Sindikati zbog referenduma traže novu sjednicu Odbora za Ustav

04.12.2014. u 15:36 Novosti

Od predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke zahtijevamo novu sjednicu Odbora za Ustav na kojoj ćemo imati pošten i pravedan tretman. Ponašanje Odbora, naročito predsjednika Peđe Grbina, narušavanje je demokracije u Hrvatskoj, poručili su predstavnici sindikata okupljenim novinarima.

Predstavnici sindikata, kao organizatori referendumske inicijative o donošenju Zakona o obavljanju pratećih i neosnovnih djelatnosti, pozvani su na sjednicu Odbora na Ustav, ali im nije bilo dopušteno govoriti. Pisana očitovanja o Nacrtu prijedloga odluke za raspisivanje referenduma o „outsourcingu“, upućena svim članovima Odbora, podijeljena su dvije minute do izjašnjavanja i to tek na izričito traženje Dragutina Lesara. Upitan je bio i sam način glasovanja. Naime, odluka je donesena uz deponirani glas Ive Jelušića (SDP) koji u trenutku glasovanja nije bio na sjednici. „Ne postoje deponirani glasovi, jučer je deponirano nešto drugo, a to je politički razum“, oštro je zaključio čelnik sindikata Preporod Željko Stipić.

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja zgrožena je načinom na koji se predsjednik Odbora Peđa Grbin odnosio prema predstavnicima sindikata. Smatra da je riječ o „manipulaciji informacijama, silovanju demokracije i neprihvaćanju volje 612.000 građana koji su dali svoj potpis za ovaj referendum“. Čelnici sindikata drže da ne postoji razlog zbog kojeg bi referendumsko pitanje trebalo ići na Ustavni sud, ali ne spore drugoj strani pravo da to preispita.

Odbor za Ustav zamjerio je sindikatima kako pitanje proturječi Ustavu RH i stavu Europske unije te kako narušava poduzetničke slobode i tržišno gospodarstvo. „Mi smo za tržišno gospodarstvo, ali nismo za tržišno društvo. Sve ćemo učiniti, uz pomoć građana, da se nikada ne dogodi tržišna država, posebice ne u području zdravstva, obrazovanja“, poručio je Stipić. Ako je javni sektor prostor tržišnog nadmetanja onda bi se prema tome moglo provoditi izdvajanje i zaposlenika koji u javnom sektoru, kao što su učitelji i nastavnici, liječnici, itd.

Mirela Bojić, glavna tajnica Matice hrvatskih sindikata, istaknula je kako javne i državne službe financiraju građani Hrvatske i imaju pravo odlučiti o tome kakav model funkcioniranja javnog sektora žele.

Predstavnici sindikata obratit će se predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki i zatražiti da se ponovi sjednica Odbora za Ustav, da se sindikatima na sjednici omogući iznošenje mišljenja, da se pisana očitovanja podijele unaprijed svim članovima Odbora te da se odluka donese na zakonit način.

Za više informacija poslušajte audio zapis konferencije:

4.12.2014. – Konferencija za medije sindikata javnih i državnih službi