Sindikati javnih službi najavili pokretanje socijalnog spora s Vladom RH

13.04.2017. u 14:02 Novosti

Čelnici sindikata javnih službi, 13. travnja 2017. održali su konferenciju za medije na kojoj su najavili otvaranje socijalnog spora radi duga prema zaposlenicima javnih službi iz 2016. te pokretanje mirenja s Vladom Republike Hrvatske.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec kazao je kako dodatnu težinu otvaranju socijalnog spora daje i novo saznanje da Vlada financira Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa (SOR) iz državnog proračuna, umjesto iz EU fondova kako je prije bilo rečeno. Naglasio je kako SOR-om Vlada ruši cijenu rada i svojim zaposlenicima prema kojima ima dugovanje još za 2016. godinu po Sporazumu o osnovici za plaće u javnim službama. Povukavši paralelu sa situacijom oko Agrokora Mihalinec je dodao kako su zaposlenici javnih službi poput malih dobavljača koji su isporučili svoju robu: usluge građanima, a Vlada je njima ostala dužna. Pozvao je premijera Plenkovića na sastanak sa sindikatima te ga tražio da prvo riješi dug prema svojim zaposlenicima kako bi i oni mogli dalje raditi te kako se time ne bi bavili sudovi.

Stručna suradnica Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Lucija Barjašić Špiler, kazala je kako je prije dva tjedna sindikatima dostavljen službeni dokument: Plan implementacije Garancije za mlade u kojem stoji da od ukupnog iznosa od milijardu i 200 milijuna kuna kojima će se financirati SOR, preko milijardu kuna dolazi iz državnog proračuna, a samo nešto manje od 200 milijuna kuna dolazi iz EU fondova. Podsjetila je kako je ministar rada Ćorić predstavljajući ove mjere tvrdio kako će se SOR financirati iz EU fondova. Međutim ispada da hrvatski građani plaćaju besplatnu radnu snagu velikim poduzetnicima i bankama poput Erste banke koju će  subvencionirati s oko pola milijuna svojih kuna jer ona uzima veliki broj „sorovaca“. Naglasila je kako se korisnici SOR-a ne primaju u radni odnos, a rade za minimalac te da ova mjera samo ruši cijenu rada i tjera mlade van Hrvatske.

Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti kazao je kako će se otvoriti socijalni spor s Vladom RH radi duga prema zaposlenicima javnih službi iz 2016. Dodao je kako su sindikati u ime svojih članova već pokrenuli pilot tužbe po istom pitanju te pokreću i proces mirenja s Vladom kako bi eventualno zaustavili tužbe u masovnom broju koje bi mogle biti veliko opterećenje na državni proračun. Iznos koji će Vlada potrošiti na SOR mogao je pokriti veći dio povećanja plaća za 6% u 2016. koje je bilo ugovoreno Sporazumom o osnovici, međutim ona se odlučila te novce potrošiti na mjeru koja mladima uopće ne donosi radni odnos. Primijetio je i da ostali potezi Vlade poput porezne reforme koja je povećala plaće već bogatima pogoduju samo određenima. Sada kada je eksplodirao slučaj Agrokor ispada da je i porezno rasterećenje poljoprivrednika bilo smišljeno da se izvuče upravo taj koncern, poentirao je Ribić.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, Sanja Šprem, kazala je kako su ustanove u sustavu dobile uputu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kako se očitovati na tužbe sindikata, a u kojoj piše da Sporazum o osnovici i njegovi dodaci nisu valjani dokumenti te da nisu kolektivni ugovori. U toj uputi sindikati su prepoznali „rukopis“ katedre za radno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu budući da je doc. Gotovac s katedre već ranije u medijima izjavljivao da je Sporazum nevaljan. Doc. Gotovac i prof. Potočnjak također s iste katedre kontinuirano djeluju protiv interesa radnika pa tako i kroz Povjerenstvo za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata, a u koje ih je imenovala Hrvatska udruga poslodavaca. Ovo Povjerenstvo prekoračilo je zakonske rokove pri donošenju rješenja o reprezentativnosti sindikata za kolektivne pregovore u javnim službama. Radi toga su sindikati 8 mjeseci čekali rješenja, kolektivni pregovori bili su blokirani, a u pitanje su bila dovedena prava zaposlenika u javnim službama. Dodala je kako su sindikati radi svega navedenoga tražili razrješenje ovog Povjerenstva.

Mirela Bojić, glavna tajnica Matice, nadovezala se kako je Vlada počela tvrditi da Sporazum i njegovi dodaci nisu valjani tek kada su ti dokumenti došli na naplatu, dok prije to nisu govorili. Ispada da država nema novaca za zaposlenike javnih servisa dok istovremeno javnim sredstvima kroz SOR subvencionira banke. Zapitala se da li država možda želi da zaposlenici javnih i državnih službi odustanu od svojih potraživanja kako bi mogla bankama omogućiti još veći profit.

Poslušajte audio zapis cijele konferencije:


Tagovi | mirenje | sindikati javnih službi | socijalni spor | stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa | Vlada RH