Učitelji ispunili zagrebački trg: Ovo je pokret za bolju budućnost djece i Hrvatske

26.11.2019. u 11:04 Novosti

(piše: Slobodna Dalmacija)

Učitelji ispunili zagrebački trg; Luka Žužul: Osjećam i ponos i stid. Stid jer su me oni najgori u društvu natjerali da se dignem u 4 ujutro i pređem 400 km umjesto da sam u svom razredu

Čelnici sindikata obrazovanja poručili su u ponedjeljak s prosvjeda pod geslom “Hrvatska mora bolje” na Trgu bana Jelačića da se štrajk prosvjetnih radnika pretvorio u pokret za bolje obrazovanje i njegov status, što su prosvjednici popratili gromkim skandiranjem “Nema predaje”!

Nakon što je prosvjed na kojem se, po procjenama novinara, okupilo više od 20.000 ljudi, započeo s pjesmom “Gaudeamus igitur”, okupljenima se obratila predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem poručivši da ovo više nije štrajk za 6,11 posto veće koeficijente već pokret za bolje obrazovanje i njegov status.

Ovo je pokret za bolju budućnost djece i Hrvatske

Ovo više nije samo štrajk za 6,11 posto veće koeficijente, već pokret za bolju budućnost naše djece i naše domovine, borba za status obrazovanja i naš položaj u njemu, naglasila je Šprem.

“Štrajk je rezultat dugogodišnjeg nezadovoljstva materijalnim i društvenim statusom, nepoštivanjem naše struke, ovaj štrajk je borba za status obrazovanja i naš položaj u njemu. Obrazovanje je permanentno zapostavljeno”, ustvrdila je Šprem.
“Svi vi ovdje okupljeni došli ste reći ‘dosta’, ‘dosta’ marginaliziranju obrazovanja, ‘dosta’ ignoriranju dijaloga, ‘dosta’ krivoj politici, ‘dosta’ podcjenjivanju vlastitih građana, ‘dosta’ uništavanja budućnosti našoj djeci. Dižemo glas za bolju Hrvatsku! Danas smo došli jasno i glasno reći da ne čekamo tramvaj, nego Hrvatsku kakvu zaslužujemo, kakvu zaslužuju svi naši građani”, rekla je Šprem podržana skandiranjem okupljenih “Dosta, dosta, dosta”.

“Bolja Hrvatska nije negdje izvan ovog trga, bolja Hrvatska je ovdje, danas, na ovom trgu. Ako naš premijer ne zna što treba napraviti da bi ta Hrvatska stvarno bila bolja, onda mora doći ovdje, biti s nama i pročitati poruke s ovih transparenata”, poručio je Željko Stipić iz sindikata Preporod.

Ako je itko ponizio sve nas u obrazovanju, onda su to napravili oni koji za nas nisu imali vremena, kazao je Stipić.

“Mi učitelji smo Liga prvaka”

“Štrajkamo jer nas mogu anonimno prijavljivati! Ne želimo anonimne prijave! Gospodine premijeru, ovo je Liga prvaka. Mi učitelji smo Liga prvaka, u nas trebate ulagati, a ne u neke fejk tablete koji nakon mjesec dana više ne rade”, istaknuo je Marin Miletić, vjeroučitelj iz Prve sušačke gimnazije, koji je hodao u povorci uz bok vodećih sindikalaca.

Miletić je time odgovorio Plenkoviću, koji je prije nekoliko dana komentirao da je doveo Ligu prvaka u Zagreb, aludirajući na Kongres pučana koji se održao u zagrebačkoj Areni.

Saša Ceci iz Sindikat znanosti i visokog obrazovanja rekao je da su došli na Trg zbog “teta spremačica koje rade za 3000 do 3500 kuna”.

“Pitali su me što bih poručio premijeru – htio sam mu reći koliko mi je drago bilo vidjeti u štrajku moje kolege koji su tamo došli za naše tete spremačice, koje za 3000 – 3500 kuna ulaze u laboratorije u kojima radimo s radijacijom, s toksinima, s otrovima. Kad one odu, nitko s time neće htjeti raditi”, poručio je Ceci.

“Osjećamo se kao drugorazredni građani”

Učitelj Luka Žužul iz Splitsko-dalmatinske županije uskliknuo je da se “zahvaljuje svima koji su po nama pljuvali, koji su nas omalovažavali, jer oni su razlog zašto smo mi danas ovdje”.

