Sindikati i Vlada bez dogovora nakon drugog kruga pregovora za TKU

10.10.2023. u 10:48 Novosti

Sindikati javnih službi i Vlada RH će 20. listopada 2023. nastaviti pregovore o izmjenama i dopunama Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) nakon što na sastanku održanom 9. listopada sindikati nisu prihvatili Vladinu ponudu.

Vlada je sindikatima ponudila povećanje osnovice plaće od tri posto s primjenom odmah na sljedećoj plaći, a u idućoj godini, kroz nove koeficijente, povećanje od dodatnih 14 posto, rekao je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

– Naše socijalne partnere upoznali smo s fiskalnim učincima i procjenom troška tih uredbi, kojima bi se izdvajanje za plaće povećalo za dodatnih 850 milijuna eura, odnosno preračunato u odnosu na broj službenika povećanje plaća za gotovo 14 posto”, rekao je Piletić te naveo da je riječ o ukupno 1,062 milijardu eura.

To naravno ne znači, dodao je, da će za svih 238.000 službenika rasti 14 posto s obzirom na to da kroz nove uredbe odnosno nove koeficijente treba provesti ujednačavanje po principu “jednak posao – jednaka plaća” te ispraviti “određene nepravde akumulirane u sustavu javnih plaća.

Prihvaćen je zahtjev sindikata da se poveća božićnica za ovu godine i ujednači se s iznosom regresa – umjesto 232 eura iznosila bi 300 eura, dok za uskrsnicu Vlada predlaže iznos od 70 eura.

Ministar je predstavnike sindikata upoznao s namjerom donošenja zakona o plaćama koji bi trebao biti na dnevnom redu Vlade i Sabora već sljedeći mjesec, nakon čega bi uslijedilo i donošenje uredbi za državne i javne službe.

Poslije kraće rasprave uslijedio je time-out, nakon kojeg su sindikati istaknuli da su zahtjevi sindikata s prvog sastanka jasni te da povećanje osnovice za plaće od 3% nije prihvatljivo. Neovisno o tome što i osnovica i koeficijent zajednički utječu na cijenu rada, primarni interes sindikata je kolektivno pregovaranje budući da je osnovica sastavni dio kolektivnog ugovora i nepromjenjiva bez volje dviju strana, dok koeficijente donosi samostalno Vlada kroz uredbe.

Sindikati su naveli da očekuju da će Vlada RH ozbiljno shvatiti iznesene stavove sindikata i da će se stajališta obiju strana značajnije približiti na idućem sastanku pregovaračkih odbora.


Tagovi | 2. krug | pregovori | sindikati javnih službi | Temeljni kolektivni ugovor