Započeli pregovori za osnovicu za plaće u javnim i državnim službama

29.09.2023. u 10:09 Novosti

foto: screenshot HRT

Održan je prvi sastanak sindikata javnih službi s Vladom RH oko povećanja osnovice u javnim službama. Budući da je Vlada za iduću godinu najavila rast minimalne plaće od 15 posto, sindikati su od Vlade zatražili identičan rast i za sve zaposlene u javnim službama.

Ako Vlada privatnim poslodavcima definira rast minimalne plaće od 15 posto, onda bi svakako trebala biti u stanju barem jednako toliko osigurati i za sve svoje zaposlenike. Orijentir za rast od 15 posto nije samo minimalna plaća, već i kumulativno zaostajanje kretanja plaća u javnim službama za plaćama u privredi.

Sindikati su zatražili i rast božićnice na 300 eura, uskrsnicu od 300 eura, povećanje dara za djecu na 150 eura te povećanje osnovice za jubilarnu nagradu na 250 eura.

Prema jučer objavljenim podacima Ministarstva financija, višak proračuna opće države u prvih 6 mjeseci bio je 1,5 posto BDP-a ili 1,1 mlrd eura. Navedeno ne uključuje tri ključna mjeseca ljetne sezone koji će još bitno podebljati državnu blagajnu. S obzirom na to da je državni proračun najviše profitirao na rastu cijena, sasvim je jasno da država ima dovoljno sredstava za traženo povećanje plaća. Usprkos tomu, predstavnici Vlade RH su zahtjev za rastom osnovice od 15 posto očekivano ocijenili nerealnim te istaknuli kako će svoju ponudu iznijeti na idućem sastanku pregovaračkih odbora zakazanom za 9. listopada.

Obrazloženja sindikalnih zahtjeva pogledajte u video izjavama koje su nakon pregovora dali predsjednica Matice hrvatskih sindikata, ujedno i predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem i glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin.

Tagovi | materijalna prava | Matija Kroflin | osnovica za plaće | pregovori | Sanja Šprem | sindikati javnih službi