Učitelji i nastavnici ne posustaju u štrajku

31.10.2019. u 14:45 Novosti

31.10.2019.

Na konferenciji za medije predsjednici sindikata SHU i NSZSŠH komentirali su jučerašnji dogovor koalicijskih partnera HNS-a i HDZ-a koji su dogovorili da će učiteljima rasti osnovica plaće u obliku 2 + 2 + 2 u 2020. godini te da Vlada najkasnije do 30. lipnja mora urediti Uredbu o koeficijentima, a ukoliko je do tada ne donese će zaposlenima u odgoju i obrazovanju povisiti koeficijente za 2 posto.

Branimir Mihalinec je rekao da ne zna što je HNS dogovorio, ali da zna da su zadržali svoje stolice, a od predsjednika HDZ-a očekuje da opet postane predsjednik Vlade RH i pozove sindikate na sastanak. ”Mi čekamo te pregovore da čujemo koji su prijedlozi Vlade RH, a istovremeno da konačno imamo priliku iznijeti naše argumente i naše prijedloge. Tek nakon završetka pregovora Vlade i sindikata o štrajku moći ćemo govoriti o konačnim prijedlozima i zaključcima”, rekao je Mihalinec. Ono što u tim pregovorima ostane zadnje na stolu će ponuditi na referendumu svima zaposlenima u sustavu koji su štrajkali; članovima i ne članovima i o njihovim odgovorima će ovisiti daljnje aktivnosti.

Što prosvjetari misle o dogovoru HDZ-a i HNS-a pokazali su već današnjim štrajkom u Brodsko-posavskoj te Požeško-slavonskoj županiji s odazivom od 92,76% u srednjim i 96,81% u osnovnim školama.

 Sanja Šprem poručila je kako su ih htjeli slomiti, ali su ih samo osnažili te najavila štrajk u utorak dvjema županijama – Primorsko-goranskoj i Zadarskoj, a u srijedu u cijeloj Hrvatskoj uz prosvjed na Markovu trgu. Roditeljima je zahvalila na podršci, a premijeru Andreju Plenkoviću uputila je poruku: ”Dijalog nema alternativu. Ignorirati socijalne partnere kada je štrajk u tijeku sigurno nije dobra poruka. Problemi se rješavaju za stolom”.


30. listopada 2019.

Petnaestog dana štrajka nastava se nije održavala u Splitsko-dalmatinskoj i Virovitičko-podravskoj županiji s odazivom od 92,67% u srednjim i 95,80% u osnovnim školama. S terena u sindikate stižu poruke da se ni slučajno ne odustaje od štrajka, stoga će se štrajk nastaviti sve do usvajanja državnog proračuna u Saboru u kojem će bit uglavljeni zahtjevi za povećanjem koeficijenata za sve zaposlene u prosvjeti, poručio je na konferenciji za novinare Branimir Mihalinec.

Sanja Šprem pozvala je medije da se ostave blaćenja te da se okrenu onome bitnom, a to su ljudi koji svaki dan unose svoje živote i ljubav u školske klupe i svoje učenike. Smatra kako je ne plaćanje štrajka političko samoubojstvo te kako se to neće dogoditi. Što se tiče nadoknade nastave rekla je kako za to uputu može dati samo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

U četvrtak će se štrajkati u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji, a u ponedjeljak će u štrajku biti Osječko-baranjska te Ličko-senjska županija.


29. listopada 2019.

Štrajkalo se u Gradu Zagrebu i Dubrovačko-neretvanskoj županiji s odazivom od 86,12% u srednjim i 97,47% u osnovnoškolskim ustanovama. Velikim odazivom zaposlenici i dalje pokazuju kako ih prijetnje o ne plaćanju dana provedenih u štrajku ne zastrašuju.

Na konferenciji za medije čelnici sindikata osvrnuli su se na navode ministra rada da su izveli performans odlaskom s pregovora za Temeljni kolektivni ugovor te rekli da će se vratiti za pregovarački stol kad dobiju termin sastanka o koeficijentima, a da nisu mogli ostati na sastanku na kojem je Vlada samo glumila da radi na rješavanju njihovih zahtjeva.

Prozivke o visokim plaćama sindikalnih čelnika nazvali su „smrdljivom ribom“ koja se uvijek baci u vrijeme štrajka kako bi se skrenula pozornost javnosti s onog bitnog. Budući da su najveći problem njihove plaće te da premijer ne zna kolike plaće imaju učitelji pozvali su sve zaposlene u prosvjeti da mu na e-mail pošalju svoje platne liste.


25. listopada 2019.

Prosvjetni sindikati održali su danas konferenciju za medije ispred Muzeja iluzija. I to s određenim razlogom.

