Sindikalne središnjice ispred Sabora uoči glasanja o mirovinskoj reformi

07.12.2018. u 13:26 Novosti

(Piše: Hina)

U majicama s natpisom Referendum!, predstavnici triju sindikalnih središnjica: SSSH, Nezavisnih hrvatskih sindikata i Matice hrvatskih sindikata okupili su se u petak ispred Hrvatskog sabora, izražavajući nezadovoljstvo paketom zakona za cjelovitu mirovinsku reformu o kojem bi danas trebali glasovati zastupnici.

“Došli smo samo dati poruku koju trebaju iščitati oni koji danas glasuju, prije nego ulaze unutra neka vide da ćemo ih sačekati u sljedećem koraku kroz koji mjesec prikupljajući potpise za referndum protiv nekih od odredbi u reformi”, izjavio je čelnik NHS-a Krešimir Sever, potvrdivši da bi se referendum mogao održati u proljeće iduće godine, pred izbore za Europski parlament.

Sad imamo svoje vrijeme, tempirat ćemo kad ćemo izići van, rekao je Sever, objašnjavajući kako su s referendumom čekali dok se donesu ‘mirovinski’ zakoni, kako bi bilo što manje vjerojatnosti da ga Ustavni sud “sruši” zbog proceduralnih razloga.

“Onda ćemo odabrati vrijeme i dovoljno blizu izborima za europski parlament”, rekao je Sever. Današnja je akcija, napominje, nastavak akcije koju su sindikati pokrenuli prije nekoliko mjeseci zbog stanja u mirovinskom sustavu i najavljene reforme, a koja je ‘uključila’ prosvjed, te nekoliko dolazaka u Sabor i ispred njega.

Neposredan povod za jutrošnji dolazak bilo je sinoćnje Vladino odbijanje amandmana kojima su sindikati, preko zastupnika, htjeli “ublažiti ovakvu nepravdu u novoj mirovinskoj reformi”, rekao je čelnik NHS.


Tagovi | Hrvatski sabor | Krešimir Sever | referendum o mirovinskoj reformi | sindikalne središnjice