Započeli pregovori za novi Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama

11.01.2024. u 16:14 Novosti

Nakon donošenja novog Rješenja o reprezentativnosti sindikata javnih službi za sudjelovanje u pregovorima za Temeljni kolektivni ugovor, u studenom 2023., kojim je izmijenjen pregovarački sastav sindikata, pokrenuti su pregovori za novi Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama. Pokrenuti su i pregovori za Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike, a naglasak će biti na usklađivanju odrednica oba ugovora s novim Zakonom o plaćama u državnoj službi i javnim službama.

Prvi sastanak pregovaračkih odbora sindikata te Vlade RH održan je 11. siječnja 2024., a detalje i izjave prenosimo s HRT-a.:

Pregovori Vlade i sindikata, čeka se prijedlog Uredbe o koeficijentima

11.01.2024., Autor: D.M./HRT

Završili su sastanci pregovaračkih odbora Vlade i predstavnika sindikata javnih i državnih službi službi o sklapanju novog Temeljnog kolektivnog ugovora. U pregovorima bi se trebalo uskladiti odrednice kolektivnih ugovora s novim Zakonom o plaćama, a paralelno će se voditi i razgovori o koeficijentima. Sindikatima je obećano da će cjeloviti prijedlog Uredbe o koeficijentima dobiti do 22. siječnja za kad su najavljeni novi razgovori.

Piletić: Plaće za ožujak sukladno novim koeficijentima

Izjavu nakon završetka razgovora dao je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić. Najavio je da će paralelno s pregovorima o TKU ići i razgovori o definiranju novih koeficijenata koji će biti sastavni dio vladine Uredbe.

– Uredba o koeficijentima bi trebala biti donesena u drugoj polovici veljače kako bi se odnosila na plaću užujku, koja se isplaćuje u travnju – i to za svih 244 tisuća državnih i javnih službenika, rekao je Piletić. U kumulativu smo u proračunu predvidjeli iznos od 850 milijuna eura za isplatu novih plaća s novim koeficijentima. Tek u slučaju da se to ne ispoštuje – u okviru pregovora o TKU mogu se otvoriti pregovori o visini osnovice. To je hodogram, dodao je – “i ne vidi potrebe da se razgovara o budućim koracima prije donošenja uredbe.

U medijima su objavljeni neslužbeni podaci o tome koliko bi koeficijenti trebali rasti. Piletić je kazao kako se ti podaci u velikoj mjeri podudaraju s onim o čemu razgovaraju sa sindikatima – ali da to nije konačan popis i da će tu biti još prostora za promjene.

Na pitanje koliko je daleko Vlada spremna ići u korekciji tih koeficijenata odgovorio je: “Ne previše”. Ponovio je kako se u okviru predviđenih 850 tisuća eura – mora ostati. Kazao je i kako nema potrebe za štajkovima, dok sve ne bude usuglašeno.

Jagić i Lončar: Uredba na zadovoljstvo svih

– Kroz prvi krug pregovora je dogovoreno da će Vlada do 22. siječnja donijeti prijedlog uredbe. Mi ćemo taj prijedlog uredbe dati svojim tijelima na razmatranje. Činjenica je da se neka radna mjesta moraju malo pogledati, možda su računata s drugačijeg aspekta poslova. Vjerujem da će uredba biti donesena na zadovoljstvo i djelatnika zaposlenih u državnoj službi i na zadovoljstvo Vlade, izjavio je nakon razgovora Dubravko Jagić iz Sindikata policije Hrvatske.

– Zakon o plaćama je pozitivna stvar, jer omogućuje radnicima da napreduju neovisno o bilo kome, isključivo na temelju rezultata svoga rada. Utvrđivanje koeficijenata je obiman posao za koji nije bilo dovoljno vremena i treba ih čim prije donijeti, jer će 99,5 posto ljudi dobiti povećanje plaće. Svi prigovori koji dolaze odnose se na diskriminaciju unutar sustava. Osobno smatram da, kad se uredba donese – treba ostaviti jedan period poslje da se to još jedan put sve prođe. I da se isprave stvari koje treba ispraviti, izjavio je predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar.

Stipić: Produljenje granskih kolektivnih ugovora

– Na sastanku smo morali trasirati pregovarački put koji je pred nama i nismo se dotakli onog što je za nas u ovom trenutku najaktualnije – koeficijenata zaposlenih u javnim službama, izjavio je nakon razgovora Željko Stipić iz Sindikata ‘Preporod’.

