Slavimo Dan Europe – 9. svibnja

09.05.2024. u 13:12 Novosti

Danom Europe koji se održava 9. svibnja svake godine slave se mir i jedinstvo u Europi. Taj datum označava godišnjicu povijesne Schumanove deklaracije, njegove ideje o novom obliku političke suradnje u Europi prema kojoj bi rat među europskim narodima bio nezamisliv.

Pet godina nakon završetka Drugog svjetskog rata, odlučne u nastojanju da spriječe ponovni rat, europske vlade zaključile su da bi udruživanjem proizvodnje ugljena i čelika rat između povijesnih protivnica Francuske i Njemačke postao, prema riječima Deklaracije, „ne samo nezamisliv, nego i materijalno nemoguć”. Smatralo se, što je bilo ispravno, da će udruživanje gospodarskih interesa podići životni standard te biti prvi korak prema ujedinjenoj Europi.

Schumanovu deklaraciju predstavio je francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman 9. svibnja 1950. Tom deklaracijom predlaže se stvaranje Europske zajednice za ugljen i čelik čije bi članice udružile proizvodnju ugljena i čelika. Države osnivačice EZUČ-a bile su Francuska, Zapadna Njemačka, Italija, Nizozemska, Belgija i Luksemburg. Članstvo je bilo otvoreno i ostalim zemljama.

Ideja ujedinjene Europe rasla je kroz drugu polovicu 20. stoljeća te se iz prvenstveno gospodarskog saveza EZUČ-a koji je prerastao u Europsku ekonomsku zajednicu, razvila Europska unija – jedinstvena gospodarska i politička unija. Danas je EU organizacija 27 europskih zemalja koja pokriva velik broj različitih područja politike – od klime, okoliša i zdravlja do vanjskih odnosa, sigurnosti, pravosuđa i migracija.

Republika Hrvatska pridružila se Europskoj uniji 2013. godine što je ujedno bilo i posljednje proširenje.

Dan Europe prilika je da se posjeti na izbore za Europski parlament koji će se održati za točno mjesec dana 9. lipnja 2024. 

Europski parlament donosi europske zakone i proračun, odobrava međunarodne sporazume te nadzire izvršnu vlast – Europsku komisiju. Zakonodavstvo EU-a bavi se onime što je važno većini ljudi: okolišem, sigurnošću, migracijama, socijalnim politikama, pravima potrošača, gospodarstvom, vladavinom prava i mnogim drugim temama. Danas sve važne nacionalne teme imaju i europsku dimenziju.

EP glas je građana u Europskoj uniji; to je jedina europska institucija čiji su članovi izabrani neposrednim glasanjem građana. Europski zastupnici zastupaju nas i jamče da iza odluka koje se donose u Parlamentu stoje demokratski izabrani zastupnici, a ne anonimni službenici. Naš će glas odlučiti o tome koji će nas zastupnici u Europskom parlamentu predstavljati u pripremi novih zakona i utjecati na izbor Europske komisije. Te će odluke oblikovati naš svakodnevni život, kao i živote mnogih drugih, stoga je izuzetno bitno glasati na izborima za Europski parlament.

Izađite na europske izbore 9. lipnja i ne dajte da vam drugi kroje budućnost!

 


Tagovi | Dan Europe | Iskoristi svoj glas | Izbori za Europski parlament