Juncker u EGSO-u: Plan ulaganja za Europu funkcionira; stvaraju se nova radna mjesta

27.09.2016. u 09:56 Novosti

„Europi ne ide dobro. Međutim prečesto obraćamo pozornost samo na loše stvari. Doista, nezaposlenost u Europi je previsoka, ali ipak od 2010. Europska unija je stvorila 8 milijuna novih radnih mjesta.“

Ovim riječima je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker započeo obraćanje članovima Europskog gospodarskog i socijalnog odbora prilikom posjeta plenarnoj sjednici ove institucije. Sjednica je održana 22. rujna 2016., a prisustvovao joj je i predsjednik Matice Vilim Ribić, član hrvatske delegacije pri EGSO-u, koji nam je prenio detalje rasprave.

Juncker je nastavio u pozitivnom tonu naglasivši kako je Europa stigla SAD u stopi zaposlenosti, dok o međusobnoj trgovini moraju pregovarati jer će u suprotnom, obzirom na pad stanovništva i BDP-a, Europa izgubiti svoj utjecaj na SAD.

Dalje je govorio o Paktu o stabilnosti i rastu EU, radi kojeg je prosječni deficit u EU danas pao na 1,9% u odnosu na 2010. godinu kada je iznosio 6,3%, što je pokazatelj kako je konsolidacija javnih financija u puno boljem stanju. „Ugradili smo fleksibilnost u Pakt o stabilnosti kako bismo uzeli u obzir makroekonomska i ciklična zbivanja i brojke su tu – dakle, nismo baš u potpunosti glupi, ponekad znamo što radimo.“, poentirao je Juncker u sebi svojstvenom načinu.

U tom duhu je i nastavio kada je govorio o Europskom fondu za strateške investicije tzv. Junckerovom planu ulaganja za Europu. „Zvali su ga Junckerov plan onda kada su mislili da neće uspjeti“, kazao je, međutim multiplikacijskim faktorom udvostručit će se iznos raspoloživog novca do 2022. godine i u konačnici mobilizirati 500 milijardi eura za pomoć malim i srednjim poduzećima u zemljama s većom stopom nezaposlenih. Stvorit će se i besplatna wifi mreža kojom će Europa 2017. postati digitalna ekonomija i otvoriti 2 milijuna novih radnih mjesta. Također za zapošljavanje je važna Direktiva o upućivanju radnika koja nije samo na korist radnika već i malih i srednjih poduzeća. Međutim kazao je kako je problem što radnici koji prelaze granice imaju manje plaće od uobičajenih u zemlji u koju dolaze.

Najavio je uspostavu Europskog solidarnog korpusa od 100 000 volontera do 2020. godine, čime će aktivirati nezaposlene mlade koji će pomagati u kriznim situacijama.

Dotaknuo se migrantske krize i pozvao zemlje članice da preuzmu dio tereta izbjeglica koje sad najviše nose Italija, Grčka i Malta te iskažu dobrodošlicu onima koji bježe od rata i progona jer nam na prvom mjestu trebaju biti unesrećeni ljudi, a ne njihove vjeroispovijesti. Pomoći će se i Africi iznosom od 88 milijardi eura jer je puno bolje pomoći, nego da Afrika dođe u Europu, zaključio je Juncker.

 

egso-juncker-2


Tagovi | Europski gospodarski i socijalni odbor | Jean-Claude Juncker | Vilim Ribić