SRPOOH sigurnim koracima do novih kolektivnih pobjeda

21.02.2024. u 16:06 Novosti

foto: Ivanić Grad – predstavnici SRPOOH-a s gradonačelnikom Javorom Bojanom Lešom prilikom dogovora o povećanju plaća u DV Ivanić Grad

Sindikatu radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske, neuspjeh je nepoznata riječ; 2023. godinu zaključili su s mnogim novim podružnicama te brojnim novougovorenim kolektivnim ugovorima ili dodacima postojećih ugovora: s povećanim plaćama i ponegdje po prvi puta ugovornim materijalnim pravima. Uspješno su okončali procese mirenja te pokrenuli i sudjelovali u inicijativama s ciljem poboljšanja statusa zaposlenika predškolskih ustanova. Ove godine nastavili su istim tempom te su im se kao nove podružnice već početkom 2024. pridružili DV Bregunica iz Novog Virja, DV Kapljica iz Bistre, DV Buba mara iz Gline, DV Ivankovo i DV Velika. U tijeku su sastanci, pregovori, mirenja s osnivačima ustanova diljem Hrvatske te se uskoro očekuje potpisivanje kolektivnih ugovora u Krapini i Donjoj Stubici u kojima su pregovori prije desetak dana uspješno završili. Ove godine poboljšana prava SRPOOH je već izborio i ugovorio u Popovači, Varaždinu, Matuljima, Ivancu, Jastrebarskom, Kutini, Korčuli, Virovitici, Sinju.

Jedan od glavnih ciljeva ulaska u pregovore je da svim zaposlenicima predškolskih ustanova izbore plaću propisanu Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju, kojim se plaće u predškolskim ustanovama usklađuju s plaćama u osnovnim školama, ukoliko je to za radnike povoljnije. Prije tri godine situacija po podružnicama SRPOOH-a je bila da se plaće radnika u 80% podružnica nisu isplaćivale sukladno zakonu. Nakon promjene vodstva Sindikata 2021., izborom Iskre Vostrel Prpić za predsjednicu, napravljena je analiza, krenulo se u akcije i danas po podružnicama imaju obrnutu situaciju – 80% je onih u kojima se isplaćuju plaće u skladu za zakonom, no cilj im je postići apsolutno poštivanje zakona.

slike: stanje u podružnicama 13. siječnja 2024.

Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske ne ustručava se javno prozivati osnivače koji vrše pritiske na zaposlenike i ne poštuju zakone i propise, ali isto tako javno ih pohvaljuje kada nakon početnih neslaganja ipak uspostave dijalog koji rezultira poboljšanjem odnosa prema zaposlenicima, radnih uvjeta, plaća i materijalnih prava.

Velike napore ulažu i u okviru Inicijative udruga i sindikata za bolji rani i predškolski odgoj i obrazovanje kroz koju ukazuju na probleme u sustavu te potiču pozitivne promjene za djecu, roditelje i sve zaposlene u dječjim vrtićima.

Sve uspjehe iz rada SRPOOH-a, učlanjenje novih podružnica, ugovaranje novih kolektivnih ugovora i njihovih dodataka, statuse pregovora, procesa mirenja i ostale aktualnosti pratite na njihovoj Facebook stranici.


Tagovi | kolektivni ugovor | predškolske ustanove | SRPOOH