Vertikala sindikata obrazovanja traži odstupanje ministra Šustara ukoliko ne spasi kurikularnu reformu

27.05.2016. u 11:10 Novosti

Čelnici Vertikale sindikata obrazovanja, 27. svibnja 2016. održali su konferenciju za medije ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta zatraživši od ministra Predraga Šustara da preuzme odgovornost i spasi Cjelovitu kurikularnu reformu te ukoliko to ne učini da odstupi.

Detalje s konferencije pročitajte u članku kojeg u cijelosti prenosimo s portala Jutarnji.hr:

“Ne prihvaćamo Jokićevu ostavku, svako odlaganje reforme je neprihvatljivo”

AUTOR: Hina OBJAVLJENO: 27.05.2016. u 10:23

Vertikala sindikata obrazovanja u petak je apelirala da voditelj voditelj stručne radne skupine za provedbu cjelovite kurikularne reforme Boris Jokić i radna skupina nastave svoj posao zatraživši od ministra Predraga Šustara da preuzme odgovornost i da ostavku ako smatra da reforma treba ići, a ne podrži je.

“Očekujemo da na konferenciji za novinare ministar obrazovanja znanosti i sporta Predrag Šustar izjavi da je konačno spreman preuzeti odgovornost nad resorom za koji je zadužen. Svojim nečinjenjem je doveo državu u situaciju da jednu od najvažnijih reformi kaja je pokrenuta u posljednjih 25 godina on zaustavlja. Doveo je u situaciju da ekspertna grupa koja je pripremala reformu odstupi”, rekao je na konferenciji za novinare ispred Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta predsjednik Nezvisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

Saborski odbor želi postaviti politički komesarski patronat nad najvažnijom reformom

Sindikati, kaže, skandaloznim smatraju Šustarovo nečinjenje i neodupiranje saborskom Odboru za obrazovanje “koje je željelo postaviti politički komesarski patronat nad najvažnijom reformom”. “Očekujemo da preuzme odgovornost. Ne može se opravdavati time da je marginaliziranim političkim skupinama dao za pravo jer treba njihove ruke za spašavanje prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka u Saboru”, kazao je Mihalinec.

Upitan što točno znači “preuzimanje odgovornosti”, Mihalinec je odgovorio da marginalci  ne mogu voditi obrazovnu politiku ove zemlje.

“Ako ministar stvarno smatra da reforma mora ići dalje u ovakvom obliku u kojem je zamišljeno, a ne pod nekim političkim komesarskim patronatima, onda treba jasno kazati premijeru: ‘Ako ova reforma tako ne ide, ja odstupam’. Ako ova reforma ide i on stoji iza nje da ide na taj način, onda će biti ministar kojeg ćemo mi podržavati”, poručio je.

Most u ovoj priči, ocjenjuje, nema nikakvu ulogu. “Njih nema niti u saborskom Odboru i po svemu nemaju jasan stav”, rekao je čelnik NSZSŠ-a.

Ribić: SDP ne treba sada stajati iza reformi jer je dvije reforme na sličan način srušio

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Villim Ribić ocijenio je da je ministar Šustar dužan spasiti reformu, poručivši da će stav sindikata prema njemu ovisiti o tom zadatku.

“Nadam se da više niti jedan medijski komentator, niti jedan savjetnik predsjednika Vlade te niti jedan neoliberalni taliban izgovoriti takvu glupost da su sindikati kočničari reforme. Sindikati nisu kočničari reforme i branit će je”, poručuje.

Podsjetio je da je 2003. tadašnji HDZ-ov ministar znanosti i tehnologije Hrvoje Kraljević pokušao provesti reformu visokog obrazovanja, ali ga je srušila SDP-ova Vlada. HDZ-ov ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs 2001. godine je također pokušao provesti reformu visokog školstva i obrazovanja, no, podjeća Ribić, srušila ju je simbioza HDZ-ove i SDP-ove politike. Sindikati su, kaže, bili u oba slučaja za reformu.

“Politika svaki put iznova ruši reforme. Svaki put ista priča. Građani, i to oni koji glasaju za SDP i HDZ, moraju shvatiti i zato ćemo u srijedu, 1. lipnja na prosvjed, da ih politika permanentno vara. SDP ne treba sada stajati iza reformi jer je dvije reforme na sličan način srušio”, poručio je.

Tražimo od Mosta da kao što uvjetuje Karamarkovu smjenu, isto tako uvjetuje provedbu reforme

Ribić, za razliku od Mihalinca, ocjenjuje da je Most ključni element u ovoj priči.

“S obzirom da je Most dobio izbore na platformi o reformi za koju nitko nije znao što je sadržaj te frazetine, mi sada tražimo od Mosta da kao što uvjetuje Karamarkovu smjenu, isto tako uvjetuje provedbu ove reforme. Most je sada tu ključni element. Sad ćemo vidjeti koja je njihova stvarna pozicija i svi prigovori koji idu na račun ove reforme su prigovori drugog ranga”, kazao je.

Šprem: Ne prihvaćamo ostavku Borisa Jokića

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem kazala je da sindikati ne prihvaćaju ostavku voditelja stručne radne skupine za provedbu cjelovite kurikularne reforme Borisa Jokića i stručne skupine, istaknuvši da kurikularna refoma mora ići dalje.

“Imamo takvo obrazovanje da smo reforme trebali provesti već davnih dana i zato je odlaganje bilo kakve procedure neprihvatljivo. Apeliramo da Boris Jokić i stručni tim nastave svoj posao”, kazala je, dodavši da su sindikati spremni biti medijatori između ekipe koja, kako ocjenjuje, kvalitetno i stručno radi na reformi obrazovanja te MZOS-a.

Prosvjed u srijedu u 18 sati na Trgu bana Jelačića

Naglasila je da su za srijedu, 1. lipnja organizirali prosvjed jer smatraju da kao obrazovni sindikati moraju raditi na kvaliteti obrazovanja i budućnosti ove zemlje.

“Nama je interes da u Hrvatskoj imamo kvalitetno obrazovanje gdje bi učenici bili rasterećeni, učitelji bili zadovoljni, a ne se pretvarali u birokrate”, kaže Šprem.

Prosvjed će se pod sloganom “Hrvatska može bolje” održati na Trgu bana Jelačića u 18 sati. “Ne samo da Hrvatska može bolje, Hrvatska zaslužuje i mora bolje”, poručila je. Zato su, kaže pozvali sve članove, nečlanove i roditelje da se pridruže prosvjedu kako bi ustali za bolju Hrvatsku i obrazovanje.

Audio zapis konferencije za medije poslušajte u nastavku:


Tagovi | Boris Jokić | Branimir Mihalinec | Cjelovita kurikularna reforma | Predrag Šustar | Sanja Šprem | Vertikala sindikata obrazovanja | Vilim Ribić