Sjećanje na Milenu Delak, prvu predsjednicu Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara i osnivačicu Matice

26.04.2023. u 08:38 Novosti

U četvrtak, 20. travnja 2023. napustila nas je prva predsjednica i začetnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara. Gospođa Delak kao predsjednica HSSMS -MT-a bila je i jedna od osnivačica Matice hrvatskih sindikata.

Milena Delak rođena je 1939. u Ljubljani, ali je djetinjstvo i mladost provela u Vukovaru.

Nakon završene gimnazije u Vukovaru, dobila je stipendiju za višu medicinsku školu u Ljubljani. Nakon diplomiranja zaposlila se u bolnici u Vukovaru na mjestu glavne sestre kirurgije.

Nakon preseljenja u Zagreb jedanaest godina je bila glavna sestra kirurgije u bolnici Sv. Duh., a potom i glavna sestre bolnice Sv. Duh.

Kako je uvijek tvrdila, razaranje Vukovara, stradanje prijatelja i rodbine vrlo je teško podnosila, a istovremeno osjećala je veliku empatiju i potrebu da pomogne svojim kolegicama, medicinskim sestrama koje su radile u teškim ratnim uvjetima rada.

Promjenama u društvu početkom 90-tih javila se potreba da medicinske sestre osnuju svoj sindikat, a Milena Delak bila je jedna od prvih koja je dala inicijativu da se osnuje sindikat za medicinske sestre.

11. svibnja 1991. održana je Osnivačka skupština na kojoj je za prvu predsjednicu odabrana Milena Delak.

Milena Delak bila je veliki profesionalac visokog morala i širokog spektra znanja i interesa, osoba također puna razumijevanja i poštovanja za osjećaje potrebnih, snažna i strpljiva, jednostavna i uvijek svima dostupna.

Svoj radni vijek posvetila je sestrinstvu i zalaganju za bolje sestrinstvo i zaštitu prava medicinskih sestara i tehničara, a svojim riječima i djelima dokazivala je svoju izvanrednu osobnost i profesionalnost.

Draga naša Milena, počivala u miru Božjem.


Tagovi | HSSMS-MT | Milena Delak | osnivačica | predsjednica