Vlada RH, 12.4.2022. – Plenković o sastanku sa sindikatima i o odnosu sa sindikalnim čelnicima

13.04.2022. u 14:45 Novosti

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Relevantne dijelove teksta koji izvorno objavljen ovdje prenosimo u nastavku:

Premijer Andrej Plenković uvjeren je da će s predstavnicima sindikata zaposlenih u državnim i javnim službama biti postignut dogovor o plaćama, a konkretnije rezultate pregovora očekuje nakon Uskrsa. “Mislim da ćemo u dijalogu koju ću se nastaviti nakon Uskrsa pronaći kvalitetno rješenje s kojim će sve biti zadovoljni, a kojim ćemo ostati u okvirima proračuna kakvog imamo”, rekao je premijer. Mi imamo jako dobar i kvalitetan dijalog sa socijalnim partnerima, sa sindikatima, dodao je premijer te naglasio da jako cijeni doprinosi i dugogodišnje iskustvo čelnika sindikata oko svih društvenih i ekonomskih tema.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je u Požegi, gdje je sudjelovao na svečanosti obilježavanja Dana Požeško-slavonske županije, odgovarao na pitanja novinara o aktualnim temama.

Osvrnuo se na pregovore o plaćama između Vlade i sindikata, ustvrdivši kako Vlada ima dobar i kvalitetan dijalog sa socijalnim partnerima, od redovitih neformalnih kontakata pa do redovitog sustavnoga rada kroz Gospodarsko-socijalno vijeće.

Početkom prošloga tjedna, podsjetio je, održan je redoviti kvartalni susret GSV-a, na kojem je sudjelovao i on osobno, a razgovarali su o Nacionalnom programu reformi i demografskoj politici.

Istaknuo je da cijeni dugogodišnje iskustvo čelnika sindikata i doprinos koji mogu dati društvenim i ekonomskim temama.

U mandatu ove Vlade plaće rasle između 25 i 40 posto

Što se tiče politike plaća, podsjetio je da su u mandatu njegove Vlade dosada plaće po različitim sektorima povećane za između 25 i 40 posto, kada se sve zbroji.

“Od osnovice, preko koeficijenata, preko granskih ugovora, preko sporazuma, preko poreznih rasterećenja”, dodao je istaknuvši da je ono što se učinilo, u odnosu na ono što je bilo prije, bez ikakvog presedana.

“Svi skupa možemo biti ponosni na ono što je Vlada napravila u politici plaća, kad je riječ o državnim i javnim službama. Jako dobro znamo da su i naši socijalni partneri, čelnici sindikata, toga svjesni”, rekao je premijer Plenković.

Dodao je da će se sutra predstavnici sindikata sastati s ministrom Aladrovićem.

Kazavši kako postoji redovita dinamika sastanaka, upozorio je kako ne treba podleći nekakvom dramatičnom pritisku da je nešto sutra presudno te naglasio da razgovori idu u jako dobrom smjeru.

Naglasio je da je ova Vlada vlada desnog centra koja u svom fokusu ima tri točke: tržišno gospodarstvo, slobodu poduzetništva i odgovornost pojedinca, a zbog okolnosti se od 2017. do danas bavi intervencionističkim politikama, vodeći računa o najvažnijem interesu – ekonomskom standardu građana.

“U dijalogu koji će se nastaviti nakon Uskrsa, pronaći ćemo kvalitetno rješenje s kojim će svi biti zadovoljni, a kojim ćemo ostati u okvirima proračuna kakvog imamo”, poručio je istaknuvši da između socijalnih partnera postoji dobar dijalog i visoki stupanj povjerenja.

Vlada radi sve što može po pitanju rasta cijena, ali nismo u vremenu dogovorne ekonomije

“Uvijek dosada smo nalazili odlična rješenja. Činjenica je da se nekad očekuje od naše Vlade da riješi sve što su obećali neki drugi davno, a nisu dali ništa ili su još oduzeli”, dodao je.

“Mi radimo ono što smo mi obećali, sustavno, konzistentno i dobro”, istaknuo je kazavši kako bi bilo dobro napraviti simulacije kako bi se vidjelo kakve su plaće danas u odnosu na 2016.

Govoreći o rastu cijena, premijer Plenković ustvrdio je kako više nismo u vremenu dogovorne ekonomije pa da država može reći da će nešto koštati toliko.

Ogromni poremećaji nastali su, pojasnio je, prvo zbog Covida-19, a sada zbog rasta cijena energenata uslijed ruske agresije na Ukrajinu, i utječu na ostale cijene.

“Mi smo toga svjesni, zato i jesmo izašli s paketom mjera vrijednim 5 milijardi kuna, koji treba spriječiti udar na standard građana zbog rasta cijena energenata. Vlada je ponovno smanjivala PDV i mislim da je tu sada i dio društvene odgovornosti u tom lancu, od proizvođača pa do onih koji u konačnici stavljaju pojedine proizvode na police da isto vode računa o tome i daju svoj doprinos široj društvenoj odgovornosti”, istaknuo je poručivši kako Vlada radi sve što može, ali ne može sve jer nije jedini akter u slobodnom tržištu.


Tagovi | povećanje plaća | pregovori o plaćama | sindikati javnih službi | Vlada RH