Sindikati dosljedni u svom zahtjevu kreću u novu rundu pregovora za osnovicu

17.10.2022. u 13:57 Novosti

Uoči novog sastanka pregovaračkih odbora sindikata javnih službi i Vlade RH o povećanju osnovice za plaće u javnim službama, koji će se održati 18. listopada 2022., sindikati očekuju ponudu Vlade koja će odraziti njezin razum te pravedniji odnos prema svojim zaposlenicima, ustvrdili su danas na konferenciji za medije predstavnici sindikata javnih službi.

Predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Nada Lovrić naglasila je kako su svi sindikati javnih službi odbili Vladinu ponudu povećanja plaća za 4% od 1. listopada 2022. te još 2% od 1. travnja 2023. Dosadašnje je pregovore okarakterizirala korektnima s dobrom voljom s obje pregovaračke strane, stoga se nada kako će iduća Vladina ponuda biti prihvatljiva kako se ne bi moralo nastaviti s već započetim pripremama za sindikalne aktivnosti.

Sindikati će na sutrašnjim pregovorima ostati pri svom zahtjevu za povećanje plaće za 8% od 1. listopada ove godine te još 5% od 1. siječnja 2023. uz usklađivanje plaće s rastom inflacije tijekom iduće godine. „To je minimum minimuma u povećanju plaća i ispod toga nema prostora za sunovraćanje naše kupovne moći“ zaključila je Lovrić.

Govoreći u ime više sindikata u zdravstvu, socijalnoj skrbi, mirovinskom sustavu te kulturi, predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara Anica Prašnjak, potvrdila je kako su i ti sindikati u pripremi aktivnosti te kako je povećanje plaća kojim bi se ublažio udar uzrokovan rastom cijena i inflacijom nužno i radi zadržavanja postojećeg te privlačenja novog, mladog kadra kojega kronično nedostaje u sustavu zdravstva.

Savjetnik pregovaračkog odbora sindikata, ujedno i makroekonomist Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin, naglasio je kako će inflacija na razini cijele ove godine iznositi oko 10%, a iduće se procjenjuje na 6-7%, stoga se ovim zahtjevom želi barem za kraj ove godine plaćama doći do razine rasta cijena. Budući da je pad plaća ukupno ove godine neminovan, sindikati ga žele izbjeći iduće godine traženjem indeksacije tj. usklađivanja plaća s inflacijom. Osvrnuo se na sugestiju ministra financija Marka Primorca kako će rast plaća javnih službenika generirati inflaciju te objasnio kako to nije točno jer uzrok rasta cijena i inflacije nisu naše plaće, niti plaće generalno u zemlji jer su one pale za 2%, a inflacija i dalje raste. To je potkrijepio i MMF-ovom analizom koja govori kako nigdje u svijetu plaće nisu generator rasta cijena nego rast cijena sirovina i energije. Dodao je kako ministar Primorac ne želi izaći iz okvira predviđenog deficita, međutim treba balansirati sa svim plaćama u zemlji koje se ne smiju rušiti jer ćemo ući u recesiju, koja bi uz daljnji rast cijena i gubitak poslova činila najcrnji scenarij. Stoga je poručio ministru da ne vodi brigu o deficitu kad su zaposlenici egzistencijalno ugroženi i zaključio kako na sutrašnjem krugu pregovora očekuje pravedniju poziciju Vlade prema svojim zaposlenicima.

Detalje konferencije pogledajte u snimci na slijedećoj poveznici:

 

 

 


Tagovi | inflacija | osnovica za plaće | pregovori | sindikati javnih službi