Svjetski dan zdravlja 2020. pod geslom: „Podržimo medicinske sestre i primalje“

07.04.2020. u 14:53 Novosti

Ove godine, 7. travnja – Svjetski dan zdravlja obilježava se pod geslom „Podržimo medicinske sestre i primalje“.

Svjetska zdravstvena organizacija je ovom porukom tematski naglasila važnost rada i truda medicinskih sestara i primalja i tako nas podsjetila na njihov doprinos očuvanju zdravlja svih ljudi. Trenutno medicinske sestre zajedničkim snagama sa svim zdravstvenim radnicima ulažu velik trud u zaustavljanju širenja zaraze bolesti COVID-19, pružajući kvalitetnu skrb oboljelima, redovito komunicirajući s obiteljima i zajednicama kako bi odgovorili na sva pitanja i umirili ljude te prikupljajući podatke za znanstvena istraživanja koja će doprinijeti obogaćivanju znanja, prevenciji i liječenju oboljelih kao i ukupnom odgovoru na ovaj novi virus.

Svim medicinskim sestrama i tehničarima, primaljama i svim radnicima u zdravstvu duboko zahvaljujemo na njihovoj hrabrosti, požrtvovnosti i trudu koji nadljudskim naporima ulažu svaki dan u zaštiti našeg zdravlja i života te im čestitamo Svjetski dan zdravlja!


Europska federacija sindikata javnih službi – EPSU u svom obraćanju uoči obilježavanja Svjetskog dana zdravlja upozorava na slabost zdravstvenih sustava, nedovoljno financiranje i nedostatno ulaganje što je i vidljivo u nedostatku zaštitne opreme i nespremnosti zdravstvenih sustava u obrani protiv korona virusa.

COVID-19 ubija desetine tisuća u svim europskim zemljama. Javni zdravstveni sustavi bili su loše pripremljeni. Pandemija ima ogroman danak za zaposlene u javnom sektoru (u zdravstvenom sektoru, skrbi za starije osobe, zatvorima, vatrogastvu i mnogim drugima).

Europa je postala globalno središte pandemije COVID-19. Zdravstveno osoblje naporno radi na suzbijanju širenja virusa, no unatoč neviđenim naporima da se zaustavi pandemija, mnogi zdravstveni radnici nalaze se na prvom mjestu, često bez odgovarajuće zaštitne opreme.

EPSU zahtjeva da vlade bolnicama osiguraju dovoljno kapaciteta za liječenje zaraženih.

U ovim kriznim vremenima moraju se osigurati odgovarajući radni uvjeti i zaštita. Osoblje mora imati pauze i slobodne odmore između smjena kako bi moglo nastaviti raditi s dugoročnom globalnom krizom.
Rad u takvim uvjetima utječe na psihološko zdravlje osoblja, tako da se moraju uspostaviti i odgovarajuće službe podrške.

Svi radnici zaslužili su da rade u okruženju koje je sigurno.
EPSU zahtijeva povećanje kapaciteta testiranja tako da sve osoblje koje radi u bolnicama i u zajednici ima mogućnost testiranja na korona virus.

Također, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) naglašava ključnu ulogu medicinskih sestara i primalja u održavanju svijeta zdravim.

U ovoj međunarodnoj godini medicinskih sestara i primalja, Svjetski dan zdravlja istaknut će trenutni status sestrinstva u svijetu. Stoga, WHO i partneri dat će niz preporuka za jačanje radne snage i statusa medicinskih sestara i primalja.

To će biti od ključne važnosti ako želimo postići nacionalne i globalne ciljeve povezane s univerzalnim zdravstvenim pokrićem, zdravljem majki i djeteta, zaraznim i nezaraznim bolestima, uključujući mentalno zdravlje,  sigurnost pacijenata.

Zato je važno podrška cijelog svijeta, u cilju da radna snaga medicinskih sestara i primalja bude dovoljno jaka da svi, svugdje, dobiju zdravstvenu zaštitu koja im je potrebna.

 ESPU – 7th April 2020 World Health Day, EPSU calls on authorities to build up our public health care systems and abandon attempts to commercialise health care

WHO – World Health Day 2020, Support nurses and midwives


Tagovi | HSSMS-MT | medicinske sestre | Svjetski dan zdravlja