Dok plaće u privredi prate rekordni rast cijena, u javnim službama pad plaća od minimalno 7,1 posto

22.05.2022. u 19:43 Novosti

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Potrošačke cijene u travnju ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine porasle su za rekordnih 9,4 posto i nema naznaka usporavanja njihovog rasta. S obzirom na trenutni razvoj situacije, inflacija će po svemu sudeći postati dvoznamenkasta.

Također, zadnji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuju kako poduzetnici u privredi nastoje plaćama pratiti rast cijena i istovremeno doskočiti manjku radne snage. Sukladno tome, plaće u privredi rastu skoro 9 posto.

S druge strane, nakon iritirajućih pregovora Vlada je pristala na povećanje plaća u javnim službama tek za 4 posto od lipnja ove godine, što na razini svih 12 mjeseci iznosi svega 2,3 posto. Navedeno znači da je Vlada svojim zaposlenicima isporučila:

  • pad realnih plaća od najmanje 7,1 posto, a potencijalno i puno veći;
  • snažno zaostajanje za kretanjem plaća drugih zaposlenika u zemlji.

U tom kontekstu neshvatljiva je i neodgovorna politika Vlade RH prema ljudima u javnim službama, prema radnicima koji su spašavali živote naših građana, društvo i državu tijekom pandemije. Takva politika smanjivanja realnih plaća nije ništa drugo nego šikaniranje 250 tisuća radnika i zajedno s njihovim obiteljima pogađa najmanje 700 tisuća naših građana.

Činjenica je da inflacija pogoduje punjenju proračuna, kao i da za sada ne postoje relevantne naznake bitnih pogoršanja ekonomskih uvjeta. Turistička predsezona prolazi dobro, broj i iznos fiskaliziranih računa snažno su porasli, a potražnja za radom jača. Pozitivne okolnosti potvrđuju i nedavne projekcije Vlade koje ukazuju na rast javnih prihoda u ovoj godini od skoro 11 posto.

Stoga, za ovakav odnos prema ljudima ne postoji nikakvo opravdanje, već se radi o načinu na koji Vlada RH otima od objektivne vrijednosti rada zdravstvenih, obrazovnih, znanstvenih, socijalnih, kulturnih i svih državnih službenika i s tako otetim sredstvima pokrivaju se razni objesni izdaci i politički prioriteti.

Do rujna sindikati trebaju podići razinu svijesti svojih članova o ovim zbivanjima, jer nije za očekivati promjenu nerazumnog i politikantskog pristupa Vlade RH, uslijed čega sami sindikalni pregovarači ne mogu spriječiti urušavanje kupovne moći radnika bez njihovog sudjelovanja u pritisku na vlast.

Sindikat znanosti obratio se svojim članovima povodom ovakvog razvoja događaja pa upućujemo na letak koji je distribuiran svakom zaposleniku, a istovremeno i objavljen na www.nsz.hr.

Cijene u travnju skočile skoro 10 posto! — Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja (nsz.hr)

U Zagrebu, 22. svibnja 2022.

Vilim Ribić,
predsjednik Matice hrvatskih sindikata

Matija Kroflin,
makroekonomist Matice