U ponoć kod Sata – noćas simbolično prikupljanje potpisa, ujutro diljem Hrvatske

26.04.2019. u 15:23 Novosti

Zagreb, 26.4.2019. – Simboličnom akcijom na štandu ‘ispod sata’ na Trgu bana Jelačića u Zagrebu u ponoć počinje prikupljanje potpisa za referendum o izmjeni uvjeta za mirovinu, a od subote ujutro potpisi će se u iduća dva tjedna prikupljati diljem Hrvatske, najavili su predstavnici inicijative 67 je previše na konferenciji za medije održanoj na Trgu.

“Sutra od 8 sati nadalje otvaramo više od 300 štandova u preko 200 gradova i općina diljem Hrvatske. Želja nam je obuhvatiti što veći broj lokacija kako bi što više građana imalo priliku dati svoj potpis”, rekao je član Organizacijskog odbora Inicijative Robert Brozd.

Prema posljednjim procjenama, treba prikupiti oko 385.000 potpisa, a Brozd je izrazio uvjerenje da će ih prikupiti i više nego je potrebno. Kako je najavio, štandovi će se pomicati sukladno potrebama, kako bi došli do što većeg broja građana.

“Štandovi će u Zagrebu uglavnom raditi od 8 do 20 sati, sve lokacije se mogu naći na našoj web stranici, a uključilo se oko 4000 aktivista koji će prikupljati potpise”, rekao je Brozd.

Ana Milićević Pezelj, također članica Organizacijskog odbora, predstavila je referendumsko pitanje, kao i izgled obrasca u kojem će se prikupljati potpisi građana. Podsjetimo, referendumsko pitanje je formulirano u obliku Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, koji je stupio na snagu početkom godine. Milićević Pezelj je istaknula kako sindikati traže da se granica za odlazak u starosnu mirovinu vrati sa 67 na 65 godina, a penalizacija radi prijevremene mirovine smanji s 0,3 na 0,2 posto.

“Sindikati su još tijekom 2017. u tri navrata tražili formiranje Radne skupine koja bi radila na oblikovanju reforme i to temeljem dubinske analitičke podloge koja bi pokazala kojim smjerom mirovinska reforma treba ići, ali komunikacija s vlastima je izostala”, podsjetila je.

Ana Milićević Pezelj i Robert Brozd

Istaknula je i kako od oko 1,8 milijuna kuna potrošenih jesenas na promidžbene spotove Vlade i resornog Ministarstva za cjelovitu mirovinsku ni lipa nije otišla na informiranje tzv. gubitnika reforme. Tako će mirovina dugogodišnjih umirovljenika koji nisu otišli u mirovinu krajem prošle godine, biti niža za nekoliko stotina kuna jer im je ukinuta stimulacija za duži ostanak u svijetu rada.

Organizacijski odbor je pozvao sve građane i građanke da od sutra ujutro do 11. svibnja daju svoj potpis za referendum, Zagrepčanke i Zagrepčane da to učine već večeras u ponoć na Trgu, a medije da poprate simbolični početak akcije prikupljanja potpisa. Najavili su kako će čelnici sindikalnih središnjica potpise prikupljati u subotu ujutro između 10 i 12 sati na glavnome zagrebačkom trgu.


Tagovi | 67jepreviše | Inicijativa 67 je previše | konferencija za medije | referendum o mirovinskoj reformi