Sindikati, Hrvatska udruga poslodavaca i udruge civilnog društva složni u podršci Cjelovitoj kurikularnoj reformi

31.05.2016. u 12:40 Novosti

U organizaciji sindikata, sindikalnih središnjica, Hrvatske udruge poslodavaca i udruga civilnog društva koji podupiru Inicijativu Hrvatska može bolje, 31. svibnja 2016., održana je konferencija za medije kojom je najavljen prosvjed podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi.

Inicijativa Hrvatska može bolje okuplja više od 180 različitih udruga, sindikata, entuzijastične učitelje i učiteljice te pojedince zainteresirane za kvalitetno obrazovanje.

Iako Hrvatska udruga poslodavaca nije član Inicijative koja organizira prosvjed, zamjenik glavnog direktora HUP-a Bernard Jakelić, naglasio je kako poslodavci daju snažnu podršku kurikularnoj reformi koju smatraju ključnom za hrvatsku budućnost i izlazak iz prosječnosti. Obzirom na nedostatak kvalificirane radne snage i neusklađenost školskih programa s potrebama tržišta rada bilo bi nepromišljeno zaustaviti reformu i sve vratiti na početak, stoga je nužno da kurikularna reforma ide dalje, zaključio je g. Jakelić.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, Sanja Šprem izjavila je kako je opstruiranje razvoja obrazovanja u Hrvatskoj neprihvatljivo. Naglasila je kako reformu koči nedostatak političke podrške radi čega nisu dodijeljena sredstva za edukaciju učitelja koja su trebala biti osigurana u travnju. „Sadašnji sustav učitelje pretvara u birokrate, a učenike pretrpava sadržajem stoga je nužno nastaviti reformu obrazovanja koju su radili stručni ljudi, a koja je pitanje svakog djeteta i njegove budućnosti“,  zaključila je i dodala kako Hrvatska zaslužuje i mora bolje.

Izvršna tajnica za socijalni dijalog i javne politike Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Milićević Pezelj, kazala je kako u Hrvatskoj prolaze samo reforme koje „gule“ građane. SSSH smatra da je trošenje na obrazovanje pametno uložen novac jer je budućnost u znanju i istraživanju, a ne u jeftinoj radnoj snazi. Naglasila je kako je problem što teme poboljšanja obrazovanja traju koliko i mandat jedne Vlade te je vrijeme da politika konačno pruži potporu i odredi način provedbe Cjelovite kurikularne reforme, a ukoliko to ne učini bit će vrijeme za građansko preslagivanje politike.

Martina Horvat, predstavnica GOOD inicijative, kazala je kako je Cjelovita kurikularna reforma proces kojim je Hrvatska pokazala da može bolje jer je transparentan i provode ga stručnjaci. Građani su to prepoznali te odlučili izaći na ulice i dati ovoj reformi podršku na prosvjedima diljem Hrvatske te čak i inozemstva.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić kazao je kako slika sindikata i HUP-a koji zajedno žele iste promjene govori 1000 riječi. Naglasio je kako je kurikularna reforma u interesu građana i da se danas određuje kako će Hrvatska izgledati za 30 godina. Izbori građanima ne daju perspektivu, stoga je vrijeme da građani dođu na prosvjede, naprave pritisak i izbore se za interes narodne većine, pozvao je g. Ribić i dodao da neće biti rješenja ovakvog pitanja samo kroz institucije bez građanskog pritiska.

Glavni prosvjed podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi održat će se 1. lipnja 2016. u 18 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu na međunarodni Dan roditelja. Atmosfera će biti obiteljska, dinamična i radosna, program će pratiti glazbeni izvođači: mješoviti studentski zbor i bend Hladno pivo, a na video zidu će se prikazivati fotografije s prosvjeda iz ostalih hrvatskih gradova. U prosvjedu neće sudjelovati političke stranke te se neće dozvoliti nikakva politička obilježja.

Sve novosti oko održavanja prosvjeda mogu se pratiti na web stranici Inicijative Hrvatska može bolje: http://hrvatskamozebolje.org/

Audio zapis koferencije poslušajte na donjoj poveznici:


Tagovi | Cjelovita kurikularna reforma | Inicijativa Hrvatska može bolje | prosvjed