Vrijeme je za NAŠ oporavak – Prosvjedno obilježavanje Međunarodnog praznika rada u Slavonskom Brodu

27.04.2017. u 11:00 Novosti

U vrijeme kada se hrvatsko gospodarstvo oporavilo, BDP bilježi najveći rast u zadnjih devet godina, hrvatski radnici godinama nisu vidjeli veće plaće. Radnici privatnog i javnog sektora zaslužuju svoj pravedni udio u ostvarenom profitu te poručuju – vrijeme je za NAŠ oporavak! Tražimo veće plaće i kvalitetna radna mjesta!

Matica hrvatskih sindikata, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Nezavisni hrvatski sindikati najavili su prosvjedno obilježavanje Međunarodnog praznika rada u Slavonskom Brodu, kao središnju aktivnost zajedničke inicijative za veće plaće i kvalitetna radna mjesta.

Slavonija je, uz Dalmaciju i Liku, regija s najizraženijim problemima nezaposlenosti, niske stope aktivnosti, posebno mladih, te iseljavanja. Slavonija se ubrzano prazni i umire, mladi odlaze trbuhom za kruhom, a Hrvatska postaje bogata zemlja siromašnih ljudi. Stoga ćemo prosvjedom u Slavoniji usmjeriti fokus na ove plodne ravnice i tražiti konkretna rješenja i mjere.

Tražimo politike koje će Hrvatsku učiniti poželjnim mjestom za rad i život. Iz toga razloga glavna poruka prvosvibanjskog prosvjeda jest: „Vrijeme je za NAŠ oporavak! – Hrvatska treba veće plaće i kvalitetna radna mjesta“.

RADNICI PRIVATNOG I JAVNOG SEKTORA ZAHTIJEVAJU:

  • Povećanje plaća – dostojanstvene plaće i uvjete rada kroz kolektivne ugovore;
  • Povećanje minimalne plaće na 50% prosječne mjesečne bruto plaće i redefiniranje pojma minimalne plaće bez zakonski utvrđenih dodataka;
  • Otvaranje kvalitetnih radnih mjesta; prestanak stimuliranja prekarnih, nestandardnih oblika rada;
  • Poticanje proizvodnje i izvoza, investicija, uključujući socijalne investicije;
  • Kvalitetnu stambenu politiku te cjenovno i teritorijalno dostupne društvene servise, te  efikasno povezivanje nacionalnih i lokalnih politika;
  • Promicanje i jačanje socijalnog dijaloga, posebno kolektivnog pregovaranja i sklapanja kolektivnih ugovora na svim razinama, u privatnom i u javnom sektoru.

Dio prosvjednika će vlakom solidarnosti krenuti iz Zagreba, uz stajanje u Kutini, prema Slavonskom Brodu, noseći poruku kako su „Radnici – motor razvoja Hrvatske“, a nažalost, „Hrvatska – vlak bez voznog reda“. U Slavonskom Brodu pridružit će se prosvjednicima iz ostalih dijelova Hrvatske koji će se na slavonsko-brodskom željezničkom kolodvoru početi okupljati na 1. svibanj od već 11 sati.

FINAL plakat 1. svibanj – Vrijeme za NAS oporava

 

k

Ruta kretanja prosvjedne povorke


Tagovi | prvosvibanjski prosvjed | Slavonski Brod | Vrijeme je za NAŠ oporavak