Za razliku od Sindikata, Vlada svojim potezima ne ostvaruje uštede

19.09.2014. u 16:15 Novosti

“I Sindikat i Vlada moraju se ponašati racionalno i štedljivo, jedni zbog svojih članova, drugi zbog poreznih obveznika. Sindikat znanosti to čini, dok Vlada outsourcingom u javnim službama to ne može postići”, izjavio je predsjednik Velikog vijeća Vilim Ribić na konferenciji za medije, referirajući se na nedavne neistinite natpise u dnevnim novinama u kojima se Sindikat znanosti optužuje Vladi priječi outsourcing, a sam ga provodi. Posebno je pritom apostrofirao Jutarnji list, koji je objavio seriju članaka na tu temu, a koji ni nakon mjesec i pol dana od inicijalne objave članka nije objavio naš demanti tih netočnih tvrdnji.

Istaknuo je kako je suštinska razlika između ta dva primjera, koja se permanentno ignorira, u tome što će Vladinim planom 26 tisuća ljudi zaposlenih na pomoćnim poslovima biti de facto otpušteno iz službe i prepušteno na milost i nemilost privatnicima, uz vrlo vjerojatan pad kvalitete javne usluge kao rezultat, dok kod tzv. ousourcinga poslova u Sindikatu uopće ne postoje zaposlene osobe koje bi se izdvojilo. Naprotiv, tu je riječ o održavanju cjelokupne poslovne zgrade u kojoj je Sindikat samo jedan od stanara, a za taj posao u Sindikatu ne postoje kvalificirani zaposlenici, niti ih je ekonomski isplativo za tu namjenu zapošljavati.

Mirela Bojić, prva tajnica Matice hrvatskih sindikata, osvrnula se na brojku od 700 milijuna kuna kojom se paušalno barata u medijima kao nekakvim prognoziranim uštedama koje bi ousourcing u javnom sektoru donio. Istaknula je kako od siječnja ove godine, kada je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić najavila da se u outsourcing ide, sindikatima nije dana na uvid nikakva analiza kojom bi se opravdala isplativost takvog poteza ili pokazale bilo kakve moguće uštede, unatoč opetovanim zahtjevima sindikata. “Kako jedna takva, ničim potkrepljena stvar, a kamoli nekakvom ozbiljnom analizom, može postati notorna činjenica u očima građana?”, zapitala se Bojić, naglasivši kako je riječ o čistom spinu i plitkoj propagandi.

Za više informacija poslušajte audio zapis konferencije:

19.9.2014. – Konferencija za medije Sindikata znanosti

Video zapis i izvještaj s konferencije možete pronaći i na portalu Politikaplus.com:

Politikaplus – Vilim Ribić odbacuje optužbe da provodi outsourcing