HRT Otvoreno, 5.6.2023. – Nada Lovrić: “Dogovor o povećanju plaća je stvarno sindikalan”

06.06.2023. u 11:16 Novosti

Za 219.000 zaposlenika u državnim i javnim službama već od ovog mjeseca plaće rastu od 60 do 100 eura. Dogovor vrijedan više od 400 milijuna eura godišnje postignut je na sastanku predsjednika Vlade i nekoliko resornih ministara te više sindikata i zaposlenih u javnoj i državnoj službi. Kako je postignut dogovor i gdje je Vlada pronašla novac za povećanje plaća pogledajte u emisiji HTV-a Otvoreno, emitiranoj 5.6.2023. u kojoj su gosti bili ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH Iva Šušković, predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić i predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Nada Lovrić.

Piletić: Razumjeli smo da je kasno čekati 1.1.2024. za povećanje plaća

Rezultat ovog današnjeg dogovora s predstavnicima državnih i javnih sindikata stvar je našeg dogovora. Mi smo upravo završavajući pregovore za drugi dodatak temeljnog kolektivnog i kolektivnog ugovora rekla i da bez obzira na to što krećemo s pregovorima o povećanju osnovice u trećem tjednu rujna ove godine želimo otvoriti prostor za razgovore gdje želimo čuti i drugu stranu odnosno predstavnike svih sindikata. Premijer je imao jedan takav sastanak prije 2,5 tjedna gdje smo mogli čuti svakog pojedinačnog sindikalnog čelnika što u tom resoru njih tišti. I tada smo rekli da želimo donijeti cjelovito rješenje jer ovaj sad trend sindikalnih akcija, štrajkova, prosvjeda traženje uvećanih prava kroz granske kolektivne ugovore je na određeni način parcijalno rješenje i samim time Vlada je rekla da želi sveobuhvatno donijeti jedan novi paket. Razumjeli smo stavove sindikata da je kasno čekati za povećanje 1.1.2024. i onda donošenje još uredbi i mislim da je Vlada danas reagirala i poslala poruku i svojim službenicima i namještenicima da povećavamo plaću kroz ovaj model gdje će se za tri kategorije službenika i namještenika povećati plaće za 100 eura onima koji imaju koeficijent od 0,631 do 1,1, od 1,1 do 1,523, dakle 80 eura i našim službenicima i namještenicima koji imaju koeficijent od 1,530 do 1,867 za 60 eura, dodao je ministar Piletić.

Lovrić: Dogovor je stvarno sindikalan

Predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Nada Lovrić istaknula je kako joj je drago da se situacija zatezanja odnosa spriječila, posebno jer je kraj školske godine te što je postignut dogovor koji je stvarno sindikalan.

– Bilo je evidentno  da su pogotovo obrazovni sindikati, kada se prihvatila osnovica, odnosno rast osnovice 6 plus 2%, teško smo prihvatili. S obzirom na to da mi nismo bili u granskim kolektivnim pregovorima, a obrazovni radnici su znali da njihova situacija i njihov status i njihove plaće nisu dovoljne i bili su zabrinuti za svoju egzistenciju. Upravo zato su obrazovni sindikati stavili zahtjev za 10% rastom plaća. Učinili su to i drugi sindikati. Neki sindikati su tražili otvaranje pregovora o osnovici, što je bilo evidentno da Vlada ne želi, do dogovorenog roka u rujnu. Na tom sastanku s gospodinom Plenkovićem, odnosno s Vladom RH, poslije potpisivanja tog dodatka, moram reći da je bila jedna neobična susretljiva atmosfera. Konačno imate pregovarača, odnosno ljude s druge strane, pozicije poslodavca, za koji imate dojam da vas čuju. A to je prvi preduvjet da biste uopće razmijenili, nekakva stajališta i zabrinutost, da biste prenijeli zabrinutost svojih članova i njihova očekivanja, objasnila je detaljno Lovrić.

– Nekako mi se činilo da je to sad prilika, ne znam hoće li će ovo ići u zaoštravanje, jer čini mi se da Vlada nije odgovorila da bi obrazovni sindikati morali biti krenuti u nekakve akcije. Drago mi je da se to dogodilo, da se ova situacija zatezanja odnosa spriječila, osobito zato što je kraj nastavne godine, što je postignut dogovor koji je stvarno sindikalno. Upravo zato što su oni koji imaju male plaće, koji su uvijek od rasta osnovice dobivali mrvice, jer njihova sama osnovica je bila niska. A oni dobivaju tih 100 eura neto i uistinu će im pomoći da imaju plaću, ne da od koje mogu dobro živjeti, nego da izađu izvan okvira te minimalne plaće, što smatram da službenici javne i državne službe sramota da imaju, s obzirom na to da je nama država poslodavac, dodala je.

