Ministar Mornar izvrće sliku o plaćama u obrazovanju

20.09.2015. u 11:22 Novosti

Prenosimo demanti Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja na podatke o plaćama u obrazovanju koje je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta poslalo medijima nakon sastanka ministra Mornara sa čelnicima Vertikale sindikata obrazovanja na kojemu su razgovarali o povećanju plaća u obrazovanju i znanosti za 4%.:

Ministar Mornar izvrće sliku o plaćama u obrazovanju

Nakon zadnjeg sastanka sa sindikatima u četvrtak, Ministarstvo je poslalo medijima „istinite“ podatke o plaćama u obrazovanju. Ministar obrazovanja se trudi pokazati kako je ljudima u obrazovanju i znanosti zapravo dobro i kako su njihove plaće više nego što bi trebale biti. Do prekjučer je govorio suprotno, tvrdeći da je obrazovanje zapostavljeno, ali da nema novaca.

Čak i da su ti podaci relevantni, a nisu, valja primijetiti da njima on nastoji skrenuti pozornost s pravog uzroka štrajka.

Uzrok spora, podsjećamo, glasi: ako ima novca za jedne, koji imaju neusporedivo bolje plaće, mora biti i za prosvjetu čiji zaposlenici s visokom stručnom spremom imaju daleko najniže plaće u zemlji.

Prosječna plaća u obrazovanju sa svim dodacima, prema podacima DZS-a, iznosi 5.508 kuna i još je uvijek ispod prosječne plaće u Republici Hrvatskoj (5.685 kuna). Valja znati da je prosječna plaća u RH niža od prosječne plaće radnika s višom školskom spremom u RH. Nota bene, tri četvrtine radne snage u obrazovanju ima visoku stručnu spremu. Ako imamo na umu da je tu uključeno i visoko školstvo, koje po logici stvari ima viša primanja od drugih sektora obrazovanja, onda su podaci još porazniji. Primjerice, prosječna plaća u osnovom školstvu iznosi 4.974 kune.

Mudrima dovoljno da uoče katastrofu u obrazovanju, ali ne i ministru obrazovanja. Usporedba sa zdravstvom još je poraznija. Tamo prosječna plaća iznosi 6.678 kuna.

On bi trebao znati i da podaci DZS-a pokazuju kako plaće u prvoj polovici ove godine u RH rastu 0,8 posto, u zdravstvu 2,3 posto, a u obrazovanju padaju 1,5 posto.

Podaci DZS-a pokazuju i kako je prosječna plaća VSS-a u zemlji veća za 29 posto, a u sustavu zdravstva i socijalne skrbi za 56 posto od prosječne plaće za VSS u obrazovanju.    

Ministar ovime ne podupire sustav za koji odgovara, već podržava jednu duboko pogrešnu politiku i time postaje njen protagonist. On čak denuncira sustav obrazovanja zbog postojanja dodataka na plaću. Naime, dodaci su, poručuje, nešto negativno i za obrazovanje lukrativno.  

Treba znati sljedeće. Prvo, svi dodaci imaju svoj razlog u specifičnim potrebama sustava, jer da nemaju ne bi ih Vlada ugovorila u kolektivnim ugovorima. Obrazovanje bez tih dodataka jednostavno ne može funkcionirati. Samo jedan dodatak se odnosi na sve zaposlenike, dok svi drugi tek na uski broj onih koji rade u specifičnim uvjetima. No, unatoč svim tim dodacima, uključujući i prosvjetni dodatak, obrazovanje stoji katastrofalno, kako smo to gore i dokumentirali. Posljedica je to četiri godine zapuštanja i diskriminiranja obrazovnog sektora.

Podsjetimo se da je otimanjem dodatka 3, 5, 7 i 9% u prosvjeti, u kolovozu 2012. godine započela barbarska politika rezanja, popraćena neviđenim pravnim nasiljem.

Žalosno je da to ministar nije prepoznao, već je proteklih dana plašio javnost kako trošak naših zahtjeva iznosi 400 milijuna kuna. Ministar je promašio za gotovo 200 milijuna. Naime, u samim podacima ministarstva stoji kako MZOS za prosvjetni dodatak na osnovnu plaću od 13,7 posto izdvaja oko 664 milijuna kuna godišnje. Ako je tako, onda ne može dodatak od 4 posto na osnovnu plaću (što traži Vertikala) iznositi 400 milijuna jer je 4% trećina od 13,7%.

Cinizam je tvrditi kako je 50% nastavnika imalo povećanje plaće. Istina je, međutim, da su svi zaposlenici do 10 godina staža imali neznatni rast svojih primanja oko 2%, a svi drugi su imali drastična smanjenja od 8% (s 10 godina radnog staža) do 17% (s 40 godina radnog staža) za vrijeme ove Vlade. Ako se zna da su i nastavnici prezaduženi, onda im je udar na preostali dohodak nakon otplate kredita doveo do dramatičnog pada standarda.

I tu je kraj priči o pokušaju ministra da sindikatima i javnosti objasni kako su plaće u obrazovanju relativno visoke te kako je nemoralno tražiti njihovo povećanje. Nemoralno je podupirati neistine i nepravednu politiku, stoga je najdosljedniji moralni čin čelnih ljudi Ministarstva, nakon uvida u podatke DZS-a, kolektivni harakiri.

Ako to učine, samo tada jamčimo da neće biti štrajka u petak 25. rujna.  

 

 Zagreb, 20. rujna 2015.

Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća

Matija Kroflin, mag.oec.


Tagovi | MZOS | plaće