Sramota je da Vlada RH zakonom krši potpisane ugovore!

06.03.2014. u 11:35 Novosti

Donošenjem Prijedloga zakona o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža, Vlada pokazuje da načelo pacta sunt servanda vrijedi samo za odabrane.

Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika naglasio je kako se s Vladom može pregovarati i dogovarati, ali se dogovoreno očito može jednostrano, putem zakona, ukinuti, misleći pritom na nedavno potpisani kolektivni ugovor za državne i javne službe. Istaknuo je kako su državni službenici u razdoblju trajanja kolektivnog ugovora od 2012. do 2016. odricanjem samo od regresa i božićnica proračunu uštedjeli 3,2 milijarde kuna.

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske istaknuo je kako načelo pacta sunt servanda, tj. ugovori se moraju poštovati koje sama Vlada ističe očito vrijedi samo za neke, poput ugovora s auto-kućama, dok se u slučaju javnih službenika bez problema zakonom derogira kolektivni ugovor. Najavio je kako će sindikati ovaj prijedlog zakona, čim uđe u saborsku proceduru, Ustavnom sudu uputiti na procjenu ustavnosti i tražiti da Sud privremeno obustavi primjenu navedenog zakona do donošenja odluke.

Igor Radeka, potpredsjednik Sindikata znanosti, ukazao je na činjenicu kako su plaće u obrazovanju najniže od svih djelatnosti, a sada stiže novi udar na zaposlenike, posebno na one najstarije i najiskusnije koji i daju najveći doprinos sustavu.

Za više informacija poslušajte audio zapis konferencije:

Konferencija za medije sindikata javnih i državnih službi