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU prezentirao je radnu verziju dokumenta Europske komisije Izvješće za Hrvatsku 2015. kojim se detektiraju ključne makroekonomske neravnoteže. Sukladno preporukama koje je Hrvatska dobila u okviru Procedure prekomjernog deficita i sadržaja gore navedenog dokumenta Komisije, Vlada RH bi do travnja trebala predložiti mjere usmjerene na povećanje učinkovitosti i rast gospodarstva te smanjenje troškova, a koje će se ugraditi u Nacionalni program reformi za 2015. godinu. Sindikalna strana kritizirala je zaključke Izvješća EK donesene temeljem nepotpunih i neobjektivnih analiza. Izvješće stoga zagovara dodatne rezove dok pri tome ne spominje konkretne probleme na koje su upozoravali sindikati. U duhu socijalnog dijaloga predstavnici sindikata i poslodavaca tražili su od Vlade poziv na sastanke na kojima će se raspravljati o ovome pitanju i zauzeti zajednički stav prema Europskoj komisiji.