196. sjednica GSV-a u znaku reforme zdravstva

24.06.2015. u 13:31 Novosti

Ministar zdravlja Siniša Varga na sjednici GSV-a održanoj 23. lipnja 2015. predstavio je prijedloge Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju. Predsjednik Matice hrvatskih sindikata g. Vilim Ribić oštro je kritizirao što sindikatima nisu bili dostavljeni konačni prijedlozi zakona na očitovanje pa je stoga velik dio sindikalaca “puhao na hladno” otvarajući pitanje privatizacije i njezine razine. Ministru je za kraj postavio pitanje u čiju korist idu takvi zakoni, u ime građana ili u ime privatnog sektora?

Vijest prenosimo sa tportal.hr-a:

Početkom idućeg tjedna sastat će se radna skupina koja je radila na tekstu izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju te Povjerenstvo Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) koje bi trebalo dati konačnu ocjenu tih zakonskih inicijativa, dogovoreno je u utorak na sjednici GSV-a koju je obilježio buran govor sindikalista Vilima Ribića

‘Konačni tekst zakona tijekom današnjeg dana bit će dostavljen socijalnim partnerima, a u idući ponedjeljak sastat će se radna skupina koja je i do sada radila na tekstu zakona. U utorak, 30. lipnja, sastat će se Povjerenstvo GSV-a koje bi trebalo dati konačnu ocjenu tim zakonskim inicijativama. Dosta stvari s javne rasprave uvaženo je i očekujem da će tekst zakona dobiti podršku od socijalnih partnera’, kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić nakon višesatne sjednice GSV-a na kojoj je ministar zdravlja Siniša Varga predstavio prijedloge reforme zdravstva.Predstavnik sindikata Vilim Ribić rekao je da je Varga na slajdovima predstavio svoje viđenje reforme zdravstva i izmjena tih dvaju zakona, ali sindikalci nisu vidjeli tekstove zakona.‘Ono što smo vidjeli na slajdovima je ono kako ministar interpretira te zakone, ali mi same zakone nismo vidjeli’, kazao je.Istaknuvši kako se raspravljalo o tvrdnjama ministra Varge, Ribić je kazao da nije bilo jasno što piše u tekstu zakona pa je stoga velik dio sindikalaca puhao na hladno otvarajući pitanje privatizacije i njezine razine.‘Nisu sindikati protiv postojanja privatnog u zdravstvenom sektoru, ali su protiv njegova širenja na štetu javnog interesa’, naglasio je. Upozorio je da se jako dobro mora odvagati između motiva javnog interesa i profita.‘Muški i ženski pacijenti spavaju u istim sobama; ondje obavljaju i nuždu’

Ribić je reformu nazvao ključnim klasnim problemom ove zemlje. Opisao je horor na odjelu kardiologije osječke bolnice, gdje muški i ženski pacijenti spavaju u istim sobama, gdje su prisiljeni obavljati i nuždu, ‘na invalidskim kolicima koja su izgubila tapecirung pa se on na šperploči podere’. Servira im se ‘tvrda junetina koju nitko ne pojede’, pa koja od ručka do kasno poslijepodne stoji na policama, nitko je uklanja; plahte su poderane ili imaju slike; vidi se da su prane, ali se još uvijek krv osjeti, neki crvenilo blijedo na plahtama…’, nabrajao je Ribić ono čemu je, kako je rekao, sam svjedočio.

Damir Kuštrak, predsjednik GSV-a i član Savjeta HUP-a, pokušao je intervenirati, na što je Ribić rekao: ‘Gospodine predsjedniče, nećeš me prekidati, jer manipuliraš ovom sjednicom.’

‘Ovo je čista manipulacija’, uzvratio je Kuštrak.

‘Nećeš me prekidati jer ja govorim ono što je život, a što nije tvoj život. I sram te bilo. I sad me nećeš prekidati’, kazao je Ribić pitajući ministra Vargu u čiju korist ide ova reforma zdravstva – u ime građana ili privatnog sektora.

Ribić je kazao i da sindikati ne vide zašto zakoni moraju ići u hitnu proceduru te su upozoravali i na multipliciranje birokratsko-upravljačkog aparata u bolnicama.‘Sindikati bi htjeli vidjeti tekst zakona kako bi znali je li stupanj privatizacije koji se unosi tom reformom koristan ili nije za njihove članove kao pacijente’, kazao je Ribić.Za razliku od njega, Damir Kuštrak u ime poslodavaca kazao je kako je ministar Varga u izlaganju iznio ciljeve izmjena zakona koje bi trebale pomoći da zdravstveni sustav postane efikasniji, a pacijenti na nekim područjima dobiju i veća prava te da se dio privatnog zdravstva, za sada u vrlo ograničenom obimu, uključi tamo gdje je to moguće.Naveo je i da se, što se tiče zdravstvenog osiguranja u smislu upravljanja i prava koja iz toga proizlaze za pacijente, mijenja pozicija Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).Članovima GSV-a predstavljeno je i Izvješće o zapošljavanju osoba s invaliditetom, a ministar Mrsić izrazio je zadovoljstvo promjenom klime u društvu i kod poslodavaca vezano uz zapošljavanje osoba s invaliditetom. Naveo je da se u prvih pet mjeseci provedbe novog Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom zaposlilo 84 posto više nego prošle godine.

Izrazio je i zadovoljstvo što su poslodavci počeli tražiti smanjenje arhitektonskih barijera koje omogućuju osobama s invaliditetom da dođu na posao. Dodao je kako im je cilj da se još više osoba s invaliditetom upisuje u više i visoke škole, jer je sadašnja obrazovna struktura tih osoba nepovoljna.

Pogledajte dio izlaganja g. Vilima Ribića s rasprave u sklopu sjednice GSV-a:

Prilog sa 196. sjednice GSV-a pogledajte iz Dnevnika HRT-a: