Vlada ukida Hrvatski centar za razminiranje bez analize i razumnih argumenata

24.10.2018. u 15:20 Novosti

(Piše: HRT, I.H./Hina), srijeda 24. listopada. 2018.

Sindikalni čelnici poručili su s konferencije za novinare kako je Vladin prijedlog da se od 1. siječnja HCR pripoji sustavu MUP-a donesen bez analize i razumnih argumenata.

U povodu najave o ukidanju Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) kao zasebne javne ustanove, predstavnici sindikata upozorili su u srijedu da je HCR dosad za financiranje poslova razminiravanja iz europskih fondova povukao oko 204 milijuna eura, a njegovim pripajanjem MUP-u ta bi pogodnost nestala.

 “Tijekom 20 godina rada za financiranje poslova razminiranja iz EU fondova je povučeno preko 204 milijuna eura. U 2017. godini udio tih sredstava iznosio je čak 62 posto ukupnih troškova, a u idućih nekoliko godina predviđena je implementacija još dva iznimno značajna projekta”, rekao je predsjednik Sindikata protuminskog djelovanja Željko Tkalčević.

Osim toga, zaposlenici HCR-a imaju specifična znanja koja nisu raspoloživa na tržištu rada, pa bi njihov odlazak znatno narušio ili čak blokirao nastavak protuminskog djelovanja u Hrvatskoj.

“Poslovi razminiranja izgubili bi na dinamici ili bi došlo do njihove obustave, čime bi se narušio nacionalni interes za razminiranjem hrvatskog teritorija”, kaže Tkalčević.

Po njegovoj procjeni, čak 70% zaposlenih na razminiravanju zbog nesigurnosti bi moglo napustiti svoja radna mjesta, zbog čega je najavio i mogući prosvjed i štrajk pirotehničara.

Povjerenik Hrvatskog sindikata humanitarnog razminiranja Mario Barjaktarić kaže da nisu dobili odgovor na pitanje kako će se ubuduće regulirati stečena prava zaposlenika, a povjerenik Novog sindikata Dražen Kiš izrazio je bojazan da će se na čelna mjesta postavljati već određeni ljudi, te kao primjer naveo postavljanje zamjenika ministra Damira Truta, što pišu neki mediji.

Zahvaljujući razvijenom sustavu i dugogodišnjem iskustvu od zaposlenika HCR-a dolaze učiti ljudi iz drugih zemalja koje imaju problema s minskom zagađenošću. HCR je u svijetu jedan od prepoznatih hrvatskih brendova, a nema ih puno, istaknuto je na konferenciji.

Predstavnici sindikata upozoravaju da Vlada integraciju HCR-a u MUP u sklopu Nacionalnog programa reformi za 2018. godinu svrstava pod mjeru “Unaprjeđenje javne uprave”. Postavlja se pitanje, na koji način i kako nas to žele unaprijediti, kažu sindikalci.

 


Tagovi | Dražen Kiš | Hrvatski centar za razminiranje | Mario Barjaktarić | Sindikat protuminskog djelovanja | Vlada RH | Željko Tkalčević