“Teško je preživjeti nemir koji proizlazi iz činjenice da se osjećamo kao drugorazredni građani, koji radimo drugorazredan posao, a drugorazredan sam zbog toga što sam učitelj, što me svaka budala može pljuvati i zvati me uhljebom”, ogorčen je Žužul.

“Škola je živo tkivo, živi organizam i činimo ga svi, od čistačice do ravnatelja… vi koji radite znate da u ovom poslu titule malo znače. Moja plaća se određuje koeficijentom kojim mi u lice poručuju: ti nisi jednako vrijedan, a to rade zato što mogu – jer smo najobrazovaniji, najšutljiviji i najpristojniji”, rekao je Žužul poručivši – možete nam uzeti plaću, ali ne i dostojanstvo.

Čelnik Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske Branimir Mihalinec rekao je da promjene traže odmah jer odgoj i obrazovanje nemaju vremena čekati da se političari dogovore.

Mihalinec: Iza nas stoje učitelji, stoji Hrvatska

Premijeru Andreju Plenkoviću poručio je da se prestane baviti teorijama zavjere i pitati “tko stoji iza sindikata”. Iza nas stoje učitelji, naši članovi. Danas možemo reći iza nas stoji Hrvatska, ustvrdio je Mihalinec.

“Premijeru pitate se zašto smo danas ovdje – pa vi ste to htjeli – trebali smo ovo riješiti već u svibnju i ovu reformu početi s većim koeficijentima i motivacijom da je provedemo. Za ovo silno mrcvarenje učitelja, roditelja učenika – vi ste odgovorni! Premijeru, vi ste odgovorni što učenici nisu u klupama, vi ste odgovorni što su učitelji na ulici”, rekao je Mihalinec

Podsjetio je kako su na trgu bili i prije tri godine tražeći bolje obrazovanje.

“Već dva mjeseca se borimo za naše dostojanstvo. Danas s ovog trga kad vas vidim mogu reći – prvu pobjedu smo odnijeli, vratili smo svoje dostojanstvo sami. Ne može nas više nitko poniziti”, rekao je Mihalinec.

Sindikati traže rješavanje problema zaostajanja plaća u obrazovanju

Sindikati štrajkaju već 31 dan, prvo po cirkularnom modelu, a od prošlog utorka krenuli su u opći štrajk, tako da su učenici dosad izgubili 11 dana nastave. Štrajkaju tražeći povećanje koeficijenata složenosti poslova u obrazovanju za 6,11 posto, kako bi se riješio problem zaostajanja njihovih plaća u odnosu na druge javne službe.

Vlada im je ponudila povećanje osnovice u idućoj godini za 6,12 posto, po modelu 2+2+2 posto, te izradu analize plaća u javnim službama, u okviru koje će biti analizirani koeficijenti zaposlenih u sustavu osnovnog i srednjeg školstva, znanosti i visokog obrazovanja.

Ako se do kraja lipnja ne dovrši uređivanje sustava koeficijenata u javnim službama, Vlada je ponudila da zaposleni u sustavu obrazovanja dobiju i dodatak na plaću od 2 posto.

Sindikati su takvu ponudu odbili, poručivši kako povećanje osnovice svima u javnim državnim službama ne rješava problem zaostajanja njihovih plaća.

U petak su predstavnici Vlade i sindikata održali još jedan sastanak nakon čega je čelnik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec izjavio kako se približavaju rješavanju problema, no nije govorio o pojedinostima.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da je Vlada čula poruku sindikata obrazovanja te očekuje da će tijekom dana s njima biti postignut dogovor.

“Mislim da imamo rješenje, ono ide za ciljem da nam djeca idu u školi, da nastavnici budu zadovoljni i da ova priča završi na način da svi možemo kazati da smo unaprijedili sustav”, rekao je Plenković i poručio kako očekuje da će se to rješenje naći danas.

Sastanak u Banskim dvorima u 16 sati

Iz Vlade su pozvali predstavnike sindikata obrazovanja na sastanak u 16 sati s predstojnikom Ureda premijera Zvonkom Frkom Petešićem, potvrđeno je Hini iz Banskih dvora.

Prema neslužbenim informacijama, na sastanku bi od predstavnika sindikata trebali biti Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja, Igor Radeka iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja i Željko Stipić iz Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod.

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske Branimir Mihalinec najavio je da će, ako se danas postigne dogovor, sindikati u iduća dva dana o tome provesti referendum među članstvom. Potvrde li članovi dogovor, štrajk bi bio prekinut i od četvrtka bi se obnovila nastava u školama.


Tagovi | Hrvatkska mora bolje | prosvjed | štajk | učitelji i nastavnici | visoko obrazovanje