Obilježavanje Međunarodnog praznika rada

04.05.2015. u 09:45 Novosti

Obilježavanje Prvoga svibnja pet sindikalnih središnjica; Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati, Matica hrvatskih sindikata, Hrvatska udruga radničkih sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske, započele su u četvrtak 30. travnja na zagrebačkom groblju Mirogoj gdje su čelnici središnjica položili vijenac i zapalili svijeću kod središnjeg križa u spomen na poginule hrvatske branitelje.

Središnji sindikalni prosvjed kojim se tradicionalno obilježava Međunarodni praznik rada održan je 1. svibnja u Sisku pod geslom: „Za spas industrije i radna mjesta“. Grad Sisak je odabran kao simbol hrvatske industrije koja je prošla kroz razne faze uništenja; od rata do loše ekonomske politike, međutim još uvijek ima razvojni potencijal na koji su sindikati podsjetili na ovom prosvjedu. Ujedno, osvrnuli su se na opasnost od loše ekonomije koju vodi naša Vlada i tako vodi u propast i ovo malo što je od industrije ostalo te zatražili odlazak Vlade i što skorije parlamentarne izbore.

Okupljanje prosvjednika koji su organizirano autobusima stigli iz Bjelovara, Daruvara, Kutine, Slavonskoga Broda, Krapine, Zagreba i drugih mjesta započelo je oko 9 sati na gradskoj tržnici Kontroba. Nakon okupljanja preko 1500 prosvjednika povorka sa zastavama i transparentima sa natpisima „Dosta javno – privatnog pljačkanja”, “Mladi na tržištu jada”, Ne damo Rafineriju, ne damo Sisak”, “Ustani roblje, diži se”, “Tajkunima profit, narodu glad”, “Otpor je naša budućnost” krenula je prema Velikom kaptolu na obali Kupe gdje je održan program sa govorima sindikalnih čelnika i predstavnika ostalih sindikata sudionika prosvjeda.

Predsjednik SSSH g. Mladen Novosel pozvao je vlast da spasi preostalu industriju te da kroz spajanje poljoprivrede i industrije otvori nova radna mjesta, omogući rast BDP-a, izvuče zemlju iz krize i omogući dostojan život od vlastitog rada.

G. Krešimir Sever, predsjednik NHS-a, poručio je da se moraju obraniti radna mjesta i preostala industrija i zaustaviti gaženje radničkih prava i uskrata primanja. “Prosvjed održavamo u Sisku, u kojem je nekada radilo više desetaka tisuća radnika, a danas je ovdje pustoš, ali situacija je jednako teška u cijeloj Hrvatskoj”, kazao je Sever. Pozvao je građane da okrenu leđa vlasti te ju zamolio da ode i prepusti mjesto onima koji znaju, a Milanovića nazvao Davidom Copperfieldom jer je omogućio nestanak 55.000 radnika iz Hrvatske.

Predsjednik Matice g. Vilim Ribić osvrnuo se na izjavu premijera Milanovića koji je ustvrdio kako je njegova Vlada najbolja do sada. G. Ribić, referirajući se na svoju dugovječnost u sindikatu koja mu je donijela priliku komunicirati sa svim dosadašnjim hrvatskim vladama, konstatirao je kako je od početka devedesetih na ovamo najlošija upravo ova Vlada jer je uništila sve čega se dotakla.  Rekao je kako nema rasta gospodarstva i BDP-a i otvaranja radnih mjesta jer Vlada radi na štetu interesa nacionalne ekonomije i samo se natječe da bude dobar sluga Europske unije. Zaključio je kako nismo ušli u EU kako bi bili sluga već da bi bili ravnopravna država koja vodi svoju autonomnu ekonomsku politiku radi ovakvih ljudi okupljenih na ovom skupu, a ne radi imućne manjine.

