Štrajk je uspio!

25.09.2015. u 12:48 Novosti

Povodom početka štrajka u sustavu obrazovanja i znanosti ; 25. rujna 2015., čelnici sindikata Vertikale obrazovanja održali su konferenciju za medije na kojoj su iznijeli prve podatke o odazivu na štrajk.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSŠH), g. Branimir Mihalinec izjavio je kako je prema podacima dobivenim do početka tiskovne konferencije, iz srednjih škola koje rade u jutarnjoj smjeni (47% škola) u štrajku 75,8% članova sindikata. Odaziv na štrajk po školama ne može biti 100% jer ne štrajka tehničko osoblje, tajnici, računovodstvo, domari-ložači, međutim Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta uključuje i njih u svoje izračune i stoga će podaci koje će oni iznijeti biti manji. Štrajku su se pridružili i nečlanovi sindikata, a podršku su pružili i učenici koji su otišli svojim kućama. Prema dostavljenim podacima štrajk je potpuno uspio te sa terena dolaze poruke da su spremni štrajkati i dalje.

Gđa. Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) iznijela je podatke o odazivu na štrajk 83,73% učitelja u preko 850 podružnica SHU-a, što je pokazatelj velikog nezadovoljstva učitelja u osnovnim školama. Očekuje i dalje pun odaziv i još bolje podatke u ponedjeljak jer je vrijeme da učitelji pokažu da je dosta ponižavanja prosvjete.

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO), g. Vilim Ribić izjavio je kako je i štrajk u visokom obrazovanju uspio, međutim radi velikog broja podružnica podaci se do trenutka održavanja tiskovne konferencije nisu mogli sumirati. Izdvojio je Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u kojoj je dvije trećine zaposlenika danas napustilo tu ustanovu, dok je ostatak ostao radi korisnika koji plaćaju usluge NSK. Također ustanove su od Sindikata znanosti dobile upute da ne prekidaju poslove u kojima bi ugrozili vlastite prohode te u iznimnim funkcijama o kojima ovise međunarodne konferencije ili studijska godina nekom studentu. Odličan odaziv je i na institutima i neki su potpuno zatvorili svoja vrata. Pravu sliku odaziva na štrajk dati će novinari jer će sindikalni povjerenici htjeti pokazati kako su oni uspješno odradili svoj posao, a ravnatelji će se svojim podacima dodvoravati Ministarstvu, zaključio je g. Ribić.

G. Mihalinec je iznio i važnu informaciju kako je Ministarstvo dan uoči štrajka pozvalo SHU i NSZSŠH na pregovore u ponedjeljak 28. rujna, čime su pokazali da i njima odgovara štrajk, jer da im ne odgovara pozvali bi sindikate na razgovor prije početka štrajka i pozvali bi ih sve, a ne bi izostavili Sindikat znanosti. Izostanak poziva Sindikatu znanosti g. Mihalinec smatra skandaloznim te SHU i NSZSŠH neće ništa potpisati bez Sindikata znanosti. „Vertikala sindikata obrazovanja je prečvrsta da bi se takvim pokušajima mogla razbiti i ona će ostati će i dalje, a oni će se promijeniti“, zaključio je g. Mihalinec. Na poziv na pregovore nadovezao se g. Ribić i rekao kako je ovo podmukli pokušaj Ministarstva da uvuku dva sindikata u pregovarački proces u okviru njihovih kolektivnih ugovora. U isto vrijeme se ne može pregovarati i štrajkati i ako bi sindikati došli u ponedjeljak na pregovore, druga strana bi im rekla da radi toga više ne mogu štrajkati. Zato su sindikati poslali odgovor kako će doći na sastanak, ali ne na pregovore te će doći štrajkaški odbor koji jedini ima ovlasti prekinuti štrajk, rekao je g. Ribić. Ponovio je kako tehnička Vlada može potpisivati ugovore, ako bi njihovo odgađanje prouzročilo znatnu materijalnu štetu, stoga Vlada može i sada pregovarati sa sindikatima, ako ima volje za to. Dodao je kako je izjava da Vlada ne može potpisati nešto što bi išlo drugoj Vladi na teret besmislena, jer prema tome svi zakoni koje bi predložila neka Vlada bi trajali do kraja njenog mandata.

G. Mihalinec je najavio kako se štrajk nastavlja i u ponedjeljak te se očekuje još jači odaziv kako bi se pojačao pritisak radi sastanka u Ministarstvu. Na sastanku očekuju napismenu ponudu i tek tada će o njoj razmišljati. Na upit novinarima što poručiti roditeljima trebaju li slati djecu u školu rekao je kako ne mogu sindikati reći djeci da ne idu u školu; ravnatelji su ti koji su odgovorni za sve što se u školi događa te će školska vrata biti otvorena za svu djecu koja će moći provesti vrijeme i u školskim knjižnicama. Napomenuo je kako nikad štrajk nije bio usmjeren protiv djece.

Gđa. Šprem naglasila je kako je ovo jubilarni 20. štrajk u obrazovanju te niti jedno dijete kroz te štrajkove nije stradalo i uvijek je bilo zbrinuto u školi. Svojoj kćeri, a ovim putem i svim učenicima poručila je kako taj dan kada nemaju redovnu nastavu radi štrajka imaju građanski odgoj jer je borba za prava zaposlenika ustvari neposredna demokracija.

Poslušajte audio zapis tiskovne konferencije:

Konferencija Vertikale sindikata obrazovanja, 25.9.2015.


Tagovi | štrajk | Vertikala sindikata obrazovanja