Najavio je da su iz vladinog pregovaračkog tima obećali da će sindikati dobiti cjeloviti prijedlog Uredbe o koeficijentima – 22. siječnja. Tada će sindikati, dodao je – moći iznositi svoje prijedloge i očitovati se prema Vladi s konkretnim zahtjevima. Što se tiče Temeljnog kolektivnog ugovora kazao je kako im je obećano dostaviti prijedlog teksta TKU, a sugestije na taj tekst trebala bi dati ekspertna skupina koju su sindikati oformili. Naglasio je kako su i pregovori za granske kolektivne ugovore ‘u ćorsokaku’, pa će Vlada produljiti rok za primjenu već postojećih ugovora – do stupanja na snagu novih koeficijenta.

Pregovore je Stipić nazvao ‘paralelnim slalomom’ te izrazio nadu da će “i jedna i druga strana stići do finiša utrke”.

Prašnjak: Očekujemo povećanje od 5 do 20 posto

Anica Prašnjak, predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara je rekla da ako ne budu zadovoljni s onim što im Vlada nudi da će se priključiti štrajku liječnika.

Dodaje kako s preliminarnim prijedlozima nisu bili zadovoljni, dali su primjedbe i prijedloge te čekaju da se vidi što je usvojeno, a što ne. Sukladno s tim će moći reći što dalje.

– Nezadovoljni smo s razlikama između jedne, druge, treće kategorije i bazično da naše medicinske sestre jedine se u sustavu obrazuju 5 godina i ne možemo prihvatiti da imamo iste koeficijente kao neki koji se manje godina obrazuju, naglasila je.

Ističe kako su najniži koeficijenti kod medicinski sestara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i tu se očekuje veća povišica. Očekujemo, kako je Vlada rekla, povećanje od 5-20 posto, ovisi tko u koju kategoriju spada, govori.

Jagić: Neki sindikati bezrazložno dižu histeriju

Što se tiče koeficijenata, za sada ne želimo ništa prejudicirati jer nismo dobili konačni prijedlog, kazao je uoči pregovora Dubravko Jagić iz Sindikata policije Hrvatske. Dodao je kako su dosadašnji prijedlozi “dobar temelj za daljnje pregovore i doradu nekih stvari oko radnih mjesta”.

Napomenuo je kako “neki sindikati bezrazložno dižu histeriju te da svatko nešto hoće, a sve skupa nije uobličeno kako se očekuje da bude”.

Lovrić: Očekujemo najveći rast plaća u obrazovanju

– Očekujemo najveći rast plaća u obrazovanju, to je jedino prirodno i logično. To što nas brojčano ima mnogo – ne znači da zaposlenici s visokom stručnom spremom smiju toliko zaostajati za drugim javnim službama, izjavila je uoči pregovora Nada Lovrić iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Dodala je kako “svi pritisci koji se sada rade – objektivni, ali ne nose stvarni i ujednačeni rast plaća u javnom sektoru” te da “ne mogu dozvoliti grabljenje u javnu masu novaca”.

Usklađivanje TKU s novim Zakonom o plaćama

Novi pregovori sa sindikatima otvaraju se radi reguliranja pojma i definicije plaće, ali i dodataka na plaću. Naime, s početkom godine na snagu je stupio novi Zakon o plaćama, a u izradi su i dvije uredbe koje trebaju stupiti na snagu do kraja veljače. Cilj je jednaka plaća za jednak posao, neovisno o tome radi li se o državnoj ili javnoj službi, istaknuo je u pozivu na pregovore ministar rada Marin Piletić.

Izrazio je uvjerenost oko postizanja konsenzusa o novim koeficijentima po kojima bi od travnja trebale biti isplaćivane plaće u javnim i državnim službama. Naime, novi Vladini prijedlozi Uredbi o koeficijentima pojavili su se u javnosti i njima su posebice nezadovoljni liječnici. Samo5-postotno povećanje koeficijenata liječnici smatraju dovoljnim razlogom za štrajk. A Udruge hrvatskih sudaca uputile su pritužbu Europskoj komisiji zbog visine sudačkih plaća.


Tagovi | Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike | pregovori | Temeljni kolektivni ugovor | uredbe o koeficijentima | Zakon o plaćama