Predsjednik HURS-a g. Ozren Matijašević pozvao je Milanovića da raskine ugovore sa MOL-om, jer se odluke u INA-i donose protivno hrvatskim zakonima, na temelju koruptivnog ugovora zbog kojeg je bivši premijer Sanader u Remetincu. „Milanović, ne tražeći suspenziju ugovora čini zločin protiv naroda i nacionalnih interesa i jednog dana zbog toga će se pridružiti tamo svom bivšem kolegi”, rekao je Matijašević. Ocijenio je kako se Praznik rada proslavlja u nikad jadnijim vremenima zahvaljujući vlastima, sadašnjoj i bivšima. “Hrvatskom, Saborom, Vladom i Ustavnim sudom upravljaju banke i financijske institucije koje u vremenima krize zbrajaju profite i deru nam kožu”, kazao je Matijašević. Za kraj je izrazio nadu da je ovaj skup početak uličnih nemira koji će dovesti do izbora vlast koja će raditi u korist naroda.

G. Damir Jakuš, predsjednik URSH-a,  rekao je kako Vlada nema socijalnu osjetljivost te da Hrvatskom upravljaju velike korporacije uništavajući hrvatsku proizvodnju kako bi mogli prodavati svoju robu. “Uzet će nam i Hrvatsku, ne budemo li imali vladu koja radi više hrvatski. Aktualna vlada svakim danom sve više Hrvatskoj radi nepopravljivu štetu”, kazao je Jakuš.

O neuspješnom kolektivnom pregovaranju sindikata sedam sisačkih gradskih komunalnih tvrtki s poslodavcem govorila je gđa. Antonija Petrović Mutavdžija iz Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH). Za propast dogovora optužila je sisačku gradonačelnicu Kristinu Ikić Baniček.

G. Predrag Sekulić iz Sindikata naftne djelatnosti (INAŠ) podsjetio je kako je u INI u posljednjih pet godina izgubljeno 4.500 radnih mjesta, izgubljeno je tržište, prerada je smanjena za 60 posto, a hrvatske se autoceste asfaltiraju lošim mađarskim asfaltom. Sve rafinerije u svijetu ostvaruju profit zbog niske cijene nafte, samo naše ne rade punim kapacitetom, a naša politika šuti i ništa ne čini. Pozivao je predsjednicu i premijera da zaštite hrvatske nacionalne interese.

G. Miroslav Brajenović iz Sindikata naftnoga gospodarstva (SING) rekao je kako je nakon neuspjele privatizacije vihor devastacije zahvatio Sisak. Zbog prijetnje da će propasti i jedine dvije preostale tvrtke, pozvao je na njihovu hitnu modernizaciju.

Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske (EKN) na prosvjedu je zastupao g. Zvonimir Mikloš te rekao kako je od ranijeg zanosa i slave stvaranja hrvatske države, preostala samo borba za goli život. “Velikim domoljubima u vlasti od svega su važniji osobni interesi”, rekao je.

G. Željko Klaus, povjerenik EKN-a u Petrokemiji mislio je kako je najveći strah doživio u ratu, ali sada ima još veći strah od privatizacije Petrokemije. Danas je grijeh biti protiv privatizacije, zato se za svoje zahtjeve možemo izboriti samo akcijom, ustvrdio je.

Skup prosvjednika trajao je oko 2 sata, a protekao je bučno, uz odobravanja i pjesmu prosvjednika.

Tradicionalne podjele prvosvibanjskog graha nije bilo, jer su sindikalne središnjice zaključile kako je korisnije taj novac utrošiti u nešto trajnije te su kupile nove kuhinjske aparate kojima su opremile kuhinju SOS Dječjeg sela Lekenik.

Pogledajte prilog sa prosvjeda iz Dnevnika HRT-a od 1.5.2015. i  snimku govora g. Vilima Ribića:

Fotografije sa prvosvibanjskog prosvjeda pogledajte u galeriji:


Tagovi | prvosvibanjski prosvjed