Udar na džepove nastavnika! Sindikati dižu uzbunu zbog novog zakona

14.11.2023. u 12:41 Novosti

slika i tekst: Dnevnik.hr

Nastavnici su zgroženi novim izmjena zakona, a o toj je temi reporterka Amela Čilić za Dnevnik Nove TV razgovarala s Nadom Lovrić, predsjednicom Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u novom Zakonu najavljuje kazne od 200 do 500 eura za nastavnike. U nacrtu temeljnog zakona o školstvu, odnosno Zakona o odgoju i obrazovanju, čak je devet prekršajnih stavki koje bi nastavnike mogle udariti po džepu, a tiču se ocjenjivanja učeničkog rada, neprovođenja programa školovanja ili promicanja sadržaja koji nisu u skladu s kurikulumom.

Nastavnici će plaćati i ako se utvrdi da su krivi za neprovođenje mjera sigurnosti na izletima i maturalcima ili ako učenicima izreknu pedagoške mjere mimo Pravilnika o kriterijima za njihovo izricanje. Ministar obrazovanja Radovan Fuchs kaže da će sve ostati isto kao i dosad, samo će kazne biti novčane.

“Ako netko radi u skladu s važećim pravilnicima, zbog čega bi to doživljavao kao napad? Prema tome, to se na njih definitivno ne odnosi. Odnosi se na eventualno one koji ne provode ono što  trebaju provoditi, ništa drugo”, istaknuo je Fuchs.

“Najspornije mi je sve ono čega ima i ono čega nema, a čega je trebalo biti. Ono čega ima je kažnjavanje fizičkih osoba, u ovom slučaju nastavnika, zbog propusta u radu u obrazovnom procesu. Kazne su odvaljene od 200-500 eura, kao da se radi o nekakvoj kazni za nasilje nad djetetom“, rekla je Lovrić.

“To se neće dogoditi. Sad ću vam reći vrlo otvoreno: sindikati neće na tome stati. Članstvo pritišće sa svih strana. Mi smo osupnuti da je Ministarstvo izašlo tako nepromišljeno sa takvim izmjenama zakona u javno savjetovanje”, dodala je.

Sindikat zbog toga traži da se prijedlog povuče iz javnog savjetovanja, a Lovrić je opisala i kako se zbog njega osjećaju nastavnici.

“Osjećamo se osupnuto, ogorčeno, ljuto, u krajnjoj liniji ražalošćeno jer ovdje se radi o udaru na autonomiju i autoritet nastavnika. Urušava se obrazovni sustav, a mi ćemo morati o tome i na ulicama progovoriti”, zaključila je.

Pogledajte VIDEO PRILOG na stranicama Dnevnik.hr te pročitajte osvrt NSZSŠH na dio predloženih izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.


Tagovi | kažnjavanje nastavnika | Nada Lovrić | Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi