Za fer referendum!

14.05.2015. u 13:46 Novosti

Građanska inicijativa „ZA REFERENDUM!“, sastavljena od 15 sindikata i 7 udruga civilnog društva, na je tiskovnoj konferenciji najavila akciju prikupljanja potpisa za referendum kojim će se tražiti smanjivanje broja potpisa birača potrebnih za raspisivanje referenduma na 200.000 potpisa te prikupljanje potpisa birača na svakom prikladnom mjestu na kojem je moguće održati javno okupljanje.

Potaknuti prijedlogom novoga Zakona o referendumu koji je u saborskoj proceduri pred usvajanjem, a koji donosi znatna ograničenja za održavanje referenduma kojeg zatraže birači, građani su se okupili u inicijativu kako bi pokušali ublažiti štetne posljedice donošenja takvog zakona. Naime, novi Zakon o referendumu uređuje prikupljanje potpisa isključivo u uredima državne uprave i putem sustava e-građani čime će se otežati ili čak onemogućiti prikupljanje potrebnog broja potpisa birača. Veliki broj građana neće biti u prilici dati svoj potpis radi toga što uredi državne uprave ne rade tijekom cijeloga dana niti vikendom, nema ih dovoljno na području države, a mnogobrojna naselja (posebno ruralna) nemaju nikakvih ureda državne uprave. Slab učinak ostvarit će i prikupljanje potpisa putem sustava e-građani jer je broj građana koji se koriste tim sustavom izuzetno nizak, između ostalog i radi nedovoljne pokrivenosti građana računalima i internetskom vezom.

Novi zakon ne predviđa brojčano iskazivanje potpisa birača koje je potrebno prikupiti da se inicira referendum što ostavlja veliki prostor za manipulacije od strane državnih tijela s popisom birača i određivanjem broja potpisa koje je potrebno prikupiti. Prijedlog novoga Zakona o referendumu donosi još niz otegotnih odredbi, međutim za početak se treba spriječiti donošenje gore navedenih odredbi koje će jako otežati, a moguće i u potpunosti onemogućiti građanima njihovo ustavno, demokratsko pravo odlučivanja putem referenduma.

Predsjednik sindikata „Preporod“ i koordinator Inicijative „ZA REFERENDUM!“ g. Željko Stipić, započeo je konferenciju za tisak predstavljanjem ove inicijative 15 sindikata čije ukupno članstvo broji preko 100.000 građana i 7 udruga koje su se dokazale u radu i aktivizmu. Vlada ponukana učincima dviju prethodnih referendumskih inicijativa; protiv outsourcinga i monetizacije, koje su zaustavile provedbu istih i sačuvale radna mjesta, odlučila je donošenjem Zakona o referendumu koji oduzima mjesta prikupljanja potpisa, sindikatima i udrugama oduzeti ključan alat njihovog djelovanja – mogućnost organizacije referendumskih aktivnosti. Sindikati i udruge civilnog društva stoga su se odlučili na zajednički korak: „Za referendum borimo se referendumom“, kazao je g. Stipić i dodao kako je u toj jednoj rečenici opisana ova akcija koja će započeti 30. svibnja. Negativna referenca za Hrvatsku je što je se izvana gleda kao zemlju bojažljive demokracije jer se političke garniture boje svoga naroda i korekcije loših političkih odluka. Svrha neposredne demokracije je ispravljanje takvih loših odluka referendumom jer se neposredna i posredna demokracija ne isključuju, već nadopunjuju. Ovom akcijom prikupit će se dovoljan broj potpisa za održavanje referenduma koji će sačuvati neposrednu demokraciju u Republici Hrvatskoj zaključio je g. Stipić.

Koordinator Inicijative i član udruge „Zelena akcija“ g. Enes Ćerimagić rekao je kako smo ponovno u situaciji u kojoj organizirani građani moraju odraditi ono što politika ne može. Ovom akcijom odlučili smo očuvati i unaprijediti mjesta za prikupljanje potpisa te smanjiti broj potrebnih potpisa koji se pokazao kao veliko ograničenje. Ovime se želi omogućiti što većem broju građana da obavljaju svoju funkciju odgovornih građana korigirajući loše odluke vlasti. Nabrojao je prijetnje od privatizacije prirodnih resursa, voda, šuma, eksploatacije nafte iz Jadrana i stoga naglasio važnost ove akcije kojom će se spasiti mogućnost građana da sami iniciraju instrument neposrednog odlučivanja.

Glavna tajnica Matice hrvatskih sindikata i koordinatorica Inicijative gđa. Mirela Bojić izjavila je kako će se u akciju ići sa dva referendumska pitanja, jedno će se ticati Zakona o referendumu vezano za mjesta prikupljanja potpisa, dok će se drugo pitanje ticati izmjene Ustava u pogledu potrebnog broja potpisa birača potrebnih za raspisivanje referenduma. Naglasila je građanima važnost akcije jer ako se izglasa ovaj Zakon o referendumu, sam referendum neće moći biti praktično proveden. U uredima državne uprave biti će nemoguće skupiti preko 400.000 potpisa koliko je sada potrebno te će referendum stajati kao mrtvo slovo na papiru. U Sloveniji je za građanski referendum potrebno sakupiti samo 40.000 potpisa, a kada bi taj omjer prenijeli u Hrvatsku, kod nas bi trebalo sakupiti 80.000 potpisa, kazala je gđa. Bojić i naglasila kako Inicijativa neće ići sa tako niskim zahtjevom jer misle da je ipak 200.000 jedan značajan broj građana kojima bi se trebalo omogućiti izjašnjavanje svojih mišljenja.

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata g. Mijat Stanić podsjetio je na uspjehe Inicijativa protiv outsourcinga i monetizacije, koje su unatoč tome što ti referendumi nisu održani, sačuvale radna mjesta i spriječile davanje autocesta u koncesiju. Napomenuo je kako se g. Milanović dok je bio u oporbi zalagao za smanjenje potrebnog broja potpisa na 5% ukupnog broja birača, međutim to se nije dogodilo. „Budućim generacijama želimo ostaviti oružje kojim su spašeni 27.000 radnih mjesta i autoceste“, naglasio je g. Stanić i napomenuo kako je ovaj referendum najvažniji od svih do sada jer: “… ako izgubimo ovo što ovim referendumom tražimo, referenduma više nikada biti neće.“

Na kraju konferencije gđa. Bojić je upozorila na posljedice donošenja zakona koji bi onemogućio građanski referendum, a koje bi se uskoro mogle osjetiti; naime u hitnu proceduru je ušao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koji vodi ka privatizaciji javnoga zdravstva. O tako važnom pitanju; žele li građani u Hrvatskoj kao socijalnoj državi javno ili privatno zdravstvo, građani bi trebali imati pravo izreći svoje stavove. Ako ova građanska inicijativa ne uspije, o tom pitanju niti o bilo kojem drugom građani neće moći više reći ništa, zaključila je gđa. Bojić.

Podsjetimo još jednom da akcija prikupljanja potpisa za referendum započinje 30. svibnja 2015. godine.

 

14.5.2015. – Konferencija za medije inicijative Za referendum!

Za_Referendum_Zaglavlje_memorandum (4)