Sindikati pred Vladom pozvali na prosvjed protiv mirovinske reforme

17.10.2018. u 15:37 Novosti

(Piše: HRT) Nezavisni hrvatski sindikati (NHS), Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Matica hrvatskih sindikata (MHS) održali su press konferenciju pred Vladom RH s temom “Doživi mirovinu! Dođi na prosvjed protiv mirovinske reforme!” Na konferenciji su govorili Krešimir Sever i Mladen Novosel.

“U subotu u 12 sati na Europskom trgu održat će se prosvjed protiv mirovinske reforme. U Hrvatskoj nema nikakvih uvjeta za produljenje životnog vijeka za odlazak u punu mirovinu. Nema uvjeta za povećanje penalizacije za odlazak u prijevremenu mirovinu, a nema ni uvjeta da se poveća dob za odlazak u mirovinu kod dugogodišnjih osiguranika”, rekao je Sever.

Podsjetio je da je ministar Marko Pavić rekao je da su dobili 50-ak primjedbi na mirovinsku reformu, te napomenuo da je vrijeme bilo kratko, da je ovo prvi put da se nisu mogli očitovati po svakom članku posebno, nego je moglo ići kao cjelina. Da su bila posebna očitovanja toga bi bilo i puno više, rekao je.
“Vladu je zažuljalo to što su sindikalne središnjice napravile svoje zajedničke primjedbe oko toga da se dob za umirovljenje mora vratiti na 65 godina starosti. U Hrvatskoj se prosječno kraće živi nego u EU-u, čak ni do kraja ovoga stoljeća mi svoj život nećemo izjednačiti s prosjekom EU-a.
U Hrvatskoj se radi u težim uvjetima, u Hrvatskoj je doba ili vrijeme življenja nakon 65 godina starosti u zdravom životu na polovici onoga na kojem je EU-u. U Hrvatskoj se zdravo nakon 65 godine živi pet godina. Prosjek EU-a je 10, a razvijenijim europskim zemljama čak 15 i 17 godina. Riječ je o tehnologiji, procesima”, rekao je Sever, te dodao da radnici u Hrvatskoj u prijevremenu mirovinu ne idu jer im se ide već zato što ih se rješavaju poslodavci.

“Vratite sustav na 65 godina starosti. Ne podižite dalju granicu godina starosti za dugogodišnjeg umirovljenika. Prestanite sa penalizacijom ili ju ublažite kad je riječ o prijevremenom odlasku u mirovinu i okrenite se poslodavcima. Vlada pokazuje da se svrstala prema onome što on nje traži EK i Svjetska banka, a za građana je manje važno i manje im je stalo do njih”, poručio je Sever.

Novosel je poručio Vladi i ministru Paviću da svaka manipulacija sa hrvatskim građanima i prevara hrvatskih radnika može imati korist za postojeću garnituru, za jedan krug ljudi, ali dugoročno imat će posljedicu kao što je bila za vladu Zorana Milanovića. “Nakon sljedećih izbora, ako ne bude prijevremenih izbora, zaboravite kad ćete ponovo vršiti vlast u RH”, poručio je.

Istaknuo je da mirovinska reforma nema veze sa reformom ni budućnosti umirovljenika. U ovom trenutku isključivo se povlači interesima financijskog sektora, interesima ključnog kapitala. “Kada se već Vlada želi uspoređivati sa zemljama EU-a gdje su dobnu granicu produžili na 67 godina neka i u Hrvatskoj bude minimalna plaća 1.000 eura neka u Hrvatskoj bude prosječna plaća viša od 2.500 eura, te da radni i socijalni uvjeti budu kao što su i u drugim zemljama EU-a. Tada ćemo pozdraviti rad i do 70 godina, a ne samo do 67 godina”, zaključio je Novosel.

Poručili su i saborskim zastupnicima da ako dignu ruke za ovaj zakon, da su digli ruku protiv svoje djece i budućnosti građana Hrvatske.

Za više informacija poslušajte audio zapis konferencije za medije:


Tagovi | Krešimir Sever | Marko Pavić | Mirela Bojić | mirovinska reforma | Mladen Novosel | sindikati