Zahtjev sindikata Vertikale obrazovanja za otvaranjem pregovora o povećanju plaća u obrazovanju i znanosti

26.08.2015. u 12:36 Novosti

Predstavnici Vertikale sindikata obrazovanja, 26. kolovoza 2015. održali su konferenciju za medije povodom povećanja plaća u sustavu zdravstva ugovorenom početkom kolovoza 2015. između predstavnika Vlade i predstavnika sindikata koji zastupaju zdravstvene djelatnike. U skladu sa povećanjem plaća u zdravstvu, Vertikala obrazovanja vjeruje da će Vlada RH nastaviti s istim pristupom i u sektoru obrazovanja te zahtijeva pregovore o plaćama radi jednakog tretmana radnika u obrazovanju s radnicima u zdravstvu.

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja g. Vilim Ribić, uvodno je podsjetio kako je premijer Milanović nedavno izjavio da će sa prvim rastom plaća prosvjeta biti prva na redu, međutim to se pokazalo netočnim. Vlada je u uvjetima prekomjernog deficita i navodne nestašice novaca odlučila povećati plaću samo jednom sektoru što je posljedica upornih pregovora sa sindikatima koji zastupaju djelatnost zdravstva. Oni nisu odustali od povećanja plaća za 4, 8 i 10% po godinama staža, a isti dodatak su zadržali i sindikati prosvjete u svojim kolektivnim ugovorima uz klauzulu primjene tog dodatka u svim javnim sektorima, ako se taj dodatak počne isplaćivati barem u jednom javnom sektoru, naglasio je g. Ribić. Vlada RH kako bi izbjegla tu obvezu prema drugima, ista sredstva namijenjena isplati tog dodatka u zdravstvu odlučila je isplatiti pod novim nazivom; dodatak za odgovornost. Tim dodatkom liječnicima je povećana plaća za 2% (uz njihov prethodni dodatak za odgovornost od 10%, sad im je plaća uvećana za ukupno 12%), a ostalim djelatnicima u zdravstvu plaća je uvećana za 4%. Sindikati prosvjete inzistiraju da se i novac namijenjen njihovom uvećanju plaće putem dodatka na staž također pretvori u dodatak za odgovornost jer rad sa djecom je izuzetno odgovoran, častan i vrlo često težak posao. Stoga sindikati zahtijevaju sastanak sa ministrom Mornarom te otvaranje službenih pregovora za dodatak kolektivnim ugovorima do sredine rujna. Ukoliko se razgovori sa ministrom ne završe do sredine rujna, sindikati će krenuti u aktivnosti sa svojim članovima najavio je g. Ribić. Naglasio je kako sindikati nisu isprovocirali ovu situaciju, međutim ne mogu sjediti i gledati kako se jednom sektoru povećavaju plaće, a ostalima ne. Razumije kako roditelje i javnost iritiraju štrajkovi, međutim izrazio je nadu kako je hrvatska javnost sazrjela u razumijevanju pozicije sindikata i toga što oni mogu i trebaju raditi kada se ovakvi potezi povlače. Sindikati očekuju podršku javnosti i medija protiv neiskrene i nepravedne vlasti u zahtjevu za jednakim tretmanom svih radnika kod istog poslodavca. G. Ribić je završno podsjetio na upit ministra Mornara prema sindikatima gdje da pronađe novac za povećanje i ostalih plaća te ministru odgovorio neka pita guvernera Hrvatske narodne banke, koji je na naslovnici časopisa „Banka“ izjavio: “Novaca ima za sve.“

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske g. Branimir Mihalinec također je spomenuo izjavu ministra Mornara kako su plaće u obrazovanju porasle za 3.5% te da nema više prostora za njihovo povećanje. Ono što ministar nije spomenuo je da su se za mandata sadašnje Vlade plaće najstarijih nastavnika smanjile za 19%, a kasnije porasle za 3.5%, tako da se ovdje ne može govoriti o povećanju plaća. Nenastavnom osoblju su plaće smanjene za 3-13% te oni nemaju dodatak za odgovornost, jer ministar kaže da, za razliku od zdravstvenog osoblja, oni nemaju nikakvu odgovornost, naglasio je g. Mihalinec koji smatra da ministar obrazovanja nema pravo niti bi smio tako govoriti osim ako on nije ministar rezanja, kresanja i ušteda. Početkom 2000.-tih godina premijer Račan je smanjio plaće prosvjetnim zaposlenicima, onima najstarijima i za 25%, međutim uvidio je pogrešku te je do kraja mandata povećao plaće obzirom na staž. Premijer i ministri sadašnje Vlade niti ne pomišljaju ispraviti nepravdu za vrijeme ovoga mandata te provode anti-obrazovnu politiku u RH, a obrazovanje im je toliko nevažno da već pola godine ministar obrazovanja nema pomoćnika. U sustavu obrazovanja zaposlenici nemaju prave perspektive jer mogu očekivati da će na kraju radnog vijeka imati istu plaću koju su imali kada su u sustav ušli. Ministar Mornar ne priznaje staž kao vrijednost te će sindikati tražiti da i priznavanje iskustva kao vrijednosti bude predmet predstojećih razgovora zaključio je g. Mihalinec.

G. Ribić je podsjetio kako su dodaci na plaću za godine staža bili ugovarani jer je odnos između plaće nastavnika početnika i nastavnika pred mirovinom u Hrvatskoj bio jedan od najlošijih u Europi i iznosio 1:1,2, dakle odlaskom u mirovinu bi imali tek 20% veću plaću nego na početku karijere što nije nimalo stimulirajuće za mlade ljude za ostanak u sustavu obrazovanja. Stoga je Vlada Ivice Račana i shvatila nužnost povećanja plaća po kriteriju staža i ugovorila dodatke. Od 2012. godine sindikati su bili spremni odustati od dodataka pod uvjetom da im se vrate kada se izađe iz recesije, ali su pritom upozoravali da te mjere neće izvući zemlju iz krize te smatraju da se sadašnjim rastom BDP-a kojim se Vlada hvali neće uspjeti riješiti najteži problemi; otvaranje radnih mjesta i poboljšanje omjera zaposlenih i umirovljenika završio je g. Ribić.

G. Mihalinec zaključio je izlaganje činjenicom kako je ova Vlada prva i jedina od samostalnosti koja je započela svoje reforme smanjivanjem plaća samo učiteljima u cijeloj zemlji.

Snimku tiskovne konferencije možete poslušati ovdje: