Uspjelo mirenje Vlade i sindikata, javnim službama povećanje osnovice tri plus dva posto

27.11.2018. u 15:42 Novosti

(Autor: Hina)

Uspjelo je mirenje Vlade i sindikata javnih službi u sporu oko povećanja osnovice plaća za 2019., jer je u utorak dogovoreno povećanje osnovice za tri posto od 1. siječnja i dva posto od 1. rujna iduće godine, za što će se osigurati dodatnih 150 milijuna kuna, nakon čega su sindikati odustali od najavljenog štrajka najavljenog za srijedu, 28. studenoga.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić izjavio je novinarima da su uspješno završili proces mirenja. “Idemo s tri posto povećanja osnovice od 1. siječnja 2019. godine i dva posto od 1. rujna 2019.”, rekao je.

Dodao je kako će se za dodatnih dva posto povećanja trebati 150 milijuna kuna, što će se osigurati uštedama u proračunu.
Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske Branimir Mihalinec izjavio je nakon završetka pregovora kako “ovime osam sindikata prekida sve aktivnosti na održavanju štrajka”.

Sutra će biti potpisan ugovor između Vlade i sindikata javnih službi. Odluka o prihvaćanju Vladine ponude o povećanju za “tri plus dva posto” nije bila unisona, ali time smo se donekle približili ispunjenju naših zahtjeva, rekao je Mihalinec.

Pavić je najavio da će se o povećanju osnovice popodne u 16 sati pregovarati i sa sindikatima državnih službi, kojima će se ponuditi isto što i javnim službama.


Tagovi | Branimir Mihalinec | Marko Pavić | mirenje | osnovica za plaće | sindikati javnih službi | Vlada RH