Vlada RH mora pronaći novo rješenje za razlikovanje članova i nečlanova sindikata

20.06.2023. u 18:15 Novosti

Dvije sindikalne središnjice Matica hrvatskih sindikata i Savez samostalnih sindikata Hrvatske na zajedničkoj konferenciji za medije osvrnuli su se na nedavno rješenje Ustavnog suda kojim se ukidaju odredbe Zakona o radu koje su propisivale ugovaranje materijalnih prava u većem opsegu za članove sindikata pregovarača o kolektivnom ugovoru. Navedene odredbe Ustavni sud je ocijenio diskriminatornima u odnosu na nečlanove sindikata, a time i protivnima Ustavu RH. Protiv takve odluke glasovali su sutkinja Ingrid Antičević Marinović i sudac Andrej Abramović.

Na konferenciji je glavna tajnica Matice Mirela Bojić istaknula da Ustavni sud jamči slobodu udruživanja na potpuno pogrešan način i potiče one radnike koji nisu udruženi u sindikat da uživaju u potpunosti ista prava kao i oni radnici koji su se udružili u sindikat i sudjelovali u kolektivnom pregovaranju. Objasnila je da se onda iz toga izvodi zaključak da zapravo nisu svi jednaki pred zakonom jer ne mogu svi u jednakoj mjeri uživati prava iz kolektivnih ugovora za koje su jedni pridonijeli, a drugi nisu.

“Ustavni sud je dao do znanja da podupire samo pravo na udruživanje i osnivanje sindikata, a ostale ustavne kategorije poput socijalnog dijaloga i poticanja na sindikalno udruživanje i djelovanje sindikata ova presuda zanemaruje.”, zaključila je Bojić.

Predsjednica Matice Sanja Šprem istaknula je da sindikati u Hrvatskoj predstavljaju primarni interes i dobrobit za sve zaposlenike unutar javnog i državnog sektora. “Upravo sindikati pregovaraju o plaći, po kojem pitanju nije rađena razlika između člana i nečlana, ovdje se ne radi o plaći nego o materijalnom pravu”, rekla je Šprem i objasnila kako da su išli raditi razlike u plaćama zaposlenika onda bi Ustavni sud mogao reći da se radi o diskriminaciji. “Sindikati već više od 30 godina rade za opće dobro, unaprjeđuju materijalna prava svih radnika i njihov društveni položaj. Očito je da jaki sindikati ne odgovaraju Ustavnom sudu koji je poslao poruku da nije poželjno sindikalno organiziranje, što je protivno svim europskim konvencijama o socijalnom dijalogu. Totalni promašaj!” izjavila je Sanja Šprem, predsjednica Matice.

Čelnici Matice i SSSH istaknuli su da” ne odustaju od ‘priče’ razlikovanja člana i nečlana”, a pozivaju se na Nacionalni plan oporavka i otpornosti te Vladu da se to pitanje riješi.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel osvrnuo se na konstantne pokušaje slabljenja sindikalnog pokreta u Hrvatskoj od 1990., te istaknuo da Ustavni sud i danas provodi takvu politiku kojom na sve načine pokušava spriječiti okrupnjavanje sindikata, kao što je slučaj u Austriji ili Njemačkoj. “Ako je Vlada RH u dobroj vjeri uvrstila ove odredbe zakona o radu u NPOO, neka sada nakon odluke Ustavnog suda ne kaže “hvala Bogu, riješili smo se ovog problema”, nego da pokaže da nije bila u dogovoru s Ustavnim sudom. Neka pronađu novo rješenje, od četiri rješenja koje su sindikati predlagali, neka se konzultira s ustavnim stručnjacima i neka prije sljedećih parlamentarnih izbora pronađe rješenje razlikovanja članova i nečlanova sindikata.” poručio je Novosel.


Tagovi | član-nečlan sindikata | Mirela Bojić | Mladen Novosel | Sanja Šprem | Ustavni sud | Zakon o radu