Sindikati javnih službi o provedbi Sporazuma o osnovici

08.12.2015. u 12:33 Novosti

Čelnici sedam sindikata javnih službi: Sindikata hrvatskih učitelja, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, Hrvatskog liječničkog sindikata, Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara i Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi, 8. prosinca 2015. održali su konferenciju za medije povodom poziva na sastanak koji im je upućen iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava radi dogovora o mogućim daljnjim aktivnostima vezanim za početak primjene Sporazuma o osnovici za plaće u javnim službama i njegovih Dodataka.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, g. Branimir Mihalinec uvodno je izjavio kako se ovih sedam sindikata neće odazvati pozivu na sastanak jer na njemu nemaju s kime ozbiljno razgovarati, obzirom da je premijer Milanović još za vrijeme štrajka prosvjete u listopadu ove godine izjavljivao kako je Vlada radi raspisivanja parlamentarnih izbora postala tehnička te nema pravo ugovarati i potpisivati financijske obaveze. „Sindikati će se odazvati hrvatskom premijeru kada Vlada bude formirana te s njime razgovarati o mogućnostima provedbe Sporazuma.“, kazao je g. Mihalinec te dodao kako očekuje da Vlada ispoštuje ugovoreno jer su uvjeti za to ispunjeni. Ukoliko se to ne dogodi sindikatima su na raspolaganju instrumenti poput sudova, pregovora sa relevantnim partnerima ili arbitraže kojima će sindikati potraživati Sporazumom ugovorena prava, rekao je g. Mihalinec.

Dr. Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata, dodao je kako uz ove pravne instrumente postoje sindikalni i socijalni instrumenti, ali je naglasio kako je na žalost razina socijalnog dijaloga za vrijeme mandata sadašnje Vlade bila na najnižoj razini od osnivanja hrvatske države. Rekao je kako se ugovori moraju poštivati, a o njihovom izvršavanju će pregovarati jednino sa relevantnim socijalnim partnerom obzirom da se ovdje radi o ozbiljnim potraživanjima.

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, dr. Igor Radeka, začudio se kako sada premijer nalazi vremena za sindikate, a unazad četiri godine to nije uspio, što upućuje da sada ima neke političke razloge za to. Dodao je kako Vlada poštuje ostale ugovore poput ugovora o kupovini luksuznih automobila, a očito je kako se samo ugovori radnog prava ne poštuju.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja gđa. Sanja Šprem podsjetila je na udare na plaće u sustavu osnovnoškolskog obrazovanja pri kojima su učitelji sa veći stažem izgubili i do 15% plaće te izrazila nadu kako se Vlada ovaj put neće usuditi uskratiti prava iz Sporazuma kojima bi se jedan dio izgubljene plaće vratio.

 U nastavku poslušajte audio zapis konferencije:


Tagovi | Sporazum o osnovici