Štrajk završen – postignut je kompromis Vlade i sindikata

03.12.2019. u 14:30 Novosti

Pismo predsjednika NSZSŠH Branimira Mihalinca i predsjednice SHU Sanje Šprem članstvu oba sindikata.

(HRT, 2.12.2019.)

Premijer Andrej Plenković izjavio je nakon pregovora s predstavnicima prosvjetnih sindikata da je postignut kvalitetni kompromis koji od sutra ujutro omogućuje prekid štrajka.

Vlada i sindikati dogovorili su 3-postotno povećanje koeficijenta od 1. prosinca ove godine, te još 1-postotno od 1. lipnja 2020. Dodatnih 2 posto bit će isplaćeno od 1. siječnja 2021. godine. Tako smo došli do toga da sindikati prihvate i ono što je dogovoreno kroz temeljni kolektivni ugovor, 2+2+2, povećanje božićnice s 1250 na 1500 kuna, povećanje regresa s 1250 na 1500 kuna, povećanje dara za djecu s 500 na 600 kuna i povećanje otpremnine za oko 2100 kuna, naveo je.

– Uredba o koeficijentima se očekuje u četvrtak na sjednici Vlade, najavio je premijer dodavši kako će se uredbom riješiti položaj tajnika, računovođa i ravnatelja, te položaj predavača i umjetničkih suradnika u visokom obrazovanju.

Nenastavnom osoblju dodatak granskom kolektivnom ugovoru

Naglasio je i kako će pitanje nenastavnog osoblja biti riješeno sporazumom koji će biti dodatak granskom kolektivnom ugovoru i vrijediti do prosinca 2022.
Osim materijalnih pitanja, paket obuhvaća i usvajanje akcijskog plana protiv nasilja u školama, te kroz promjene zakona o prosvjetnoj inspekciji ukidanje anonimnih prijava.

– Ovo danas je kompromis i, najvažnije, to je interes mene kao predsjednika vlade da dođe do kraja štrajka i da škole normalno od sutra funkcioniraju, naglasio je.

Ponovio je i kako se bez štrajka moglo doći do dogovora, te najavio analizu cjelokupnog sustava plaća u cilju dugoročno održivog sustava.

– Izlazimo u susret koliko možemo, ova je vlada prijatelj, ponajprije, poreznih obveznika jer ne zadužuje državu kao neki ranije i ne stvara dugove budućim generacijama, kazao je.

Najavio je da će dani u štrajku biti plaćeni, ali ne i nadoknada nastave.

– Ako je štrajk plaćen, onda je fer da nadoknada ne bude, kazao je premijer.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec poručio je da je u pregovorima s Vladom postignuto dobro kompromisno rješenje s konačnim ciljem nadoknade zaostajanja plaća u sustavu obrazovanja od 6,11 posto pa se štrajk prekida i od utorka ponovno kreće školska nastava.

Mihalinec je pojasnio je kako je podizanje koeficijenta na razinu od 1,406 za visoku stručnu spremu razlomljeno u tri koraka te će biti realizirano za godinu i mjesec dana. Dodao je kako su istodobno dogovorili izmjenu uredbe o koeficijentima i sporazum o dodacima na plaću za nenastavno osoblje istom dinamikom i postocima: 3+1+2, što kumulativno iznosi 6,11 posto.

– Svi u sustavu obrazovanja će jednako proći realizacijom sporazuma, a posebno je uređeno da najniže plaćena radna mjesta – tajnice i računovođe – dobiju postotak i ujednačenje koeficijenata, istaknuo je Mihalinec.

Sindikati jamče Vladi socijalni mir za vrijeme trajanja sporazuma

Ustvrdio je da prihvaćanjem takve uredbe o koeficijentima sindikati u odgoju i obrazovanju jamče Vladi socijalni mir za vrijeme trajanja sporazuma u sustavu odgoja i obrazovanja. U ime kolega iz ostalih sindikata najavio je da je štrajk zaustavljen i da se učenici, nastavnici, učitelji, odgajatelji i nenastavno osoblje vraćaju na radna mjesta i redovno odrađuju svoj posao.

– Imamo apsolutno povjerenje u Vladu i premijera da će na sjednici u četvrtak donijeti uredbu kako je dogovoreno i da će biti pripremljen dogovoreni sporazum, rekao je Mihalinec. Zahvalio je svima na strpljenju i podršci, od roditelja, učenika i ostale javnosti, naročito sindikalnom članstvu koje je sudjelovalo u sindikalnoj akciji.

Mihalinec je potvrdno odgovorio na novinarsko pitanje je li sada postignut cilj i zacrtano povećanje koeficijenata od 6,11 posto.

– Izuzetno je važno da smo se složili da ovo rješenje može biti donijeto danas samo na ovakav način. Svima je sačuvan ponos i dostojanstvo i riješen status, ustvrdio je.

Premijer je podsjetio što je Vlada sve prosvjetnim sindikatima nudila proteklih tjedana, napomenuvši kako u tekućoj godini Vlada nije imala dodatnih sredstava za povećanje koeficijenata od 1. rujna ove godine što su prvo tražili sindikati.

Na novinarski upit vidi li ovo kao vlastiti poraz Plenković je kazao da ova Vlada povećava plaće svima te da to ne treba biti predmet kritike.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja preporučilo je školama koje uopće nisu održavale nastavu u danima štrajka niti su do sada nadoknađivale nastavu subotom ili nenastavnim danima da skrate praznike i produlje nastavnu godinu.


Tagovi | koeficijenti | štrajk