Sindikat hrvatskih učitelja prosvjedom će upozoriti na problem zbrinjavanja učitelja organizacijskih viškova

14.09.2016. u 08:32 Novosti

Sindikat hrvatskih učitelja prosvjedovati će u petak 16. rujna 2016. ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u 11:55 sati kako bi upozorio na problem sa zbrinjavanjem zaposlenika u osnovnim školama koji su iskazani kao organizacijski viškovi ili zaposleni na nepuno neodređeno vrijeme, te su zbog toga onemogućeni u ostvarivanju svojih ugovorenih i zajamčenih prava.

Najavu prosvjeda prenosimo sa web stranice SHU-a:

Prosvjed 5 do 12

U školama Splitsko-dalmatinske, Međimurske i još nekim županijama pojavio se problem sa zbrinjavanjem zaposlenika u osnovnim školama koji su iskazani kao organizacijski viškovi ili zaposleni na nepuno neodređeno vrijeme, te su zbog toga onemogućeni u ostvarivanju svojih ugovorenih i zajamčenih prava.

Posljedica je to samovolje pojedinih ravnatelja koji te naše kolege, često ponižavajući, odbijaju i na taj način egzistencijalno ugrožavaju.

I ne samo to! Takvim svojim postupcima ti ravnatelji financijski nepotrebno opterećuju resorno ministarstvo.

Kako već dugo upozoravamo na ovakvo neprihvatljivo stanje, a dosad nije bilo odjeka u MZOS-u, odlučili smo organizirati PROSVJED pod nazivom 5 DO 12. Isti će se održati ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u Zagrebu u petak, 16. rujna 2016. godine.

Podsjetit ćemo tada resorno ministarstvo da su i oni, uz Sindikat hrvatskih učitelja, supotpisnici Pravilnika o kriterijima za donošenje odluke o prednosti pri zapošljavanju te Poslovnika o radu Zajedničkog povjerenstva za viškove i manjkove u osnovnoškolskim ustanovama kojima je osnovna svrha uvođenje reda u zbrinjavanje organizacijskih viškova.

Tražit ćemo od MZOS-a da svojom reakcijom prema ravnateljima osnovnoškolskih ustanova „stane“ iza svog potpisa na te dokumente i konkretnom reakcijom pokaže da su im bitni ljudi i njihova stečena prava.


Tagovi | prosvjed | Sindikat hrvatskih učitelja | učitelji