 “Tu ćemo potražiti premijera Plenkovića s obzirom da ga nismo vidjeli. I upitati: je li iluzija vjerovati da su zaposlenici sustava i obrazovanja važni za ovo društvo? Je li iluzija vjerovati da će Vlada ostvariti obećano – da će plaće zaposlenih u sustavu obrazovanja biti izjednačene s onima u javnim službama? Da to nisu zahtjevi nerazumnih prosvjetara”, rekla je glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan.

Također je poručila da niti jedan sindikat neće ići na sastanke s niti jednom političkom strankom: “Mi nismo ni za jednu stranku, mi se borimo za obrazovanje. Niti jedan sindikat u obrazovanju neće ići na sastanke s političkim strankama. Na sastanak sa Škorom se neće ići”, kazala je Tuškan.

Danas je 12. dan štrajka učitelja u osnovnim i srednjim školama, a štrajka se u dvije županije – Zadarskoj i Šibensko-kninskoj. Rečeno je kako je za sada odaziv 87% u srednjim te 92% u osnovnim školama.

U ponedjeljak će bez nastave biti škole u Primorsko-goranskoj, Međimurskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.


24. listopada 2019.

U Osječko-baranjskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Ličko-senjskoj županiji danas je štrajkalo 89,32% posto zaposlenih u srednjim školama. U osnovnim školama, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji odziv je 97,48%, u Osječko-baranjskoj 96,77%, dok ostali podaci do početka konferencije za medije još nisu bili obrađeni.

Na konferenciji predsjednik NSZSŠH Branimir Mihalinec osvrnuo se na izjave premijera da su se mnogi zaposleni u obrazovnom sustavu našli u kanti mlijeka, što znači da za zahtjeve sindikata on misli da je su prolijevanje kante mlijeka koju su oni jedva uspjeli napuniti. “Zar on doista nas vidi kao flek prolivenog mlijeka kojeg obrišete krpom? Mi ćemo dokazati da mi to nismo.“

Pozvao je predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović i predsjedničkog kandidata Miroslava Škoru da do 31.10. objave svoj stav o plaćama učiteljima da se vidi njihova percepcija kakvu Hrvatsku žele. Od Zorana Milanovića to nije tražio jer je on svoj stav već pokazao 2012. smanjivši učiteljima plaće te 2015. kad se u tadašnjem štrajku prosvjetarima nije ni obratio.

Glavna tajnica SHU Ana Tuškan referirala se na premijerovu izjavu da poziva sindikate na objavu socijalnog dijaloga i na razgovor oko zaostajanja koeficijenata. „Kako mi za taj poziv ne znamo niti koje mu je vrijeme i mjesto, mi ćemo premijera u petak čekati u 11 sati ispred Muzeja iluzija. Održat ćemo tamo tiskovnu konferenciju. I političari i umjetnici su se tijekom povijesti koristili iluzijama. Tako su se slikari koristili znanjem o perceptivnim iluzijama prikazujući neki detalj objektivno drugačije kako bi kod gledatelja izazvao željeni perceptivni doživljaj“, zaključila je Tuškan.

U petak će se štrajkati u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji.


23. listopada 2019.

piše RTL

Sindikati zaposlenih u osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju u srijedu su prosvjedom s pjevanjem bećaraca na Markovu trgu poručili kako im je dosta ispraznih riječi i obećanja iz Vlade te da će nastaviti štrajk dok se ne riješi problem zaostajanja koeficijentata složenosti poslova prosvjetnih radnika.

“Neka nas malo slušaju, nek’ s nama kruh naš kušaju, ispraznih riječi dosta je svima, nek’ im se malo stolica klima”, odzvanjalo je Markovim trgom, gdje je sindikalni band-aid “Škola za život” izveo bećarac s promijenjenim stihovima pjesme “Kuća na kraju sela” Miroslava Škore.

“Još jednom vam poručujemo, ignorirajući nas, nećete riješiti problem, mi ćemo dolaziti ovdje, i biti u štrajku toliko dugo dok se zaostajanje naših plaća i koeficijenata ne riješi”, poručio je vladajućima pred stotinjak prosvjednika predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjih školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

Raspjevani prosvjed održava se paralelno s ulaskom štrajka prosvjetnih radnika u treći tjedan. Danas u sklopu cirkularnog štrajka ne rade škole u Varaždinskoj, Istarskoj, Koprivničko-križevačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, a Mihalinec je najavio da će se u četvrtak štrajkati u Osječko-baranjskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Ličko-senjskoj županiji. Izjavio je kako danas štrajka gotovo 90 posto članstva u srednjim školama, a vjeruje kako je ista situacija i u osnovnim školama.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem kazala je kako su na Markovu trgu zaposleni u školama iz županija u kojima se štrajka i optužila Vladu da ne vodi računa o obrazovanju, nego krši vlastite strategije i smjernice.

“Vlada može kažnjavati sindikalne čelnike, ali ne smije kažnjavati zaposlenike u sustavu obrazovanja. Ignoriranje zaposlenika i štrajka u školama je poniženje naše struke, a mi se borimo upravo za naše dostojanstvo”, naglasila je Šprem.