Istaknula je i kako misli da smo se svi u Hrvatskoj osvijestili uvođenjem eura koliko su naše plaće u Hrvatskoj male.

– Realno, mislim nema to sad veze sa štrajkom i nema veze s ovim potezom Vlade povećanja plaća. Ali uistinu, kada mi govorimo o plaći od 600 eura, a cijene su nam kao u Njemačkoj. Mislim budimo realni. Kad uđemo u trgovine, naše cijene jesu visoke. Naš životni standard, još dok je bila kuna, pa nekako smo se tješili, kao plaća je 5000-6000 kuna. Što pokušavam reći? Naša obaveza je podizanje plaća svugdje i svima ako mislimo na napredak. Mi ne možemo parirati sa zemljama koje imaju jeftinu radnu snagu. Mi govorimo o niskoj produktivnosti kao da su radnici krivi za nisku produktivnost. Da, hvale je vrijedan potez ove Vlade kojim se u ovom slučaju za većinu zaposlenika u javnom i državnom sektoru povećavaju plaće. Ali realno to nije i ne može biti kraj. Ako mislimo imati zemlju u kojoj će se neki izvana vraćati, neki će ovdje sretnije živjeti. To nije prigovor ovoj odluci Vlade, štoviše. Ali da, u istinu, kada se govori, lijepo zvuči postotak. Kada gledam svojim nastavnicima, da, njihova plaća će biti viša, nastavnicima 80 eura. I kada govorimo u brojevima u postotku, to je 7,8%. A opet, pomalo mi je tužno. Da, profesor s 10 godina staža do sada, do ovog povećanja paketno je imao 1054 eura plaće u Zagrebu. I sad će imati 1130, još nešto. Da ne pogriješim, prigovorit će mi. Ali mi govorimo o njegovateljici koja radi vani za 1100 eura. Razumijete što vam pokušavam reći. Mi moramo biti svjesni da rast plaća mora biti sustavan, planiran, strategijski. Teško da ćemo mi sada odjednom iz plaće od 600 eura doći do plaće od 1500 eura, koja bi trebala biti nekakav minimum, zaključila je Lovrić.

Jagić: Zadovoljni smo, ali ne slažem se s presudom Ustavnog suda

Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske, smatra da je presuda Ustavnog suda diskriminirajuća za članove reprezentativnih sindikata.

Na pitanje je li policija zadovoljna rekao je Sindikat policije Hrvatske ne zastupa samo policiju i zaposlenike u MUP-u.

– Zastupamo pravosudne policajce, vatrogasce, vojsku, carinu, saborska straža i djelujemo zapravo u svim državnim tijelima. Eto, jesmo, zadovoljni smo, ali to je moja osobna misao, što sam danas ja rekao gospodinu premijeru i članovima Vlade, da je presuda Ustavnog suda diskriminirajuća za članove reprezentativnih sindikata i da to nije u redu, i da nije fer prema nama, jer mi zapravo smo 30 godina diskriminirani iz vrlo jednostavnog razloga jer naši članovi plaćaju članarinu, a drugi se voze eto bez karte u tramvaju, istaknuo je Jagić.

Šušković: Tražimo plaću od koje se dostojanstveno živi

Predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH Iva Šušković rekla je da traže dostojanstvenu plaću za ljude koji rade u tijelima sudbene vlasti. Presuda Županijskog suda pokazala je da su njihove akcije zakonite.

– Mi tražimo da oni ljudi koje mi zastupamo dobiju dostojanstvenu plaću od koje mogu oni i njihova obitelj dostojanstveno i živjeti. Dakle, s obzirom na to da smo već isticali koliko su male plaće u tijelima sudbene vlasti, u državnim odvjetništvima, da ni ovo povećanje nije ono koje će dovesti upravo do te dostojanstvene plaće o kojoj mi govorimo. Danas je presuda Županijskog suda potvrdila da su naše akcije utemeljene, da je ovaj štrajk zakonit, ova privremena mjera nije u petak donesena. Mi smo se organizirali i omogućili našim članovima da na ovaj način iskažu svoje nezadovoljstvo i traže, ustraju u traženju tog iznosa koji smatraju da je zadovoljavajući za povećanje plaće, rekla je Šušković.

 


Tagovi | HRT Otvoreno | javni i državni službenici | Marin Piletić | Nada Lovrić | povećanje plaća