Sindikat znanosti proslavio 30 godina djelovanja

20.01.2020. u 11:40 Novosti

U subotu, 11. siječnja 2020. godine, u sindikalnom domu Hypatia održana je svečana sjednica Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja povodom 30. godišnjice osnutka Sindikata. Time je u prisutnosti mnogih uglednika iz akademske zajednice i javnog života, uvaženih dekana te članova i predstavnika sindikata svečano obilježeno i proslavljeno 30 godina djelovanja Sindikata, pionira sindikalnog organiziranja u Republici Hrvatskoj.

Uzvanicima se prigodno prvo obratio predsjednik Sindikata, prof. dr. sc. Petar Pervan. U govoru fokusiranom na vrijednosti i ciljeve koje Sindikat kao organizacija zastupa posebno se dotaknuo pojma solidarnosti kao istinske društvene vrijednosti koja je djelovanjem određenih interesnih skupina gotovo nestala iz svakodnevnog života, što sindikat svojim djelovanjem nastoji spriječiti. Naglasak je stavio i na iskrivljeni prikaz odnosa privatnog i javnog sektora, koji se prečesto nepravedno etiketira kao „uhljebnički“, te na probleme unutar javnog sektora, a posebice unutar sustava znanosti i visokog obrazovanja te kao vitalni interes Sindikata nerazdvojiv od borbe za pojedinačna prava istaknuo upravo brigu za uređeni sustav.

Predsjednik Velikog vijeća, prof. dr. sc. Igor Radeka, u svojem govoru istaknuo je i elaborirao tri ključne stvari koje su obilježile rad Sindikata u proteklih pet godina: potpisivanje granskog kolektivnog ugovora, uspjeh referendumske inicijative 67 je previše, te najdulji štrajk u povijesti RH koji je rezultirao sporazumom o dvoznamenkastom povećanju plaća u idućoj godini. Kao ključan problem za budući uspjeh sindikalnih akcija naglasio je aktualni odnos između člana i nečlana, tj. neprihvatljivu činjenicu kako smo jedna od rijetkih zemalja u ovom dijelu svijeta u kojoj se ono što članovi sindikata izbore svojim angažmanom automatski primjenjuje na sve zaposlenike u sustavu, dakle i na one koji ni na koji način ne doprinose aktivnostima sindikata.

Glavni tajnik Sindikata, Vilim Ribić, podsjetio je kako je Sindikat često bio kritiziran zato što je govorio istinu. Istaknuo je kako je u periodu vlade Zorana Milanovića Sindikat bio smatran državnim neprijateljem jer je ukazivao kako je politika rezanja potrošnje štetna za ekonomiju. Stotine tisuća iseljenih i drugi najniži BDP po glavi stanovnika u EU jasno pokazuju kako je Sindikat bio u pravu. Naglasio je kako je Milanović, iako suodgovoran za takvo stanje, izabran za predsjednika RH jer nije bilo alternative te se sada treba nadati da će napustiti neoliberalna razmišljanja na mjestu predsjednika. Sindikat je bio u pravu i po pitanju Sporazuma o osnovici. Vlada je u trenutku kada je trebala ljudima povećati plaće počela isticati pravnu nevaljanost Sporazuma. Sudovi sada pravomoćno presuđuju u korist i potvrđuju da je Sporazum pravno valjan i da ljudima osiguravaju povećanje osnovice u 2016.  Na kraju se dotaknuo i pitanja uvođenja eura. Naglasio je kako uvođenje eura znači da Hrvatska gubi sve poluge ekonomske politike te da će u nekoj idućoj krizi udar na financiranje javnih sustava i na plaće zaposlenika biti prvi na redu.

U svojstvu izaslanika premijera Plenkovića skupu se obratio i ministar rada i mirovinskog sustava, Josip Aladrović. Istaknuo je kako se mnogo puta radna prava doživljavaju zdravo za gotovo, no činjenica je da se visoki standardi današnjice mogu zahvaliti upravo sindikalnom zalaganju. Socijalno partnerstvo istaknuo je kako jednu od osnovnih tekovina modernog društva te je napomenuo kako je revitalizacija Gospodarsko-socijalnog vijeća jedan od imperativa Vlade RH.

Uz ministra Aladrovića na proslavi su sudjelovali i državni tajnik dr. sc. Tome Antičić, rektor Sveučilišta u Puli, prof. dr. sc. Alfio Barbieri, dekani i ravnatelji ustanova u sustavu znanosti i visokog obrazovanja, predstavnici sindikalnih središnjica, osnivači i zaslužni i počasni članovi Sindikata te brojni aktivisti Sindikata.

U sklopu proslave su kao podsjetnik na djelovanje Sindikata, njegove uspjehe i teškoće tijekom proteklih 30 godina, prikazana i dva kraća filma: prvi koji je nastao povodom obilježavanja 25. godišnjice djelovanja Sindikata 2015. godine te novi film o posljednjih 5 godina rada i djelovanja Sindikata.

U okviru proslave dodijeljena su priznanja za poseban doprinos u radu Sindikata dugogodišnjim aktivistima, sindikalnim povjerenicima te umirovljenicima koji su se posebno istaknuli te svojim sindikalnim aktivizmom značajno pridonijeli radu Sindikata.

Atmosferu s proslave pogledajte u galeriji fotografija.

Ovim putem još jednom svim članicama i članovima srdačno čestitamo 30. rođendan Sindikata znanosti!


Tagovi | 30 godina Sindikata znanosti.