22. listopada 2019.

Odaziv u štrajk u Vukovarsko-srijemskoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji od 92,37% u srednjim i 99,23% (!) zaposlenih u osnovnim školama jasni je pokazatelj Vladi da su radnici u prosvjeti nikad čvršći, hrabriji i dostojanstveniji u borbi za svoja prava, poručili su čelnici školskih sindikata na konferenciji za medije.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec referirao se na studiju dr. sc. Tea Matkovića, o odnosu plaća u privatnom i javnom sektoru, napravljenu unutar ESF projekta Matice hrvatskih sindikata, a koja je proučavala plaće visokoobrazovanih od 2003. do 2017. godine. Studija je pokazala da je 2017. najniže plaće u Hrvatskoj imao VSS u obrazovanju i socijalnoj skrbi. Vlada je od tada uredbom podigla koeficijente zaposlenima u socijalnoj skrbi za 15%, a prosvjeta je i dalje ostala najmanje plaćen VSS u Hrvatskoj. Prvo treba riješiti plaće u školama, a onda možemo sjesti za stol i pregovarati o zajedničkoj osnovici za plaće, poručio je Mihalinec.

Ne poštujući učitelje i nastavnike, Vlada šalje djeci krivu poruku, a to je da ih ne trebaju poštovati ni ona, naglasila je Sanja Šprem predsjednica Sindikata Hrvatskih učitelja te dodala kako zato učitelji štrajkom djeci pokazuju pravu školu za život i uče ih da se bore za sebe i ne odustaju kada su u pravu.

Istaknula je i kako u sustavu obrazovanja najviši postotak zaposlenih čine žene, u osnovnoškolskom sustavu u Hrvatskoj čak ih je 86%: “Postoji velika korelacija između broja žena i plaća. Nažalost, postoji čvrsta poveznica između položaja žena u sustavu i plaća zaposlenika. Računa se na emociju i empatiju jer učiteljice o đacima razmišljaju kao da su im vlastita djeca. Nećemo popustiti i nećemo dopustiti da se gazi naše dostojanstvo”, rekla je Šprem.

Za srijedu su najavili sindikalno-prosvjedni kulturno-umjetnički program na Trgu svetog Marka u 11 sati, a štrajkat će se u Varaždinskoj, Istarskoj, Koprivničko-križevačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.


21. listopada 2019.

Novi ciklus cirkularnog štrajka u osnovnim i srednjim školama započeo je štrajkom u cijeloj zemlji s odazivom od 93,42% zaposlenih u osnovnim i 89,01% zaposlenih u srednjim školama, objavili su na konferenciji za medije predsjednici Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Štrajk i dalje ne jenjava i nastavnici razumiju zašto su u štrajku rekao je Branimir Mihalinec te komentirao najavu ministra rada Josipa Aladrovića da će naručiti analizu svih koeficijenata složenosti radnih mjesta u državnoj i javnoj upravi, kako bi svi zaposleni bili pravedno vrednovani. “Jučer smo čuli najavu da će Vlada osnovati novu grupu Borg, koja će krenuti u spas javnih i državnih službi. Najbolje svjetske konzultantske kuće ne rade ispod 500-tinjak milijuna kuna, mislim da je bolje uložiti u ljude u osnovom i srednjem školstvu i ispuniti zahtjeve sindikata”. Odbacio je navode o zabrani štrajka budući da je štrajk započet u svrhu zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih interesa svojih članova, kao što stoji u Zakonu o radu.

Današnji odaziv na štrajk Sanja Šprem ocijenila je kao očekivani odgovor na poteze i poruke Vlade.

“Ovo je samo reakcija na ono što je upućeno s Markova trga. Ministar rada očito je smatrao da će pokušajima prijetnje i ucjene da dani štrajka neće biti plaćeni utjerati strah u kosti zaposlenicima, no ovo danas mu je odgovor”. Pročitala je poruku sa sastanka iz Brisela koji pokazuje kamo ide obrazovanje u Europi: „uspjeh obrazovnog sustava ovisi o učiteljima i učiteljicama, o tome dobivaju li oni poštovanje koje trebaju“ i naglasila kako je obrazovanju ponovno u vrhu agende europske politike, dok naša Vlada učiteljsku struku ponižava.

Roditeljima su zahvalili na zdušnoj podršci i objasnili kako niti s ovim ciklusom štrajka koji bi trebao trajati do 1. studenog neće trebati nadoknađivati nastavu subotama budući da u nastavnom kalendaru još uvijek ima dovoljno sati.

Zaposlenicima su poručili da i dalje budu hrabri i da se ne daju zastrašiti jer se bore za dostojanstvo svoje struke, a sindikalni čelnici neće iznevjeriti njihove zahtjeve.


Tagovi | Branimir Mihalinec | prosvjed | Sanja Šprem | štrajk u školama