Hrvatska je ekonomski pasivna i neuspješna zemlja

06.03.2020. u 12:22 Novosti

Unatoč pozitivizmu koji ministar financija pokušava širiti objavama o stabilizaciji i održivosti javnih financija čiji je pokazatelj rast hrvatskog BDP-a u prošloj godini za 2.9%, ekonomski stručnjaci Matice hrvatskih sindikata na konferenciji za medije ustvrdili su kako mjesta optimizmu za rast u ovog godini nema. Štoviše ukoliko se naša politika hitno ne trgne i ne donese mjere kojima će se boriti protiv mogućeg ulaska u krizu radi usporavanja europskih gospodarstava i epidemije korona virusa, vrlo je izgledan ulazak Hrvatske u recesiju.

„Kod BDP-a je problem ono o čemu se ne govori, a to je da je stopa hrvatskog rasta daleko niža od rasta ostalih post-tranzicijskih zemalja s kojima bi se Hrvatska trebala uspoređivati, poput Mađarske i Poljske koje su imale rast od preko 4% ili Rumunjske od preko 5%,“ rekao je makroekonomist Matija Kroflin referirajući se na usporedbu rasta hrvatskog BDP-a naspram europskog prosjeka. U ovom slučaju hrvatski BDP je bio nešto veći, ali najrazvijenije države EU su bile u nepovoljnom ekonomskom položaju i rast cijele Eurozone je bio usporen. Dodao je kako nitko nije spomenuo da je ukupan prosjek hrvatskog rasta u razdoblju od 2008. – 2018. bio samo 0.1%, dok susjedna Slovenija ili Austrija koja je daleko razvijenija su rasle 1.1%. Iako se vladajuća stranka hvali izvješćem Europske komisije da su u Hrvatskoj napravljeni pozitivni pomaci, nije spomenula da već na prvoj stranici piše kako Hrvatska zadnjih 10 godina nije ostvarila nikakvu konvergenciju, odnosno pomak prema razvijenijem dijelu EU.

Rastuća epidemija korona virusa imat će negativan efekt na gospodarstva EU te će sigurno Italija, a vjerojatno i Njemačka, čijim gospodarstvima je Hrvatska izravno izložena kroz trgovinu i turizam, kliznuti u recesiju, predvidio je. Ukoliko se hrvatska vlast ne trgne i ne krene ozbiljnim mjerama baviti ovim izazovima na nacionalnoj, a posebice i preko predsjedavanja EU-om europskoj razini, istu sudbinu ove godine može očekivati i Hrvatska, zaključio je Kroflin.

Europa koja zagovara da treba provesti reforme, samu sebe ne reformira i ne poduzima ništa za aktivnu ekonomsku politiku, ostaje status quo, a Hrvatska sluša recepte onih koji ga zagovaraju, konstatirao je predsjednik Matice Vilim Ribić.

Zemlje koje se približavaju prosjeku EU nisu u Eurozoni, a zemlje koje se udaljavaju od prosjeka EU poput Španjolske i Portugala su članice Eurozone. Hrvatska se također ne približava prosjeku EU jer je sve instrumente ekonomske politike prilagodila ulasku u Eurozonu. Zagovara se ograničenje deficita, javnog duga, financijska konsolidacija, traži se stabilnost, a ne govori se o stimuliranju rasta, novac od zaduživanja ne ulazi u kreditiranje gospodarstva. Zemlje poput Hrvatske žrtve su takvih preporuka, a ova hrvatska Vlada nema nikog sposobnog za aktivnu ekonomsku politiku bez koje će nam se, čekajući Brisel, smanjiti broj stanovnika do mjere da nećemo imati nikakvu perspektivu.

Industrijskim zemljama EU prijeti recesija, a mi provodimo pasivnu ekonomsku politiku izravnavanja prihoda i rashoda. Nemamo aktivnu politiku koja će održati i ovo malo radnih mjesta u zemlji i koja će sačuvati proizvodnju i vanjska tržišta, naglasio je Ribić te dodao kako se boji se da će se na recesiju odgovoriti na isti način kao i prije 10 godina.

Radi čega se Europa neće riješiti nejednakosti, zašto i mi stojimo te kakva nam je ekonomska prognozu za ovu godinu doznajte u snimci konferencije za medije. Vrijedi pogledati!

Tagovi | BDP | konferencija za medije | korona virus | Matija Kroflin | recesija | Vilim Ribić