Sindikati prikupili 624.000 potpisa protiv outsourcinga

01.07.2014. u 08:22 Novosti

(HRT) Predstavnici 17 sindikata, koji su tijekom dva tjedna prikupljali potpise građana za referendum o izdvajanju pomoćnih poslova u javnom i državnom sektoru prikupili su 624.000 potpisa, što znači da se potpisalo 16,77 posto birača, a to je značajno više od potrebnih 10 posto, izvijestili su sindikalni čelnici na konferenciji za novinare.

Sindikalisti vjeruju da Vlada neće odugovlačiti te da će postupak provjere potpisa završiti do kraja rujna i da će se referendum provesti u listopadu.

Sindikati: Vladina odluka o outsourcingu je avanturistička i bez analize

U idućih desetak dana sve potpisne liste bit će priređene za predaju predsjedniku Hrvatskoj sabora Josipu Leki. Predaju potpisa sindikati najavljuju u tjednu kad Sabor završava s radom i počinje ljetnu stanku.

Spin off ili outsourcing – različita mišljenja

U mreži Prvog – Outsourcing referendum

Očekujemo da će se Vlada Zorana Milanovića pokazati demokratskom i poštivati volju svojih građana jer se ne mogu ignorirati 624.000 potpisa, rekao je predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić. Najavio je da će 17 sindikata nakon predaje potpisa odmah započeti s pripremama za organizaciju referendumske. Ključno je uvjeriti građane da outsourcing (davanje pomoćnih poslova privatnim tvrtkama) i spin-off (izdvajanje u državnu tvrtku) ne nude veću kvalitetu i uštede, kaže Stipić.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek upozorila je kako je KBC Zagreb, unatoč Vladinoj odluci da se ne ide s outsourcingom u zdravstvu, raspisao natječaj te je pred sklapanjem ugovora s tvrtkom Adria grupa za 30 spremačica koje bi trebale zamijeniti postojeće spremačice koje se raspodjeljuje na drugo mjesto.

Članak je u cijelosti preuzet s portala HRT-a.