Vlada želi ukinuti božićnicu i regres

31.07.2017. u 08:51 Novosti

Nakon jučerašnje sjednice Vlade te objavljenih Smjernica ekonomske i fiskalne politike postalo je jasno da Vlada zaposlenima u javnim službama neće u kolovozu povećati osnovicu. Povodom toga predsjednik Matice hrvatskih sindikata uputio je medijima priopćenje u kojem objašnjava razloge takvog postupanja Vlade. Priopćenje prenosimo u nastavku.

VLADA ŽELI UKINUTI BOŽIĆNICU I REGRES

Jučer Vlada nije donijela odluku o povišici osnovice za 2% u javnim službama, tj. za onoliko za koliko će osnovica rasti u državnim službama.

O neodrživosti različitog tretmana javnih i državnih službi prema kojemu se radnici iste složenosti posla plaćaju različito već je rečeno dosta.

Različite osnovice za javnu i državnu službu presedan je koji prkosi praksi dugoj 27 godina, zakonima koji propisuju određivanje osnovice u javnim i državnim službama te zdravoj logici.

Vlada ne spominje plaće 170 tisuća zaposlenih u javnim službama te dug koji država prema njima ima za 2016. godinu, čime je ova vlast odlučila izigrati stotinjak tisuća svojih zaposlenika, a s njihovim obiteljima prevariti još 500 tisuća svojih građana.

Jučer je ministar financija, Hrvat i katolik, poručio, da ne samo što im ne misli vratiti dug još iz 2009. godine, koji je Država obećala vratiti Hrvatima i katolicima, i ne samo njima, a koji je dospio u 2016. godini, već ih još misli zbog toga i diskriminirati u odnosu na sindikate državnih službi. Sindikati će se svakako pobrinuti da ti građani to ne zaborave do idućih izbora.

U isto vrijeme dug stvoren po istoj logici koja je zajamčena sindikatima javnih službi, tj. da će Vlada povećati svoja davanja kada poraste BDP ispunila je za povlaštene mirovine u visini iznad 5000 kuna.

Što vrijedi za one koji više ne stvaraju novu vrijednost (u mirovini su) ne vrijedi za one koji stvaraju novu vrijednost (rade): učitelje, medicinare, znanstvenike, socijalne i kulturne radnike, itd.

Ministar je doduše, najavio pregovore, tvrdeći da je moguć dogovor tijekom pregovora za Temeljni kolektivni ugovor.

Što to znači, sindikatima u javnim službama sasvim je jasno!

Naime, Vlada priprema teren kako bi u pregovorima o Temeljnom kolektivnom ugovoru, ponovno tražila ukidanje božićnice i regresa. To je pokušala već u ožujku ove godine s regresom, no sindikati javnih službi na to nisu pristali i zato za nas nema rasta osnovice.

Stoga se Vlada ovaj puta odlučila na ucjenu. Odlučila je kazniti sve javne službenike i zakinuti ih za povećanje plaća, kako bi mogla ucjenjivati njihove sindikate i u zamjenu za povećanje osnovice tražiti ukidanje materijalnih prava.

Valja napomenuti da je iznos koji država izdvaja za božićnicu ravan iznosu koji bi država trebala dati za 2% povećanja osnovice. Jučerašnja izjava ministra Marića da ako se postigne dogovor s javnim službama sigurno će biti novaca za njihovo povećanje osnovice treba čitati ovako: ako sindikati odustanu od božićnice, ili čak božićnice i regresa,  mi ćemo povećati osnovicu, dakle, tada će biti novaca. Ako to tako ne bude, onda novaca neće biti jer ih je vlast potrošila na svoje prioritete od kojih obrazovanje i znanost to svakako nisu.

Državne službe ove su godine dobile regres, iako u svom kolektivnom ugovoru nisu imale pravo na njega.

Pravo su imale javne službe, ali prema uobičajenoj praksi ujednačenog tretmana isplaćen je i državnim službama. No, nema nikakve sumnje da bi Vlada u slučaju ukidanja regresa i/ili božićnice za javne službe isto primijenila i na državne.

Nikakve ucjene neće utjecati na sindikate da zaštite i unaprijede interese svojih članova i znat će odgovoriti.